• (bkz: yahudi)
  • bilimum sebeplerle gunumuzde cogu israil ya da amerikaya gocmus bugun belki 10000-15000 falan tane kalmis insan toplulugu.
    (bkz: varlik vergisi)
  • bugunku sayilari tum turkiyede 25000 civarindadir.
  • (bkz: nedim saban)
  • bu cemaatin ozellikle sefarad kokenli bolumu dusunuldugunda, turkiye'ye, daha dogrusu osmanli'ya cok sey borclu olan (en basta yahudi kimliklerini koruyabilmelerini borclu olan) cemaat tanimlamasi daha uygun dusmektedir, zira 1492'de ispanya-portekiz'den surulen, o donemde avrupa'nin cok az bir kisminda kabul goren ve her yerde olum ve asimilasyon tehdidi altinda kalan bu cemaate osmanli kucak acmis, topraklarinda yasama, canini, dinini, kimligini muhafaza etme imkani vermistir. bu kucak acmanin sadece insani kaygilarla olmadigi, gelen toplulugun guney ispanya'nin en varlikli kesimini olusturdugu ve osmanli'nin dinler arasi guc dengelerini de gozonune alarak bu insanlari topraklarinda istedigi de dogrudur tabi, ama haticeye degil neticeye bakarsak, gidecek yer bulamasalar ve iber yarimadasi'nda kalsalar bugun boyle bir topluluktan soz etmek mumkun olmayacakti.

    ayrica (bkz: sefarad) (bkz: ladino) (bkz: yiddish) (bkz: klezmer) (bkz: kosher) (bkz: carne)
  • türkiye'ye bir çok şeyi borçlu olan cemaat.

    (bkz: hitler)
    (bkz: hitler almanyasi)
    (bkz: seferad)
    (bkz: ispanya)
  • cogunun iki pasaportu olmayan, kanımca 1-2 jenerasyon sonra pek de kalmayacak olan cemaat.

    yüzyılın başında türkiyenin çok çeşitli şehirlerinde aktif cemaatleri bulunan türkiyeli yahudiler 1930larda güney amerikaya(özellikle arjantin'e), 1950lerden 1970lerin sonlarına kadar da israile oluşan göç sonucunda 20-22000 kişi kalmışlardır. 1500 kişilik bir kısmı izmirde geri kalan 20000e yakını da istanbulda yaşar.

    askerlik muhabbetine gelince %99unun askerliklerini israilde yapıyor olması götünden sallamanın en güzel hakikaten en bir güzel örneğidir (sazan avlamak da olabilir tabi). israilde askerlik yapmak için israil vatandaşı olmak türkiyede askerlik yapmamak için ise türk vatandaşlığından çıkmak gerekir ki bir çok insan gerek miras gerek çalışma hakkı sorunları yüzünden böyle birşey yapmaz. aynı zamanda israilde 3 sene yapılan askerliktense türkiyede maksimum 15 ay olan askerliği yapmak bir çok yahudininde işine gelir.
  • yine aynı şekilde, askerliklerini %99 oranında türkiye'de yapan insanlardır. (arzu ne yönde derseniz bilemem ama pratik ne yönde derseniz çoğu burada yapıyor)
    (bkz: sallama evladım sallama çocuğum)
  • haklarında kimilerince öne sürülen "çoğunun askerliklerini israil'de yaptıkları" önermesi doğru olmayan türk vatandaşları, yani türkler. jenerasyonlar boyu türkiye'de olup, bizimle doğup, bizimle büyüdüklerinden, çoğu konuya yaklaşımları ortalama türk vatandaşından farklı olmayıp, askerlik herhangi genç bir türk'e ne ifade ederse, onlara da onu ifade eder.
    (bkz: angarya)
    (bkz: burdur ellisekizinci topcu er egitim tugayi)
  • buyuk bir cogunlugu seferaddir, ve kokenleri ikinci beyazid doneminde gemilerle ispanya'dan getirilerek istanbul, izmir, selanik gibi liman kentlerine yerlestirilen ailelere dayanir. askenazi kokenli olanlari sayica cok azdir.
hesabın var mı? giriş yap