• özeti, arama yapıldığında çıkan böyle bir şey yok uyarısında gizlidir.

    sosyal yönden çok zayıf bir hukuk sistemidir. hele bir iyi halden indirim diye bir şey var ki akıllara zarar. adam 5 kişiyi kesmiş ama mahkeme salonunda hakim karşısında takım elbiseli, elleri önünde kavuşturulmuş ve hakim bey diye hitap ediyor diye cezada sanığın iyi halden falan filan indirimine diye başlayan bir cümle var.

    türkiye'de hukuk sisteminin bildiği şeyler şunlar; cezalar caydırıcı şekilde arttırılacak.

    tamam arttırılacak da bu cezalar ya da kanunlar uygulamaya geçmeyince nasıl olacak, ne işe yarayacak?

    adam gözaltına alınırken polis arabasına tekme atıyor, bizim hukuk sistemi hemen devrede; polise mukavemetten, görev başındaki memura işini yaptırmamak için direnmekten 2 yıla kadar hapis cezası ile dava açıyor.

    öncelikle kanunlarda ve ceza gerektiren eylemlerde sosyal etki tartışmaya açılmalı.

    misal buyrun ingiltere'de yaşanan bir olay; http://www.hurriyet.com.tr/dunya/27443141.asp

    bir eleman partide alkollüyken, yine alkollü olup sızan bir genç kızın suratına penisi ile vurmuş. ve 9 ay hapis cezası almış.

    bu da türkiye'den; http://webtv.hurriyet.com.tr/…-guvenlik-kamerasinda

    adam bir hastahanenin acil servisinde, belinden silahını çıkarıp, karşısındakini öldürmek için kovalamış, hastahane içinde 13 el ateş etmiş. ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılmış.

    yani bizim insanımızın, türkiye'deki hukuk sistemine göre bir penisle vurulma kadar değeri yok. acaba 13 el ateş eden şahıs nasıl bir ifade verdi ki serbest bırakıldı.

    1. olay da bizim ülkemizde gerçekleşmiş olsaydı, genç kızdan ruh sağlığının bozulup bozulmadığı yönünde rapor istenirdi. bu rapor 1 yıl sonra gelirdi. elemanın avukatı itiraz eder yeni bir rapor istenirdi. o rapor da 1 yıl sonra gelirdi. eğer kızın ruh sağlığı bozulmuşsa eleman 3 ay hapis cezası alır, kıldan yünden indirime girer, cezası da para cezasına çevrilir, 500 tl falan ödeyip olay kapanırdı.

    hani karşındaki insanın ruh sağlığını bozmadığın sürece bizim ülkemizde her türlü cinsel suçu işleyebilirsin.

    mesela son zamanlarda meşhur baltalı - kılıçlı eleman var. adam bir meydanda kılıç çekip insanların üzerine koşuyor, ifadesi alınıp serbest bırakılıyor. sonra aynı adam balta ile, bir örgüte katılım çağrısı yapıyor * yine ifadesi alınıp serbest bırakılıyor.

    gezi olaylarında gördüğümüz palalı arkadaş. al - bırak - al - bırak devereler karıştı.

    bu kadar ilkel uygulamaya hukukçular nasıl ses etmiyor şaşıyorum. ama onların da derdi büyük. hsyk'da paralelciler mi akçılar mı kazansın onun peşindeler. barolar birliği desen kocasakal olsun mu olmasın mı, ellerinde kemalist ölçer cihazları ile yeni başkanlarını aramaktalar.

    hukuk normlarında, avrupa hukuku daha istisnasi olarak ingiltere hukuku esasında, yapılan eylemin kanunen suç olup olmadığından ziyade toplumsal ve sosyal etkilerine göre değerlendirilmesi lazım. hani şu bizim kamu davası dediğimiz şeyin gerçek manası.

    i have a dream.

    aramaya inandım mamafih bulamadım, lakin kabak gibi orada duruyormuş. ben şimdi neyi bulamadım?
  • gayet başarılı bir sistemdir. harikulade bir örneği için;
    (bkz: #51617894)
  • o meşhur adalet heykelinin gözü ve kulağı açık halidir
  • hukuk değildir o, hukuk olsa duramazdın.
  • çok güzel bir sistemimiz var. düşünsenize devlet sizi alıyor cezaevi diye bir eve yerleştiriyor. sıcak yer, yatak ve 3 öğün yemeğinizi veriyor birde üstüne 1 kişiyi öldürme hakkı veriyor.
  • sadece garibana işleyen bir sistemdir. gariban olunca yargitay bile incelemez dosyani. dairenin herhangi bir kalemine gittiğinde sana küfür eden bakışları gorebilirsin. bir gün inşallah yıkılacaktır.
  • dünyada herhangi bir hukuk sistemi ile karşılaştırılması halinde özünde adalet içermeyen ucube sistemdir.
hesabın var mı? giriş yap