• bana kalırsa, türkiye’nin yaşadığı birçok sorun, teknoloji üretememesinden kaynaklanıyor, eğer ki ülke teknoloji geliştirmeye başlarsa, yıllar içinde kademeli olarak bir refaha kavuşacağız. bugün herkes üretimsizlikten bahsediyorsa ve döviz kurları 2018 mayıs ayıyla birlikte 5’leri buluyorsa, bunun en büyük nedeni ülkemizin, diğer ülkelere satabileceği ve pazarlayabileceği, teknolojik ürünleri olmamasından kaynaklıdır ve bundan dolayı da, ekonomiyi düzenleyecek ve girdi sağlayacak elde tutulur hiçbir getiri unsuru olmamasıdır. geçtiğimiz ayın cari açık oranının 4.8 milyar dolar olduğunu hatırlatayım, bu oran sadece 1 aylık bir oran, durum vahim.

    istenildiği kadar tarıma, turizme vs. ağırlık verilsin, bunların hiçbiri teknolojinin getirdiği katkıyı sağlayamaz. örneğin, ülkemizin binlerce kilo ihraç ettiği fındıktan elde ettiği kazancı, farklı bir ülkenin markası 10-15 telefon satarak sağlıyor. buradaki soru şu, bu fındığın yetiştirilip, üzerine tanınan zaman ve maliyet mı daha efektif, yoksa bir telefon markasının, telefon üretimi için harcadığı zaman ve maliyet mi daha efektif?
  • son zamanlarda onbinlerce mühendis yurtdışına gitmiş ve içeride kalanlar da dışarı kaçmaya çalışırken evet kurtuluş teknolojide.
  • teknolojinin 200 yıl gerisinde olabiliriz ama, artık bir yerden de başlamak gerek, bir şey yapmak, hiçbir şey yapmamaktan daha iyidir. bugünleri de böyle geçiştirirsek, o 200 yıl, yakında 500 yıl olacak, o zaman da konuşacak bir şey kalmaz.

    ülke, her şeyin kolayını bulmuş, tarımı yapmak daha mı maliyetli, ithal et ürünleri, günü kurtar. hayvancılık daha mı maliyetli, ithal et hayvanları, oradan buradan.

    böyle böyle her şeyi öteleye öteleye, ülkenin ürettiği bir şey kalmadı.
  • kesinlikle katıldığım tahmindir.

    gençlerin bu kadar yoğun olduğu bir ülkede teknoloji üretmek bu kadar zor olmamalı. tek sorun siyasilerin ve devlet adamlarının buna yeteri kadar önem vermemesinden kaynaklanmaktadır. yapacaksın eğitimde bir iki reform, cesaretlendireceksin gençleri, vereceksin teşviği ne projeler çıkacak.
  • bunun için öncelikle eğitim sisteminde güçlü reformlar yapmak gerekir. bizde yok din mi olsun atatürk büstü mü olsun muhabbetiyle bu işler yürümez. çelik gibi okullar yapıp okumayan adamı direk mesleki okula göndermek gerekir. okuyan adamada güçlü yatırımlar yapmak gerekir. ama cehalet öğretmenden başladığı için o çocukları kim eğitecek döngü kısırlamış.herkes fikir dikte etmeye çalışıyor. ülke özgür sorgulayan bir gençlik olmadığı sürece olanlarda ezildiği sürece böyle izleriz.

    edit:imla
  • tersten gidelim;
    -teknoloji üretmek için tesise, tesis için paraya ihtiyaç var. ekonomik olarak bir rahatlık gerekir, doların 4,5 tl olduğu şu dönemlerde zor işler.
    -tesisi kurduk diyelim, çalışacak donanımlı elemana ihtiyaç var.
    -bu donanımlı okumuş elemanı yetiştirmek gerekiyor, kaliteli okul ve eğitmenler lazım.
    sonuç olarak iyi bir eğitim gerekiyor, eğitimi bilim ve teknoloji üzerine kurup hurafelerden uzaklaştırmadıktan sonra sen teknolojik ilerleme bekleme. ayrıca bu en basit hali, daha birçok etken var.
  • farklı bir bakış açısı, üst düzey potansiyele sahip adamların %75'i yurtdışına gitmenin yollarını ararken hele.
  • iyi de, ben önem verilmesi gereken noktaya değindim. bu, sana göre cahillikse, gerçekten cahil yorumlar karşısında sinir krizleri geçiriyorsundur eminim.

    mevcut ekonomi, sosyal ve siyasi yapımız teknolojiye önem verilmesini engellese de, bir toplumun 21.yy’da, kendini geliştirebilmesi ve kalkındırabilmesi için teknolojinin, en önemli şey olması, yadsınamaz. dolar bu seviyelerdeyken, biz ölmüşüz zaten ne teknolojisinden bahsediyorsun demek yerine, bir şekilde bir yerden başlamamız gerekiyor ki, daha kötü günler görmeyelim.
hesabın var mı? giriş yap