*

  • türkiye'nin; kuzey afrika'nın altında kalan sahraaltı ülkelerle siyasî, ekonomik ve kültürel işbirliğini artırma girişimidir.

    afrika açılımı adı altında 2000'lere kadar çeşitli teşebbüsler olmuşsa da sonuçsuz kalmıştır. süreç ak parti iktidarıyla hızlanmıştır. 2005 afrika yılı ilan edildikten sonra karşılıklı üst düzey ziyaretler sıklaşmıştır. bu ziyaretlerde karşılıklı işbirliği anlaşmaları imzalanmaktadır.

    2008 yılında, istanbul'da 1. türkiye-afrika işbirliği zirvesi düzenlenmiştir. kırkı aşkın afrika ülkesinin üst düzeyde katılım gösterdiği zirveye cumhurbaşkanımız sayın abdullah gül ev sahipliği yapmıştır. bir sonraki zirve 2013'te gerçekleştirilecektir. türkiye ikinci zirvenin hazırlıklarını kademe kademe gerçekleştirmektedir.

    açılım sadece üst düzey ziyaretlerle kalmamaktadır. pek çok kanattan gerçekleşmektedir. başlıcaları şunlardır:
    - tika'nın kıtaya yardımları yüz milyonlarca doları bulmuştur, onlarca ülkede altyapı ve yardım çalışmaları hızla devam etmektedir.
    - thy doğrudan uçuşlarla türkiye'yi afrika'ya yakınlaştırmaya devam etmektedir.
    - dışişleri bakanlığı afrika ülkelerinden genç diplomatları dışişleri akademisi'nde kursa almaktadır.
    - yök afrikalı arkadaşlara yüksek öğrenim burslarının sayısını gün geçtikçe artırmaktadır.
    - tobb, tuskon türk kobilerini afrika'da ticarete ve yatırıma özendirmektedir.
    - ankara üniversitesi bünyesinde kurulan açaum türkiye'de afrika hakkındaki akademik boşluğu dolduracak çalışmalar içindedir.
  • birçok işimizde olduğu gibi aceleci ve tepeden inme bir şekilde gerçekleşmektedir. bir afrika ülkesine önce büyükelçi atanır, çok çok sonra idari ve mesleki memurlar atanır, ardından bu akıncı grup bir bina bulup kiralar ve çalışmalara başlarlar
  • bundan en az 30 40 sene önce yapılması gerekenler yapılmadığı ve bürokratlarca direnç gösterildiği için aceleci ve tepeden inme yapılmaktadır. olsun da varsın böyle olsun.
  • habur'da bir kaç afrikalı kabilenin yerel danslar ile yurda girişi ile sonlanmıştır.
  • afrika'daki azgelismislikten faydanlanmakta gec kalmis bir ulkenin cabalari. ulkenin kendi gelisimi icin insan haklarinin goz ardi edildigi; katliamlarin, katliamcilarin gormezden gelindigi bir baska siyasi hareket. duyan da turkiye bir kahraman gibi atilip saharaalti afrika'nin yardimina kostu sanacak.
    ek olarak afrika'daki pastadan pay cikarma cabasinin yaninda bir de birlesmis milletler guvenlik konseyi'ne secilme cabasi da vardi bu iliskilerin altinda yatan (karayip ulkeleriyle de o yuzden anlasmalar imzalanmisti).

    bir de not duselim; akp'den oncekilerin aklina gelseydi onlar da yapardi.

    tabi biz muslumanlarin ve/veya turklerin soykirim yapmadigi; yuce devletimizin gozumuzun nuru oldugu; taa ezelden beridir turk soyunun dusmanlarina dahi adil ve onurlu davrandigi, cay-borek ikram edip muhallebi yedirdigi bir dunyada yasadigimizdan bu tur seyler bizi ilgilendirmiyor.
  • bu konuda gözde fırıdınoğlu'nun kaleme aldığı güzel bir makale için; http://politikaakademisi.org/?p=322
  • bizim de bir kony 2012 çekip yaymamızı gerektiren açılımdır.
  • bir turkiye cumhuriyeti vatandasi olarak faydasini gordugumdur. bu acilimlar ile elcilik acilan, basbakan'in ziyaret ettigi ve devletin bazi yardimlarda bulundugu bir afrika ulkesinden bir subay gecen gun, normalde hic yapmayacaklari bir isi sirf turkiye'den olmam nedeniyle yapiverdi, yardimci oldu.
    buyuk bir devletin vatandasi olmanin faydasini gormek mutluluk verici.
  • genel olarak, ulke bazinda,
    - disisleri bakanliginin afrika ulkelerini incelemesi ve is yapilabilme potansiyeli olan ulkeleri tespit etmesi ile baslayan,
    - elcilik acilmasi veya varolan elciligin kapasitesinin arttirilmasi ile devam eden,
    - turk havayollari'nin direk ucus koymasi ile hizlanan,
    - isadamlarinin vizesiz giris yapabilmesi icin vize anlasmalari ile daha da ivme kazanan, (bazen haberlerde cikan ve bazilarimiz icin cok anlamsiz gibi gorunen x afrika ulkesi ile vizeler kaldirildiya bu gozle bakiniz)
    - tika'nin ofis acip, turk sirketlerin o ulkede is yapmalari icin onlerinin acilmasi ile sonuca yaklasan
    - okullarin, sivil toplum kuruluslarinin, halkin egitim, saglik ve gunluk yasam ile ilgili ihtiyaclarina yonelik calismalar yapmasi ile halk duzeyinde iliskilerin daha da arttirilmasi ile yayginlik kazanan,
    kapsamli calismalari iceren acilimdir.
    faydasi,
    2001 yilinda afrika'ya ihracat 1.5 milyar dolar iken 2005 de bu 3.6 milyar dolara 2008'de 9 milyar dolara ve 2012 de 13 milyar dolara cikmistir.
  • (bkz: #42615762)

    roma imparatorlugu, ele gecirdigi sehirlere ilk olarak yol yapiyor.
    avrupa'nin bugune gelmesinde deniz yollari ve kesifleri gelmekte.
    ulasim arttikca, ticaret artiyor, insanlar yakinlasiyor, ulke gelisiyor.

    cin devlet baskani afrika'daki tum baskentleri yuksek hizli tren ile baglayacagina soz veriyor iki gun once.

    biz ise hala duble yol manyakligi diye elestiren dusuk kalite dusunme kapasitesine sahip insanlarin bulundugu bir toplumuz.
    turkiye afrika'da baglantilar kurmaya calisir, ne isimiz var. duble yol, ne gerek var.

    cin neden milyarlarca dolari afikaya ve ulasima yatiriyor ?
hesabın var mı? giriş yap