• (bkz: 1)
  • olmaktadır, olmaktan ötürü.
  • şimdi eğer devrimden kasıt akp'den kurtulmaksa %100'dür, yakın zamanda gerçekleşecektir. ama devrimden kasıt sosyalist devrimse o %0. türkiye'nin geneli sağ görüşlü zaten, akp'den sonra yine sağ görüşlü bir partinin başa gelmesi uzun sürmez. ki ben de sağ görüşlü biri değilim, ben de istemiyorum sosyalist devrim falan. günümüz dünyasında işlemeyecek bir sistem.
  • ukrayna'da oldu. yeni yuzyilin savas tekniklerinin hepsi kullanilmadan bir ulke bolundu.

    ab bir grubu destekledi. sokaga ciktilar, devrim yaptilar.
    rusya ise kirim'i ilhak etti. bir asker bile kullanmadan.
    bu islemler sirasinda, ab temsilcisinin ukrayna'da yetkililerle, baska ulke disisleri bakanlari ile konusmalari, abd disisleri bakaninin telefon konusmalari tv'lerde yayinlandi.

    devrim falan yaparken dikkatli olun, kazandim sanarken ulkeyi bir baskasinin kucagina oturtma ihtimaliniz yuksektir.
  • marx diyor ki; şu sıra ile gidilirse devrime ulaşılabilir.

    1- ilkel komünizm: kabile topluluklarının birlikte yaşayışı
    2- köleci toplum: kabileler gelişerek şehir devletlerini oluşturur, aristokrasinin doğuşu
    3- feodalizm: aristokrasi iktidarı, tüccarlar kapitalistlere evrilir
    4- kapitalizm: iktidarda kapitalistler vardır, üretim emeğini kiralamak durumundaki proletarya tarafından gerçekleştirilir
    5- sosyalizm: sınıf bilinci kazanan işçiler devrimle iktidarı alır ve üretim araçlarını kamulaştırır
    6- devrim
    7- komünizm: sınıfsız ve devletsiz toplum, tüm dünyada sosyalist iktidarların başa gelmesi sonucu oluşur.

    yani sosyalizm'den sonra devrim yapılıp komünizm gelir. bizim ülkemizde de sosyalizm rüzgarı henüz meteoroloji tarafından duyurulmadı.

    türkiye'de herkes kapitalizm'den mutlu olduğu için ihtimal vermiyorum ben.

    en azından yakın bir zamanda, şöyle bir 10 yılda olması imkansız bence.

    edit: basitleştirme yapıldı
  • sifirdir. devrim insanlar protesto edebildigi ve sesini duyurabildigi durumlarda gerceklesir. bugunun sartlarinda insanlarin islerinden 2 hafta izin alip suregelen bir protesto yapamayacagi dusunulurse soluksuz kalacaktir.

    ne zaman ki bircok insan issiz kalir, evde tabagina koyacak yemek bulamaz ve protestodan baska secenegi kalmaz, iste o zaman devrim olur. bizde azicik asimiz agrisiz basimiz mantigi ile buna yaklasmayiz.

    benim omru hayatimda devrime en yaklastigimiz donem gezi parki protestolari donemiydi, o bile cogunlukla ogrencilerin tatil esnasinda destekledigi bir durum olarak kaldi daha oteye gidemedi. sirf ogrenci ile devrim olur mu? olmaz. isci sinifi baskaldirip is durdurmaya gitmedigi surece isterseniz butun ogrenciler ayaklansin yine sermaye tikir tikir isler.
  • devrim olma ihtimali her zaman vardır türkiye'de. üstelik devrim, olması için gerekli şartların olgunlaşmasını, sayısal üstünlüğü, maddi olarak çok güçlü olmayı gerekli kılmaz.

    devrim, mevcut düzene karşı söyleyecek sözü kalmayanların ya da sözlerini söylemek isteyenlerin sesinin kesilmeye çalışılması ile başlar ve biter.

    devrim, organize olabilmektir. organize olabiliyorsanız, başarırsınız.
    devrim tüm toplum sınıflarının katılımını gerekli kılmaz, işçi sınıfı yapabilir, köylüler yapabilir, öğrenciler yada polis ve asker yapabilir. önemli olan devrimin tüm halk katmanlarında kabul görmesi ve benimsenmesidir.

    eğer, devrime yol açan nedenleri ortadan kaldırabiliyor ve tekrarını önleyebilecek organizasyonları kurabiliyorsanız, tren makinistler derneği olarak bile devrim yapabilirsiniz.

    devrim yapacak topluluğun silahlı gücü filan dediğinizi biliyorum ama, mevcut devlet yapısında silahlı güçler zaten mevcut. ordu, polis gibi güçleri sterilize kurumlar gibi düşünmeyin.
    o kurumlarda toplumun tam bir yansımasıdır. önemli olan bu yapılardaki uygun düşünce yapısındaki insanları ikna edebilmek.

    kısaca arkadaşlar, devrim kitaplardaki tanımlar gibi değil, devrim yeniden tanımlanmalı. devrim dinamikleri her zaman ve her koşulda işlemektedir, yeterki gün yüzüne çıkabilecek potansiyele erişsin.
  • (bkz: islam devrimi)
  • "insanlık bütün dünyada sömürücü sınıfları, uluslararası tekellerin egemenliğini yıkmak için mücadele ediyor. doğrudur bu mücadele yeni başlamadı, zaman zaman büyük başarılar elde edildi. 1917 rus ekim devrimi, çin’de, vietnam’da gerçekleşen devrimler, 1945’de faşist almanya’nın bozguna uğratılması, küba devrimi… sonra geçici bir geri çekilme yaşandı. basit bir hükümet değişikliğinden söz etmiyoruz; düzen değişikliği, insanlığın sömürücüleri sırtından atması. bu türden büyük toplumsal dönüşümler yalnızca sizin çabalarınıza bağlı değildir, bu değişimlerin önünü açacak koşulların olgunlaşması gerekir. bu koşulların olgunlaşması kaçınılmazdır, bugünkü düzen krizler, savaşlar üretmektedir. bütün dünyada ezilenler hazırlık yapmalı, örgütlenmeli ve ortaya çıkacak tarihsel fırsatları kaçırmamalıdır. sosyalizmin geçici gerilemesi kimseyi aldatmasın. henüz bu gerileme birkaç on yıllık bir hadise; yakında kimin gerilediğini, kimin yıkıldığını görürüz. bugün türkiye’de laiklik ortadan kalktı diye, yobazların kalıcı bir zafer kazandığını düşünmek nasıl saçmalıksa, aynı şey sosyalizm için de geçerlidir. insanlık emperyalizmin, kapitalizmin hakkından gelecektir. tkp bu iddia ve gerçekliğin türkiye’deki temsilcisi olarak yola kararlılıkla devam ediyor..."

    kemal okuyan
    https://haber.sol.org.tr/…tkp-yenilenecek-mi-278315
  • tkp nin iktidar olma ihtimaliyle aynıdır.
hesabın var mı? giriş yap