• hükümetin insanlarda oluşturmuş olduğu ekonomimiz süper algısının ne denli balon, ne denli saman alevi olduğunu gösteren istatistik. imf'ye borç bitince ekonomimiz uçacak zanneden gariban vatandaşa bir de cumhuriyet tarihi boyunca oluşmayan bu borcun son on yılda nasıl oluştuğunu açıklayabilseler keşke. seksen yılda oluşan borç stoku 100 birim ise, son on yılda buna 160 birim daha eklenmiş.

    http://www.dunya.com/…une-borclu-uyandi-191823h.htm
  • ben şahsen aldığım maaşı; kiradır, faturalardır, taksitlerdir bir türlü yönetemeyen bir garibanım. yani zekam bu kadar. bir eşim, bir ben. maaş sabit, kira sabit, faturlar sabit, taksitler sabit... yani hiçbir ay sürpriz yaşamam. buna rağmen bu gelir gider hesabını bir türlü kafamda oturtamayan öküzün tekiyim. 2 kişiden oluşan ev ahalimin gelir gider hesabını tutturamayan ben, koca ülke ekonomisi hakkında ne diyebilirim ki? ayrıca benim gibi ev ekonomisini yönetemeyen yığınla adamın; "ulan otoyolları bilmem kaç milyar dolara vermişler."demelerine akıl erdiremem, çünkü benim bildiğim dolar 10 000'le sınırlıdır, ötesini hayal edemem.

    velhasıl... makroekonomik dengeler zihne zararlı ve fakat, ev ekonomisinden de bildiğim bir şey var: benim giderim artabilir; ama maaş zammım giderlerimdeki artıştan daha fazlaysa daha bi' güzel oluyor. makroekonomiyi bilmediğimden vikipediye baktım. on yıl önce 2000 dolarmış kişi başına düşen paramız. (para diyorum çünkü teknik adını bilmiyorum) şimdi 11 000 olmuş. yüzdeye vurdum. onu da beceremedim hesap makinesini açtım. %550 artmış.

    benim bu hesaptan anladığım: gelirimiz %550 artmış, borcumuz %160... iyi gibi bana kalırsa...
  • - borcun vadesini,
    - ortalama faiz oranını,
    - son zamanlarda türk tahvillerinde yaşanan keskin faiz düşüşünü, (%5'in altını gördük)
    - türkiye'nin credit default swap oranlarının tarihinin en düşük seviyesine gelmesini,
    - borç/gsyih oranını,
    - özel sektör borcu - kamu borcu ayrımını,

    ve dahi bir sürü parametreyi hesaba katmaksızın yapılan, her tarafından cehalet akan eleştiri.
  • şu an 465 milyar dolar.
    yani 4600 ton kağıt para.<hepsi 100 lük>
    465 kamyon dolusu.
    saymaya kalksan 265 yıl sürer.
hesabın var mı? giriş yap