• zekayı açıklamakta artık iq yetersiz kalabiliyor, geçen aylarda bunun hakkında kapsamlı bir araştırmayı scientific american'da okumuş olsam gerek (zaman olunca kaynağı/araştırmayı bulup buraya eklerim, aranızda -belki de meslekleri icabı- okumuş olanlar da vardır mutlaka).

    yine de türkiye'nin iq seviyesi başlığında bu işin ağırlıklı olarak genetik olmadığını bir yazar harikulade özetlemiş: #82279720
    (çocukken iq testine girmiştim, ancak genetiğim aynı olmasına rağmen mesela doğunun bir köyünde doğup büyüseydim aşağı yukarı 30-40 puan aşağı alırdım diye tahmin ediyorum. ee ne anlamı kaldı iq'nun?)

    yani zeka-akıl-topluma bir şeyler katabilme yetisi iki üç haneli bir rakam ile açıklanmayacak kadar çok kompleks kavramlar (genel kültür ve eğitim girince işin rengi tamamen değişiyor zaten).

    yavaş düşünen ama toplum adına doğru kararlar verebilen bir insan, hesap makinası gibi olup "insan" kavramına hakim olamayan robotlardan daha yeğdir. yani hızlı çalışan bir beynin topluma yararı olmuyorsa, hatta zararı oluyorsa -kendisi ile beraber herkesi aşağı çekiyorsa- onu "zeki" diye nitelemenin manası var mıdır bilemiyorum. adam tüm yemekleri yapmayı becerebilir, malzemeleri bilir (bilgi tamdır yani), eli de iyidir; ancak yaratıcı olmaya gelince onca malzeme ile bir şey çıkaramayabilir, ya da çıkardığı bir işe yaramayabilir vs.

    türkiye'de maalesef akraba evliliği yaygın, bu da genetik olarak etkilidir muhakkak (pakistan'da falan coşmuş durumda mesela), ancak bunun en önemli etken olduğunu zannetmiyorum. kültür, toplumun yönelimleri, öncelikleri, yapısı, dini vs. çok daha önemli.

    mesela; avrupa luther'den sonra mı akıllı oldu, öncesinde genetik olarak çok mu farklılardı? saçma sapan olan kültürlerini zamanla terk ettiler (evet onların yobazlık derecesi orta doğu'dan betermiş bugüne kadar okuyup idrak edebildiğim kadarıyla).
    evet, asyalılar da genetik olarak daha kıvrak zekalı diyebiliriz (çinliler, koreliler ve japonlar); ancak koskoca çin seneler boyunca britanya'dan dayak yedi durdu. şu an pisa'da falan yardırıyorlar ancak bu adamların genetikleri 200 yıl içinde değişmedi ya...

    asıl mesele toplumun yöneticiler tarafından nasıl yönlendirildiği ve onlara ne imkanlar verildiği, geri kalanı fasa fiso olmasa da çok daha önemsiz (fizik diliyle insignificant diyelim). elbette insanları aç bırakmayacaksın, çocukları iyi besleyeceksin ama bunlar asgari sınırlar diye söylemeye gerek duymuyorum.
  • ıq testleri bilimsel olarak standarttır. gelişmiş ülkelerde ortalama 100 civarındadır. türkiye 89.

    büyük oranda genetiktir. eğitimle falan arttığı külliyen yalandır. eğer nedenini merak ediyorsanız osmanlı'dan beri gelen gericilik, bilim düşmanlığı ve kabiliyetli insanları seçen ve yükselten bir toplum yapısının eksikliğini suçlayabilirsiniz.

    sorunları çözmek yerine kanıtları yoketmek de türkiye de çözüm olarak geçiyor o yüzden böyle devam.
  • zeki ama dersine çalışmıyor.
  • ne yazık ki 70. 70 altı "moron" diye geçiyor zaten...
  • hilal cebeci'den sonra 156 ve üzerinde olduğunu düşünüyorum.
    (bkz: hepimiz birer dahiyiz)
    neyse ki çok üstün zeka, ileri zeka, üstün zekalılar çok şükür ki azınlıktalar ülkede. yoksa nice olurdu halimiz. *
  • 3 !!!
  • başlık herşeyi özetliyor bence orta yani
  • beş.
hesabın var mı? giriş yap