• ahlak, vicdan ile alakalı olduğu için bu durumun sadece cinsellik ile ilişkilendirilmemesi gereken hadise.
    (bkz: türklerin çoğunun açlık grevindekileri takmaması/@stanley kubrick)
  • hep üniversteli gençler yüzünden.
  • deprem sebebi.

    eğer tayyeep iktidardan giderse 9.14 şiddetinde de deprem olacakmış. ahlakımızın kutsal bekçisi, bekaretimizin gardiyanıymış.

    bu durumda bizim de cezaevi müdürümüz oluyor herhalde.
  • bir gun besiktas'tan otobuse bindik. sanirim bir cocuk ogrenci akbili yerine yasli akbili kullanmisti. belki de yapmamisti ama sofor oyle sandi. cocuk hemen kendi akbilini cikarip gosterdi ama sofor akbile el koydu.

    daha sonra ilerledigimizde otobusun orta kapisinin onunde 4-5 genc ellerinde posetlerle alenen bali cekiyorlardi. insanlar yanlarina yaklasamiyorlardi korktuklari icin cunku dengesiz hareketlerde bulunuyorlardi. bagirarak konusuyorlar ve rahatsiz edici bir edayla sakalasiyorlardi.
    her birinin tek tek akbil bastigini dusunmek gercekten saflik olacak. burada sofor onceki gencin akbiline el koymakla dogru olani yapti evet ama neden gucu yetemedigi icin insanlari rahatsiz edecegi belli olan tipleri otobuse aldi? ustelik akbil basmadiklari cok belli.

    burada suclu olan kim?

    bas suclu devlet. ona suphe yok. ama sofor de hic masum degil bana kalirsa. kendi halinde, belki en buyuk hatasi 1-2 liralik ulasim bedelini odememek icin bir sivil itaatsizlik yapmis genci herkesin ortasinda yerin dibine sokup patronluk taslayabiliyorsan, o balicileri de almayacaksin.
    bicaklanmaktan korkup sesini cikarmiyorsan kimseye cikarmayacaksin.

    nereye gelecegim?

    bu toplumda herkes gucune yetenle ugrasiyor. disini gecirebildigini eziyor. eger gucu yetmeyecekse ya olu taklidi yapiyor, ya da hemen kibar insan moduna burunuveriyor.
    otobuste birbirine sarilip "burasi seks otobusu degil" tepkisi alan arkadaslar hala dun gibi aklimda. ayni seyi yapsana tinercilere de? yok. madem bu kadar idealistsiniz, toplumun ahlak bekciligini yapiyorsunuz -ki birbirine sarilan gencleri uyarmanin bununla hicbir ilgisi yok- baliciyi tinerciyi de cikarin otobusten. o kadar erkek degilseniz bari biraz tutarli olun da kimseye laf etmeyin.

    bir ornek daha verecegim.
    yillardan 2012, bahar aylari. bir derste hoca sadece dersi dinlemedigim icin beni kucuk dusurmeye calisti. bunun uzerine eksi sozluk'te bir elestiri yazisi yazdim. kendisini yalnizca elestirdim. daha sonra bazi aklievveller nickimi vermis. ben de belli ki alinmis diyerek entry'i sildim.
    bir dahaki yilin ilk donemi kendisinden proje aldim ve bir sebepten "yine" beni kucuk dusurmeye calisti ve karsilik verince kufrederek odasindan kovdu.
    o gun "madem bir entry'i bu kadar onemsiyor, mezun olunca gorusuruz bakalim" diyerek odadan ayrildim.
    ben ogrenciydim, kendine gore bana her seyi yapabilirdi cunku ona bagimli oldugumu dusunuyordu. bir daha projeyi vermek icin odasina gitmedim. okulum sirf bu sebepten uzayabilirdi. bir dilekceyle hallettim o ayri.
    bundan bir-iki yil sonra mezun oldugumda entry'i tekrar canlandirdim. evet intikam aliyordum cunku artik "entry'si vasitasiyla twitter adresinden adi bulunan ogrenci" gibi okuldan uzaklastirilma ya da atilma gibi bir ihtimalim yoktu.
    derken birkac hafta sonra telefonum caldi. gizli numaradan aranmistim. actim, beni odasindan kufrederek kovan sevgili ogretim gorevlisiydi bu.
    hayatinda hic bu kadar nazik konustuguna tanik olmamistim. adeta benimle esit seviyeye inmis*entry'mi silmemi "rica" ediyordu. cunku beni tehdit edemezdi. beni savciliga verip okuldan attiramazdi. elinde hicbir sey yoktu. sadece rica edebilirdi. halbuki daha 1-2 yil once projemin taslagini uzerime firlatip kufretmisti bana.
    guldum.
    garipti. elinde guc oldugu zaman pervasizca, kimsenin ne dusundugunu onemsemeden, duygulariyla, onuruyla oynuyorsun, ama bakiyorsun ki artik sana mecbur degil, ya da senden daha guclu bir konumda; "rica" ediyorsun.
    bu gercekten munferit bir olay degil. cok fazla insan var boyle. otobus soforunden docentine, profesorune polisinden basbakanina kadar. ezebildigini eziyor, gucu yetmeyince "rica" ediyor. ya da kendini ezdirmekten cekinmiyor.

    ahlaki* birbirine sarilan ciftlerde degil, bunlarda aramalisiniz. cocuklara kotu ornek olanlar, birbirini seven insanlar olamaz.
  • yazar burda #48134872 şunu demek istemiş;

    gücün yetmezse eğer ve boyun eğiyorsan, ahlaksızsın. --> öğretmen hakkında yapılan entry'yi göt korkusuyla silmek.

    eğer gücün yetiyorsa ve eziyorsan, ahlaksızsın. --> öğretmenin sana dokunamayacağını bildiğin bir mesafeden ona tekrar havlamaya başlamak.

    o zaman ahlak kurallarından bahsetmeden önce kendi ahlak değerlerinizi sorgulamanız lazım.
  • bu gidişle olabilecek eylem
    ahlakın çökmesinden kastımız zina vs. şeyler değil dürüstlükde ahlak kuralları çerçevesindedir ve ülkemizde dürüst adam bulmak giderek zorlaşmaya başlamaktadır (bkz: dürüstlük)
  • hep soylerim yine soyluyorum bu ulkede illa bir devrim yapilacaksa ilk once ahlak devrimi yapilmali.okullarda turkce-matematikten once ahlak dersi "gostermelik din kulturu ve ahlak bilgisi dersi gibi degil ama" verilmeli.
  • cikarlar catisiyorsa ahlaksizlik yapiyorsundur.git bi sigara yak sonra yolsuzluk yapmaya iterler ahlakli ederler kendilerince
hesabın var mı? giriş yap