• başlığı tam toparlayamasam da içerikte toparlıycam. burda kastettiğim genellikle devlet kurumları tarafından alınan haksız paralardır. bunlar kanunen legaldir ama vicdanen haksız alınan paralardır.

    - misal, motosikletlerden alınan köprü ve otoyol ücretleri. bunlar otomobillerle aynıdır ancak bir motosiklet bir otomobilin 4 te biri kadar yer kaplar. otoyola verdiği hasar da diğer motorlu araçlara göre çok daha azdır. buna rağmen devlet baba keser hesabı, ödetir paşa paşa otomobil geçiş parası kadar parayı.

    - yurt dışı çıkış harcı da buna örnektir. devletin, "sen yurt dışına çıkıyorsan sende para çoktur, az da bize ver hele" demesidir. hesapta legaldir ama haksızlıktır.

    - beynelmilel ehliyet mevzusu var örneğin. ingiltere'de 5.5 pound'a alınan belge, yurdumuzda turing kurumuna verilen yetki nedeniyle sadece o kurumdan verilebilmekte ve bunun için de 415 tl alınmaktadır.

    - pasaport bedeli de benzer şekildedir. avrupa birliği ülkelerinin, nerdeyse tüm dünyayı vizesiz gezmeye yarayan kıymetli pasaportları kuş kadar bedelle halka verilirken bizim her yere vize almamızı gerektiren pasaportumuz için 400-500 lira paralar alınmaktadır.

    bunları daha sayayım desem sayfalar dolar. hesapta hepsi legaldir bu masrafların ancak vicdanlara sığmayan, mantığı olmayan, ucubik paralardır bunlar. gün gelir de ödemeyiz inşallah bunları.
  • elektrik faturalarındaki kayıp kaçak bedelidir. elektrik şirketleri başkalarının kaçak kullandığı elektriği size fatura ediyorlar, bu da faturalarda ayrı bir kalem olarak açıkça yazıyor ve buna da yasal olarak izin veriliyor. izin verildiği için de bu şirketler kayıp kaçağı azaltmaya çabalamıyor, nasılsa ondan veya bundan, bir şekilde kullanılan elektriğin parasını alıyorlar. sorun şu ki kaçak kullananlar hiç para ödemezken, legal kullananlar kaçakların da parasını ödüyor. böyle ufak bir sorun...

    sonra diyorlar ki neden kaçak kullanım artıyor. neden?

    sizce neden. insanlar yasalara saygılı vatandaşlar olarak davransa ve faturalarında yazanı ödese, problem çıkarmasa olmuyor mu?
  • ispark ücretleri nedense yazılmamış. asfalt, kaldırım, cart curt masraflarını vatandaş ödesin, belediye özel şirkete kiralasın şirketde bize kiralasın. sonra yine asfaltı kaldırımı biz ödeyelim ohhh döngüye gel amk....
  • (bkz: ötv)
  • vatandaşa girendir.

    söz konusu masrafları şirketler kurumlar vergisinden düşerken, şahıslar gelir vergisinden düşemez.

    örneğin bir şirket borç alıyorsa ve buna faiz ödüyorsa, bu borcun faizini vergiden çok rahat düşebilir. ama sen ben ev araba almak için borç alırsak bunun faizini de öderiz, ayrıca maaşımızdan gelir vergisi de kesilir.

    şirket çay, şeker alsa bunu vergiden düşer, araba ofis alsa vergiden düşer, hatta bu araba vs. leri hem kdvsini vergiden düşer, hem de anaparasını amortisman ayırmak suretiyle gelirinden düşer. gideri gelirine gore azalan şirket vergi ödemez. zira şirketler geliri üstünden değil karı üstünden vergi öderler.
  • öncelikle "legal" lafı yerine "mevzuata uygun" ya da "yasal" yazılabilirdi o ayrı.

    efendim, buradan ekşi tayfamız sadece kamu kurum ve kuruluşları tarafından alınan yasalara uygun ama özünde haksızlık içeren paraları anlamış.

    efendim, güzelim ülkemiz fevkaladenin fevkinde "liberal" olduğu için, hele hele dindaar akp iktidar döneminde bu "liberalizmin" köküne köküne gübre verdiği için

    özel şirketler de bu tür ödenti alırlar.

    -misal elektrik şirketleri "sayaç okuma bedeli" tahsil eder. yasaldır. mahalle bakkalınız, "raftan indirme parası ve/veya sizden alacağı parayı söyleme parası" istese ne yaparsın.. işte elektrik dağıtım şirketleri sana kaç para borcun olduğunu söylemek için para alıyor...

    -yine elektrik sisteminde, şirketlerin riski olması gereken kaçak elektrik bedellerini biz veriyoruz.

    -elektrik bedelleri üzerinden trt ye pay alınır.

    -bankalar havale ücretlerine fahiş ücret alır. hesap miktarı ya da yapılan işlemle ilişkili olmayacak şekilde açılan hesaplardan aidat kesilir.

    eaaaaahhhh

    yarrak kürek işte hepsini biliyorsunuz amına koyayım ... daha onlarcasını sayabilirim.

    sadece bu işi sadece devlet yapmaz, devletle ortak olup özel sektör de yapar bizi sikenler bunlar

    demek için bir araba laf ettim amına koyayım.

    kusura bakmayın.
  • misal, bilimum oda harçları bu çerçevede değerlendirilebilir. istanbul ticaret odası harcı yıllık 150-200 lira civarında. o paraya ne yapıyolar desen cevapsız kalırsın. faaliyet belgesi gibi, printer çıktısı olan dandik bi belge için bile ekstra para ödüyosun ayrıca.
  • tapu dairelerinde alınan isim tahsis bedelleri de bunların arasındadır zannımca.

    kadınsanız, evlendiğinizde eşinizin soyadını aldıysanız ve bir sebepten (kentsel dönüşüm işleri için vs gibi) tapudaki kızlık soyadınıza eşinizin soyadını da eklemeniz gerekiyorsa, tapu daireleri bu işlem için 400 lira civarı alıyolar. evet, sadece bilgisayardan birkaç değişiklik yapıp, düzeltilmiş tapuyu çıktı alıp size veriyolar ve bunun için 400 lira alıyolar.

    işin komik tarafı, bu bedel önceden 4000 tl civarındaymış. kanunla 400 e düşürülmüş. süper di mi? :)
  • bır suru sey sıralanabılır ama bana en fahıs gelen, noter harc masraflarıdır. detaylarla ılgılı su sudur dıye acıklama yapmamayım ama kıymetlı evrak olarak nıtelendırelen her sayfadan, guzel para alırlar. vatandasın arac satısı yada vekaletnameler gıbı rutın ıslemler ıcın verdıklerı bır yana, buyuk caplı kredı sozlesmelerı gıbı ıslemler ıcın kestıklerı harc mıktarları cok yuksektır.
hesabın var mı? giriş yap