• türkiye cumhuriyeti sınırları içinde yaşayan, ateist fikirlere sahip kişi sayısı.

    öyle düşünüyorum ki, sanılanın ve gözükenin aksine çok daha fazladır. yaşayacakları baskıdan dolayı fikirlerini kendine saklayan, ateist olduklarını açıkça söylemekten korkan kişi sayısı gerçekten çok fazla. şöyle bir benzetme yaparsak, örneğin amerika'da 50 yıl önce var olduğu düşünülen eşcinsellerin yüzdesi, korku ve baskıyı kaldırıp özgürlüklerini elde ettikten sonra, yani "yes, i'm gay." cümlesini korkmadan söyleyebildikten sonra, şaşırtıcı derecede artırmıştır. hatta sanki herkesin birden eşcinsel olduğu, bunun bir moda olduğu dahi zannedilebilir. şu anda ülkemizdeki ateistler de bu baskıyı iliklerine kadar hissediyorlardır.

    demem o ki, olur ya bir gün ülkemiz gerçekten demokrasiye biraz olsun yaklaşır ve tabularından kurtulursa, görülecektir ki bilime, doğrulara ve rasyonalizme gönül vermiş kişilerin sayısı aslında o kadar da az değildir.
  • 245646,758 falandır...*
  • türkiye'deki din unsurunun radikalleşmesi ile artmaya başlayan sayıdır.
    son 10 yıldır insanların özgürlüklerine yapılan müdahaleden önce light da olsa çoğu kişi dini inanca sahipti. son yıllarda çevrenize bakarsanız arttığını gözlemleyebileceğiniz sayıdır.
    baskı oldukça, padişah tavırlarını gördükçe insanlar dinden soğumakta ve ateizme yönelmekte. ne kadar çok bağnazlık, o kadar çok ateizm.
    ne kadar çok ötekileştirirsen insanları o kadar çok kinlendirir ve kendinden uzaklaştırırsın.
    devlet dairelerinde oruç tutmayanların fişlendiği bir dönemde bu sayının artmaması imkansızdır.
  • türkiye'de her ne kadar kötü olsa da, eğitim alanlar çoğaldıkça kaçınılmaz olarak artan ve artacak oran. hele ekonomik imkanlar da gelişiyor ve teknoloji sayesinde dünyanın geri kalanını da tanıyoruz ki, ohoo; minareler süngü, kubbeler miğfer!
  • çoğunluğunu üniversite mezunlarının oluşturduğu grup. eğitim seviyesi yükseldikçe haliyle inanç oranı düşmekte.

    benim çevremdeki insanlar arasında inanç oranı %50'nin altındadır. bunu çoğunlukla marjinal bir çevrem olmasına bağlardım. fakat geçen sene askere gittim orada eğitim-inanç korelasyonunu daha iyi gözlemleme şansı buldum. acemi birliğinde* tanıştığım her iki insandan birisi de yine ateistti. usta birliğine gittiğimde birlikteki tek üniversite mezunu bendim ve oradaki çocuklara tanrıya inanmadığımı söylediğimde uzaydan gelmişim gibi davranmaya başlamışlardı.

    yani ülkedeki üniversite mezunu sayısını 0,30-0,40 gibi bir rakamla çarpın, ülkedeki ateist sayısını bulursunuz.
  • yaklaşık olarak; henüz yaş olduğu zamanlarda bir vesile ile ya da şans eseri eğilmeyen* ağaçlarla doğru orantılı bir sayı olmalı. arada kallavi bir sayıda agnostik kaçakların olması ise gönüllerin şampiyonu.
  • anneler okunmuş pirinçten vazgeçmedikçe hızla artacak olan sayıdır.
  • bir elin parmağını geçmeyecek sayı.

    (bkz: hassiktir lan şakirt)
  • kutsal kitapları okuyan ve anlayan kişi sayısı kadardır.
hesabın var mı? giriş yap