• "imam hatip talebinin nerelerden çıktığı geçtiğimiz ay bilal erdoğan’ın, milletvekilleri, meb yetkilileri ve dinci vakıfların yöneticileriyle katıldığı bir toplantının ses kayıtlarının basına yansımasıyla ortaya çıkmıştı. bilal erdoğan, imam hatip okullarının oranını bütün mevcut okullar içerisinde yüzde 25’lere kadar çıkarmaları gerektiğini söylüyordu toplantıda. akp’nin imam hatip okullarını çocuklarımıza dayatırken “var” dediği talep işte bu toplantıdaki dinci vakıfların, derneklerin, ellerindeki iktidar gücüyle memleketi 12 yıldır gerici karanlığın içinde boğmak isteyenlerin talebidir.

    zorla çocuklarımızı imam hatip okullarına yerleştiren akp bir taraftan da çocuklarımızın okuduğu okulları ellerinden almaya, bu okulları da imam hatiplere dönüştürmeye çalışıyor. neredeyse her mahalleye bir imam hatip okulu yerleştirme amacıyla hareket eden akp, çocuklarımızın geleceğini, velilerin, öğrencilerin, mahallelerin “bizim imam hatipe ihtiyacımız yok” taleplerini görmezden geliyor, dayatmayla okulları dönüştürüyor.

    ülke genelinde çocuklarımızın matematik, fen bilimleri gibi alanlarda başarı ortalamaları temel düzeylerin bile gerisinde kalırken, sanat ve spor eğitimi okullarda neredeyse sıfırlanırken, akp çocuklarımızı sadece dinsel bir öğretimden geçirerek biat eden bir nesil yetiştirmeye çalışıyor.

    halkımız bu dayatmaya boyun eğmemelidir. çocuklarımızın imam hatip okuluna değil, bilimsel ve laik bir eğitimin verildiği okullara ihtiyacı vardır. komünist parti, halkımızı akp’nin imam hatip okulları dayatmasıyla eğitimi dinselleştirme çabalarına boyun eğmemeye, çocuklarımızın güzel ve aydınlık geleceği için okullarına, bilimsel ve laik eğitime sahip çıkmaya çağırmaktadır."

    http://haber.sol.org.tr/…n-egmeyecegiz-haberi-96240
  • laikliğin sadece komünistler tarafından sahiplenilmekte olduğu gerçeği.

    http://haber.sol.org.tr/…i-teklif-etti-haberi-96258

    "laiklik orta ya da üst sınıfların ideolojisi değildir.onlar yoksulları yönetebilmek için dine ihtiyaç duyarlar.laiklik en çok yoksula lazım."
  • "türkiye’nin ilerici birikimine bütünsel olarak bakıldığında, cumhuriyetin mirasının ilerici bir şekilde bugüne taşınabilmesinin sol olmaksızın mümkün olmadığı görülür. ancak, sol da, cumhuriyetin mirasının yarattığı bir atmosferde soluk alıp vermiştir. solun insan kaynağında cumhuriyetçi kuşaklar ve aileler önemli bir yer tutmuştur.

    türkiye’de sola karşı yürütülen büyük operasyonun, cumhuriyetin iflasıyla sonuçlanması bir raslantı değildir. laik, kamucu, yurtsever… cumhuriyetin insan mirasında bu üç özelliği de nüve halinde görebilirsiniz. hiçbirinin olgunluğundan, tamam olmasından söz edilemez. ama bu nüvelerin olduğu bir ortam solun yaşam alanıdır. sol, türkiye’de bu alanlardan faydalandığı ölçüde büyümeyi başarabilmiştir.

    bugün denklem artık daha da sadeleşmiştir. türkiye ilerici birikiminin cumhuriyetle doğrudan ilişkili kesimi sahipsiz ve yalnızdır. üstelik, bu kaynak zaman geçtikçe 1923 referansının anlam yitirmesiyle daha fazla aşınacak ve doğal olarak daralacaktır. 1923’ün türkiye ilerici birikimine enerji aktarması, bu birikimi kendisinden sonra gelen kuşaklara genişleterek aktarması artık mümkün değildir. birikimin taşıyıcısı bugün tek başına soldur.

    türkiye ilericiliği kısa vadede olmasa bile bir süre sonra solda sadeleşecektir.

    solda sadeleşmenin toplumsal bir daralma olarak yaşanmaması için tek yol, cumhuriyet kuşakları ile solun, ilerici birikimin bu iki ana damarı arasında sarsılmaz bir ideolojik ve siyasi bağ kurmaktır. örneğin, laiklik türkiye’de tamamen sola kalacaksa, bunun bir daralma değil sadeleşme şeklinde gerçekleşmesi, laiklik ile ilgili hassasiyetleri olan, kendisini laik diye tanımlayan cumhuriyet kuşaklarının bu işin solun işi olduğuna inanmasıyla mümkündür.

    birikimin taşıyıcısı bugün sol ise, bu bağın kurulması görevi de sola düşer. genciyle yaşlısıyla cumhuriyetin mirası insanlar tamamen ortadan kaybolmadan, solun bu insanlarla bağlarını güçlendirmesi, solun toplumsallaşması için bir zorunluluktur."

    http://haber.sol.org.tr/…nin-ilerici-birikimi-98927
  • "dünya kapitalizmi ilerici olan her şeyden vazgeçmiştir. dünya büyük bir ekonomik ve ideolojik krizdedir. bugün abd ve ab'den laiklik bekleyenler var. abd ve ab, akp'yi gönderip laiklik getirmez, bundan medet ummayın. ne olacaksa bizim elimizde. ortadoğu'da gericilik arttı ve yaygınlaştı. türkiye burada önemli yerde duruyor. laiklik geleneği var. burada birinci kaynak 1923'ün kendisi ve solun kendisi, yarattığı birikim uğrakları. bu iki miras çok önemli. türkiye ve dünya kapitalizmi gericilikten çok memnun. burada laiklik olamaz. türkiye'de burjuvazi ve patronlarla bir yere varılamaz. laikliğe ihanet eden sınıfı bastan aşağı karşımıza almak zorundayız. türkiye'de ilericiliğin en büyük yanlışı sınıfsal temellerde çekinik durmasıdır. 1923'ün kendisi tekrarlanamaz bundan medet umulamaz."

    ""laiklik mücadelesi bundan sonra solun tekelinde. laiklik sosyalizmde. kapitalizmde karanlık ve barbarlık var. aydınlık gelecekten bahsediyorsak sosyalizmi konuşacağız" "

    http://haber.sol.org.tr/…u-serbest-birakildi-101414
  • türkiye'nin en değerli özneleri komünistlerin her daim laikliği savunması doğru da durmalarının, onurun adresi olmaları anlamına gelecek.

    sözde kabataş saldırısını unutmadan laikliği hatırlamak şart.

    http://haber.sol.org.tr/…a-isine-son-verildi-101634
  • "laiklik savunusunu, sadece “yaşam tarzımızı savunuyoruz” sığlığında sürdürmek, bizi kör kuyulara düşürür. çünkü laiklik artık işçi sınıfının, emekçilerin ve bütün çalışanların davasıdır.

    dinsel inançlarına göre hareket eden işçinin gideceği yer, emek ve hak arama mücadelesi safları değil, dindar patronuyla birlikte kol kola girerek gideceği cuma namazı saflarıdır.

    patronlar, sermaye sınıfı, sağ ve muhafazakâr siyasetçiler bunu çok iyi bildikleri için, laikliğin her düzeyde aşındırılmasına ve giderek yok edilmesine alan açarlar. anti-laik olmak, sermaye sınıfının sınıfsal bir tercihidir. dolayısıyla “laik olmak/aklı ve bilimi tek çıkış yolu görmek” de işçi sınıfı mücadelesinin doğal bir parçası olmalıdır.

    gerici, din temelli bir eğitime her düzeyde itiraz etmek zorundayız. laik, bilimsel, kamucu bir eğitimi savunmak, “aklı devreye sokmanın” bir gereğidir. çünkü laiklik, aklımızın işleme düzeninin “olmazsa olmaz”ıdır. laiklik yoksa orada akıl da olmayacaktır, bilim de olmayacaktır. akp ve sermaye düzeninin hedefi, çocukların aklını gelişmeye imkan bulmadan kökten yok etmektir. hatta daha doğmadan çocuklarımızı aklını gasp etmektir.

    laiklik yoksa akıl yoktur, çocuk yoktur, kadın yoktur, yurttaş yoktur. insan yoktur, laiklik yoksa."

    http://haber.sol.org.tr/…8-aralik-2014-nutku-102802
  • - herkes inanç özgürlüğüne sahiptir. hiçbir kurum, insanlar üzerinde manevi baskı kuramaz.

    - dinin siyasallaşmasının önüne geçilir. insanların dinsel inanışları, hiçbir resmi belgede yer almaz.

    - din, eğitim kurumlarında toplumsal bilimlerin bir araştırma konusu olarak ele alınır.

    - komünist parti, her türden metafizik inanışın yerine, insanlığın bilimsel kazanımlarının geçirilmesi için verilecek siyasal-ideolojik mücadelelerin öncüsüdür.

    komünist parti programı madde 16
  • (bkz: diyanet işlerinin 1 milyon tl'lik makam aracı)

    solun güçleneceği, örgütleneceği ve memleket toprağına kök salacağı alanlardan biri.
  • "islamlaştırma siyasetinin akp iktidarı için “gündem değiştirmeye” yarayan ikincil bir başlık değil, neoliberal piyasa mekanizmalarına ve bölgesel siyasete payanda olduğu ölçüde toplumsal formasyonun en merkezi girdilerinden olduğunu gösteriyor.

    dolayısıyla bugün laikliği mücadele başlıkları arasında kabul etmeden piyasacılığa, otoriterleşmeye, iç/dış savaş çığırtkanlığına ya da benzeri toplumsal yıkımlara karşı anlamlı ve tutarlı bir duruş sergilemek mümkün değildir.

    zira atılmaya çalışılan her özgürlükçü, kamucu, eşitlikçi, aydınlanmacı adım; bu on maddede özetlenen süreçlerin en az bir tanesini ister istemez karşısında bulacaktır. "

    http://haber.sol.org.tr/…aikligin-guncelligi-111625
hesabın var mı? giriş yap