• kapitalizm sadece devletin üretimde ve tüketimde payının olması demek değildir.

    daha önce de yazdım, bir daha yazayım.

    kapitalizmi arz ve talep olarak düşünün.
    ihtiyacımız olan şeyler need olsun
    istediklerimiz ise demand. normal bir ekonomide insanlar ihtiyaç duydukları şeyi alır, ya da alabilecekleri seviyedeki mallara istek duyar. ancak istekler alım gücünün üzerine çıkarsa artık o duygu bir desire olur.

    bizim ülkemizdeki durumu siz düşünün. ülke kapitalist olmayabilir ama sistem veya uygulamalar kapitalisttir. ve kapitalizmin hüküm sürdüğü dünyada ben kapitalist olmayacam demek çok anlamlı olmaz.

    bir de kapitalizmin zıttı komünizmdir. türkiye kapitalist değilse komünist midir? hiç sanmıyorum.
  • doğrudur. türkiye kapitalizmin çok daha ilerisinde.
    kapitalizm: para>insan
    türkiye'deki "şey": para>>>>>>>>>>>>>>>>>insan
  • kapitalizm artık geçilmesi gereken bir mertebe değil sınıfsal eşitsizliktir. "beğendiğiniz" tarzda olmayabilir, ama türkiye dibine kadar kapitalisttir.

    kapitalizm hoş bir şey değildir. kapitalistler bu gerçeğin gayet farkındadır. bu gerçeği bilmeyen biri, kapitalistin şahı da olsa bir ülke yönetemez. "karma" adı verilen durum toplumun bu gerçeğe rağmen yönetilebilmesi, kapitalistin özel çıkarının toplumsal çıkar olarak örgütlenebilmesi için bir zorunluluktur. kapitalizmin ülkeyi yönetmemek gibi bir lüksü yoktur, yani "bırakınız yapsınlar" diyemez. kapitalizm özgürlükçülük değildir. kapitalizm doğa durumu değildir. sınıf eşitsizliği doğal değildir. sınıf eşitsizliğinin korunması ve sürdürülmesi için yönetilmesi gerekir.
hesabın var mı? giriş yap