• tüm dünyada bilimsel gelişmeler haber sitelerinde ön planda tutulurken, bizim haber sitelerimizde bilimle alakalı bölümler yok. genellikle magazinsel şeyler var. bu konuda ben de bir kaç sorumu paylaşmak istiyorum.

    uzayı gözlemleyen, yeni gezegenler keşfedip nereden gelip nereye gideceğimizi tahminleyen bilim adamlarımız neden yok? neden hep nasa'dan bilgileri alıyoruz, rusya'nın doğrulamasını bekliyoruz.

    mekaniksel uçak motorları yapan , roket teknolojilerini geliştiren bilim adamlarımız neden yok? neden hep amerika ve rusya bize bir şeyler satıyor.

    ilaç ve sağlık sektöründe bize çareler üreten bizim bilim adamlarımız neden yok? neden hep isviçreli bilim adamları bize şifa dağıtıyor.

    mikroçip, bilgisayar, internet sektöründe neden bizi bir adım öteye taşımaya yardımcı olacak şekilde bilim adamlarımız yok? neden hep çinden, japonyadan alıyoruz.

    tüm bunların da üstünde neden yeni bir teknolojiyi biz icat edemiyoruz? hep başkalarının icatlarını kullanıyoruz, bu konuyu siz sözlük yazarları ile paylaşmak istiyorum. bakalım bu konu bizim değerli sözlüğümüzde ilgi görecek mi?

    edit1: imla

    edit2: yazan, mesaj atan arkadaşlara teşekkür ederim. tahmin ettiğimiz gibi çıplak yıkanmak, ramazanda bira içerek sevgiliyle öpüşmek ve futbol başlıkları gündemde, bilim başlığına ilgi olmadı. dolayısı ile sözlükte bile bu durumdaysak henüz almamız gereken baya bir yol var demektir. (bkz: ortaçağ)(bkz: melekler kanatlı mı kanatsız mı)

    edit :imla
  • çünkü demet akalın ve benzerlerinin yaptıkları daha önemli bu ülkede.
  • çünkü ezberci bir toplumun parçası haline geldik. sorgulamayan, merak etmeyen bir toplum olduk. bu yüzden bilime önem veremediğimiz için bilimi kullanan değil, bilimin kullandığı bir toplum haline geliyoruz. bunun ardından bilim, bize, olduğundan çok daha pahalıya başkaları tarafından satılıyor. oysa en zeki milletler arasında yeralmaktayız.
  • çünkü türkiye'de işler yukarıdan aşağıya işliyor. yukarıdakiler ne ki, aşağıdakiler ne olsun dediğim durum.
  • çünkü bilgiye aç bir millet değiliz. her şeyi bildiğimizi zannediyoruz.

    arkadaşımla aramda geçen bir konuşma:
    -nasa mars'a gidecek hazırlıklara başlanmış. ilk giden insan olmak ister miydin?
    +yok istemezdim.
    -neden?
    +böyle şeyleri önemsiz görüyorum. benim için öteki taraf önemli, onun için yaşıyorum.

    şimdi gel de bilimin önemini buna açıkla. zaten osmanlı devleti de böyle çöktü. ahiret her zaman ön plana çıktı. atatürk devrim niteliğinde şeyler yaptı ama şu an görüyoruz ki bu millet değişmiyor maalesef. ayrıca biraz kendi dinlerini okusalar hz.muhammed'in eğitimde bilime önem verdiğini görecekler. bütün meselede aslında bu okumamak. adam kendi inandığı ve yaşamını ona göre şekillendirdiği dini bilmiyor bilimi nereden bilsin.
  • çünkü bilimin bi önemi yok yutubır olmak varken bilim neymiş ammısına
  • tüketmek üretmekten daha kolay olduğu için.
  • bu sorun aslında ekonomi ile alakalı, ülkemizde yetişmiş bir çok kalifiye insan, birikimini uygulamaya dökebilecek bütçe bulamadığı için selameti yurtdışında buluyor.
    bilimin ilgi görmemesi de tamamen toplumun talepleri ile ilgili. bugün insanların büyük çoğunluğunun rol modellerini genellikle hayat standardı yüksek sporcular, müzisyen ve oyuncular oluşturuyor. insanlar magazin talep ettiklerinden medya da doğal olarak magazin arz ediyor.
  • çünkü bilim emek ister. daha kabaca, çalışmak ister. e bizde de çalışma götü yok. kim çalışıp, çabalayıp, emek harcayıp yıllarını geçirir.

    kestirmeden zengin olmak çok daha zahmetsiz ve sonucu daha prestijli.
  • biz hazırcıyız kardeşim. birileri üretecek, geliştirecek biz it gibi çalışıp satın alacağız. turgut özal döneminden beri üretmeyi azar azar hep bıraktık. bizde tüketim enflasyonu var.
hesabın var mı? giriş yap