• ileri düzey bilgisayar bilmeyen kişiyi bile, internet yasaklamaları nedeniyle bilgisayar mühendisi yapabilecek kadar coşturan hobidir.
  • türk telekom, ipsos kmg tarafından 2012 yılının ilk çeyreğinde gerçekleştirilen, türkiye’de bilgisayar ve internet kullanım detayları ile alışkanlıklarımızı ortaya koyan araştırmanın sonuçlarını içeren detaylar sayesinde az çok fikir sahibi olunabilecek durumdur.*

    * türkiye genelinde 38 ilde yüz yüze gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına göre, ülkemizdeki 19.1 milyon hanenin %52’sinde bilgisayar, %41’inde ise internet bağlantısı mevcut.

    * araştırmaya göre, bilgisayarı olan hane sayısı çoğalırken, internet kullanımı da buna bağlı olarak artış kaydediyor. araştırma verilerinin ortaya koyduğu en çarpıcı sonuç ise internet kafelerden internete bağlanmanın gözle görülür şekilde düştüğü. türkiye’deki internet kullanıcıları internete daha çok evden bağlanırken hanelerde en çok tercih edilen internet bağlantısı adsl olarak gözlenmiştir.

    * araştırma, internet kullanıcılarının cinsiyet ve kullanım alışkanlıklarını da ortaya koyuyor. türkiye’deki internet kullanıcıların yüzde 60,9’u erkek, 39,1’i ise kadın.

    * internet kullanan hanelerin yüzde 87’si interneti sörf yapmak amacıyla kullanırken, facebook’a girmek ikinci sırada yer alıyor.

    * türkiye’deki 19,1 milyon hanenin yüzde 51,7’sinde yani yaklaşık 9,9 milyon hanede bilgisayar bulunuyor.

    * tüm hanelerin yüzde 34,6’sında masaüstü, 20,6’sında dizüstü bilgisayar bulunuyor.

    * hem masa üstü hem de dizüstü bilgisayar bulunan hane sayısı ise yüzde 4,2.

    * yeni nesil bilgisayar ürünleri olan netbook (%0,7) ve tablet (%0,2) bulunurluğu ise hayli düşük.

    işte o detaylar

    %87 internette gezme/inceleme
    %82 facebook
    %76 e-mail
    %71 yazılı mesaj/chat yapma
    %67 müzik/radyo dinleme
    %66 film/video izleme
    %61 haber/gazete okuma
    %59 görüntülü-sesli görüşme
    %56 sesli görüşme
    %55 oyun oynama
    %54 müzik indirme
    %45 cd-dvd oyunları
    %44 film/video indirme
    %41 tv izleme
    %37 diğer sosyal medya
    %32 e-devlet işlemleri
    %31 twitter
    %29 yazılım indirme
    %24 internetten alışveriş
    %23 internet bankacılığı
  • bir anket başlığıdır. sözlükteki en talihsiz anket budur. türkiye'de internet kullanmak bir arama motoruna ulaşmak, bir video paylaşım sitesine girebilmek için dahi maymun olmak demektir.
  • türkiye'de internet kullanılmaz. olsa olsa internette vakit geçirilir. bu yönüyle internet, onu kullandığını sanan kişi ya da kişilerin vakit öldürme aracı haline gelmiş bir aktiviteye verilen isimdir. eğer ki kullandığınızı düşündüğünüz "internet" sizi bir yerlere getiriyor,size yeni birşeyler katıyor ve öğretiyorsa o zaman kullanmaktır. yok sadece geyik muhabbetiyse ilginizi çeken o halde kullanıyor değil kullanılıyorsunuzdur.
  • eğer ev telefonu kullanmamak isterseniz ev telefonu kullanmama ücreti ödersiniz. bu kadar sacma bir seyin olmasi ve daha kötüsü de toplumun bunu kabullenmesi. (bkz: yalın internet)
  • fütürizm dediğimiz şey gelecek ile ilgilenen ve geleceğe ayak uydurmak isteyen kişilerin benimsediği bir düşünce biçimi.
    çünkü gelecek katlandığımız veya katılmak zorunda olduğumuz değil, yapılandırdığımız, geliştirebildiğimiz bir şeydir. bir gelişim oyunu alanıdır.

    11 ekimde istanbul' da bir etkinlik vardı. futurıstanbul adı altında. bu etkinlikte thomas frey- hamish mcrae- ben hammersley gibi fütürist beyinler bir araya geldi.

    şahsım orada değildim ama takip ettik yakından. neler bahsedildiğini kısaca anlatalım.

    thomas frey, dubai' de seferleri çıtırdan başlatılan ticari drone seferlerini ballandıra ballandıra anlatırken, işi bir anda 50.000 drone' un istanbul semalarında uçmasına getirdi. inanılmaz bir görüntü oluşturdu zihinlerde. bu şaşırtıcı bir öngörü idi.
    ben hammersley, "ilk kez yapıyor olsaydın, nasıl yapacağını düşün, böylece geleceğe yakın yaşarsın" tezini savunuyor.
    sürücüsüz tırlar, yazıcı teknolojileri, farklı bilimsel gelişmelerin katkıları vs. derken liste uzadı da uzadı. hepsini buradan yazmak çok zaman alır.

    ben de bunları okuduktan, gördükten sonra bazı istatistiklerle karşınıza çıkmak istedim. altta göreceğiniz istatistikler, hiçbir araştırma şirketinin veya bireyin bir araştırması değil. güncel tüik verileri.

    önce bilgi toplumu istatistikleri ile başlayalım;

    bilgisayar kullanımı 2005' te %88 iken 2017' de %97,2 olmuş.
    internet erişimi %80 iken %95 olmuş.
    hanede bilgisayar kullanımı %23' ten %56,6 ya çıkmış.
    hanede internet kullanımı %17.6 dan % 66,8 e çıkmış.

    kullanım sıklıklarını inceleyelim birazda;

    düzenli internet kullanıcısı: 2011- %89.5--- 2017- %93,5
    hemen her gün kullanan: 2011- %63,2---- 2017- %87,9

    ve gelelim kullanıcıların kullanma amaçlarına;

    sosyal medya- %83,7
    sağlıkla ilgili bilgi alma: %69.6
    online gazete dergi vs. okuma: 65,9
    internet görüşmesi vs.: %61,5
    kendi oluşturduğumuz içeriği paylaşım sitesine yükleme: %61

    bakınız bu ülke interneti en çok sosyal medya için kullanıyor. sosyal medya- selfie- yemek ve tatil fotoğrafı- hastaneden serumlu fotoğraflar paylaşma bağımlısı- ilgi muhtacı ve dikkat çekme budalası insanlara dönüşmüşüz.

    bu ülkede uygulamalara gönderilen günlük kahve falı sayısı 2 milyondan fazla.

    ayrıca sağlık aramalarının içeriği de haberlerde gördüğümüz içerikler çoğunluğu, ne olduğu belli olmayan haplar, saçma sapan tedavi yöntemleri vs.

    youtuber olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. abuk subuk bir şey bulayım internette fenomen olayım diye çıldıran, her şeyin videosunu çekip prim toplamaya çalışan bir insan topluluğu olduk çıktık maalesef.
    yani gelecek bu rakamlar sayesinde çokta güzel gelmeyecek, asıl anlatmak istediğim aslında bu.

    yapılması gereken;
    gelecek merakımızı kurumsallaştırmak, akademik düzeye taşımak, fütürizmi bireyler kadar, kurumlarımızın da çalışma alanı haline getirmek. geleceğini konuşmayanın geleceği mutlu olamıyor
hesabın var mı? giriş yap