• kentlerin; araçlar için var olduğunu zanneden sürücülerin sıkça yaptığı eylem.
  • nüfus yoğunluğu yüksek kentlerde daha fazla gerçekleşir.
  • türkiye'de kazaların en çok 20-30 km hızla giderken gerçekleştiğine bir örnek.
  • yurt disindan yeni donmus turk insani icin hayati tehlike arz eder. yaya kaldirimi, ara sokaklar vb. yerlerde soforun kendisine yol vereceginden cok emin olarak yola atlayan insan evladi sakin baslayan adimlarini kosarak tamamlar. daha dogrusu tamamlamasi umulur. zaten bir kere basardiktan sonra gerisi gelir. damarlarindaki asil turk kanini hatirlar, aklini basina toplar.
  • özellikle ankaramız'da pek moda bir uygulamadır. sağolsun melih başkan sayesinde şehrin içindeki yolların çoğu şehirlerarası yol kıvamına gelmiş olduğundan arabaların yavaş gittiği pek görülmediği gibi, bu yollarda karşıdan karşıya geçmeye çalışan es kaza bir yaya olursa da arabayı üzerine sürmek, mümkünse ezmeye çalışmak sünnettir, farzdır.
  • devamında şayet şoför, yaya tarafından uyarılırsa; yayaya küfür edip, el kol hareketi yapmaktır. suçlu yayadır çünkü!
  • yayaya yaklaşırken daha da hızlanıp, yayanın üzerine sürmekle devam eden türk sürücüsü eylemi.
  • türkiye'de karşıya geçen yayaya şaşaşa... öhm... efendim özellikle yaya geçidi denilen mahallerde ki kalın beyaz şeritlerle işaretlenmişlerdir, bu tip sürücülerin gözünün içine baka baka - tabii, hızlı gelmeleri halinde hayatınızı tehlikeye atmamak kayd u şartıyla -hiç istifinizi bozmadan karşıdan karşıya geçiniz. yavaşladıklarını ve hatta durduklarını göreceksiniz. belki kulaklarınız çok çınlayacak ama onlar da bazı şeylerin farkına varacaklardır muhtemelen. eşşek değiller ya!
  • karşıya geçen insanı maymuna çeviren densizlik. bir koşup bir duruyorsun, hayati tehlike söz konusu ama gülünç hale düşüyorsun resmen... üstelik bariz bir yaya geçidinin hemen üstündesin!

    bir de tam karşıya geçecekken selektör yapıp üzerinize üzerinize gelip önünüzde yavaşlayan dolmuşlar var. ulan binecek olsam ben belli ederim dimi? yahut hiç binmem gerekmezken, sırf sen ısrar ettin diye binip dolaşacak mıyım yani? derdin, beklentin nedir lan? niye bozuyorsun benim konsantrasyonumu tam karşıya geçecekken? can havlinin doruğundayım zaten.. teallam ya! sinirlendim gece gece.
hesabın var mı? giriş yap