• bu cümlenin devamı için (bkz: ne mozayiği lan)...
  • karsit gorus:
    (bkz: turkiye bir mozaiktir)
  • (bkz: yeni zelandalı)
    (bkz: iskoç) (bkz: ingiliz) (bkz: maori)

    (bkz: avustralyalı)
    vs
  • sadece ve sadece, "türkiye"nin "türkler'in yaşadığı yer" demek olduğunu bilmeyecek kadar gerizekalı olanların karşı çıkabileceği söylem.
  • türki cumhuriyetlere "soydaşlarımız" diye hitap eden bir devletin, "ama bu vatandaşlarımızın hukuk önündeki genel adı" diyerek haklı çıkaramayacağı çıkış. madem türk türkiye vatandaşı demek, devletimiz (bakın siz, ben filan değil, cumhurbaşkanlarından, başbakanlardan, bakanlıklardan, büyükelçiliklerden bahsediyorum) "soydaş" derken neyi kastediyor? anayasalarımız kuzen çocukları mıymış? yoksa açıkça türkik kavimlere soydaşımız diyor olmamız tesadüf mü?

    devletin bastırdığı kitaplarda "türk devletleri" arasında türkiye cumhuriyeti de var selçuklular da var. şimdi o türk hangi türk o zaman? aynı anda, aynı bağlamda, iki anlamda kullanılmayacağına göre ya türkiye cumhuriyeti, vatandaşları arasından "türk" olanlara ait sadece, ya da selçuklular türkiye cumhuriyeti vatandaşıymış zamanında.

    yetmedi mi? ne yapalım; sizi türk hukuku'nun yüce isimlerinden, adına ankara üniversitesi'nde konferans salonu bulunan, eski adalet bakanı mahmut esat bozkurt'la uğurluyoruz o zaman:
    "türk, bu ülkenin yegane efendisi, yegane sahibidir. saf türk soyundan olmayanların bu memlekette tek hakları, vardır; hizmetçi olma hakkı, köle olma hakkı. dost ve düşman, hatta dağlar bu hakikati böyle bilsinler."

    sonradan ekleme: aklıma geldi ya, türklüğü aşağılamak vatandaşlığı aşağılamak demek o zaman. peki siz "türkoğlu türk" olmayan vatandaş gruplarına (ermeni, rum, kürt, zaza, gürcü, her neyse) hakaret edildi diye bu maddeden soruşturma açıldığını hiç duydunuz mu? hrant dink mahkum oldu bundan; vatandaşlıkla herhangi bir alakası var mıydı suçlamaların, bir hatırlayın.
  • türkiyeli,türkiye'denim/türk yurdundanım anlamına geliyor.

    türkiye'den/türk yurdundan olmak demek de zaten, aslen olmasa bile hukuki açıdan,vatandaşlık bakımından türk olmak demektir.

    vatandaşlık bakımından türk olmakla etnik kökeniniz ne ise o değişmez.

    türk diye bir millet olmasa türkiye adında da bir ülke olmayacaktı.

    evet, türkiye cumhuriyeti devletinin yetki alanına tabi olan herkes türkî kökenli/türkmen ya da etnik türk değil.zaten öyle olması da gerekmiyor illa.bunu inkar edenimiz de yok.

    ancak bu topraklara misal niye almanya değil de türkiye deniliyor,çünkü ekseriyette,egemen olan halk türkî.

    türkiye'nin birer sakini olan herkes aslen değil ama vatandaşlık bakımından türk'tür.

    bu türkiyeli olarak da ifade edilebilir.

    fakat türkiyeliyim demenin aslen olmasa da vatandaşlık bakımından türk'üm demekle aynı anlama geldiğini bilerek söylemeli bunu.ayrım yaratmak için veya ayrı bir manaya gelecek biçimde kullanmaktan vazgeçmeli.

    çünkü ayrı bir anlama gel(e)mez.benzeri türk toplumu ile türkiye cumhuriyeti toplumu veyahut türk milleti ile türkiye milleti gibi eşanlamlı kelimeler için de geçerli.

    azerbaycan ve orta asya ülkeri içinse genel olarak türkî halklar / türkî cumhuriyetler deniyor.kaldı ki çoğu ile bizim soydaşlıktan ziyade dilsel yakınlığımızdan sözedebiliriz anca.uluslararası alanda da her biri başka kimliklerle anılmakta.

    kürd'e türk deme diyorsun da bir kırgız'a niye türk diyorsun?kırgız,türk'üm demiyor ki kırgızım diyor.

    yani ortada azerbaycan'ı hariç tutarsak misal mısır ile ürdün'ün arasındakine benzeyen bir bağdan,yakınlıktan sözedemeyiz.
  • konfederatif bir yönetim olsa ve türkiye bir eyalet olsa, türkiyeli doğru olurdu. fakat türkiye cumhuriyeti devleti bir ulus devlettir ve kurucu unsur türk ulusudur. o yüzden bu ülkenin insanına türk denir. aksini söyleyen troçkist kırması, oportünist ve revizyonist cepheli, ılık götlü, kürtçü tatlı su komünistleridir.

    türk kardeşim türk, utanmayın söylemeye.
hesabın var mı? giriş yap