• milli eğitim bakanlığı ders kitaplarından(12.sınıf) 7 coğrafi bölge tanımını kaldırmasıyla tarih oluyor-muş.

    http://siyaset.milliyet.com.tr/…1442178/default.htm

    http://www.zaman.com.tr/…sinde-7-bolge-tarih-oluyor

    (bkz: winter is coming)
  • yenilenmesi gereken ayrım. fi tarihinde okuduğum türkiye coğrafyası ile ilgili bir lisans ders kitabının (niye kendi alanım dışında, bu kadar alakasız bir kitabı okuduğum ayrı bir hikaye*) önsözünde, kitabın yazarı olan profesörden aklımda kaldığı kadarıyla aktarayım: "ikinci bir coğrafya kongresi düzenlenmesi, birincisinde kararlaştırılmıştı ama geçen 6o küsür yılda yapılamadı. üstüne, 1941'den sonra coğrafya bilimi ve teknolojisinde sağlanan ilerlemelerden sonra bugün yapılması artık mutlak bir gerekliliktir."

    örneğin; afyon ve kütahya illerinin - gediz ve büyük menderes nehirlerinin doğduğu bir kaç ilçeden oluşan daha küçük kısımları hariç - ege bölgesinde oluşları (toprak yapısı birbirini devam ettiriyor olabilir ya da başka sebepleri var.) bugün coğrafi ayrımda artık mantıksız. literatürde 2 bölümden oluşan - kıyı ege ve iç ege ya da içbatı anadolu bölümü - ege bölgesi fiiliyatta bu yüzden 3 bölümden oluşmakta. afyon ve kütahya'nın ege ile alakası olmayan büyük parçalarının küçük parçalar il yapılarak ya da başka illere (uşak ve denizli) bağlanarak ayrılması sonrası, iç anadolu bölgesine bağlanması çok daha mantıklı.

    bir başka örnek, marmaris'ten aşağıda kalan muğla ilinin güney ve doğu parçasının fethiye merkezli bir ile dönüştürülerek ege bölgesinde değil, akdeniz bölgesinde olması da daha mantıklı. mevcut bölge sınırlarının değişip değişmemesi bir yana, il ve bölge sınırlarının mümkün olduğunca uyumlu hale getirilmesi kamu hizmetlerinin daha verimli sağlanabilmesi adına elzem görünmekte.
hesabın var mı? giriş yap