• genelde kuzey avrupalıların rahat yaşamları baz alınarak yapılan kıyaslama. elbette herkes o standartları ister kendi için.

    hepimiz avrupalının ne kadar kolay tüketim yaptığından bahsediyoruz. peki avrupalının ne kadar zor ürettiğine hiç baktık mı?

    gerçek şu: avrupalı hem yüzlerce yıllık, hem de kendisinin ömür boyu verdiği emeğin karşılığını topluyor. adama demezler mi sen ne verdin de ne bekliyorsun diye.

    *mesela standart bir avrupalı yılda 240$ kitap masrafı yapıyor. türkiye'de ise yıllık kitap harcaması 25 sent. hadi kayıt dışı korsanı da kat 2 dolar olsun. birim hesabını siz yaparsınız.
    https://www.weforum.org/…s-read-the-most-and-least/

    *türk insanı günde 6 saat tv izliyor. 3 saat internette takılıyor. sadece 1 dakika okuma zamanı var ortalama.

    *avrupalı bir üniversite öğrencisiyle sanayi sonrası toplum düzeninden, global ekonomiden, sanat tarihinden, göçmen sorunlarından konuşabilirsin. ortalama bir türk öğrenci eğer sınava girmeyecekse bu konularla asla ilgilenmez. ama sana haftanın maçlarını sayabilir, magazin olaylarını anlatabilir.

    *avrupalı, hadi gelişmiş batı ülkeleri diyelim, otomobile ucuz biner. bilgisayarı ucuz alır. çünkü onu üretir. mesela biz de tarım ürünlerini birçok ülkeden ucuza tüketiyoruz. daha ucuza giyiniyoruz.

    *batılı girişimcidir. fikir üretir, onu hayata geçirmenin yollarına bakar. geliştirir. yeri gelir risk alır yatırım yapar. burada ise "her yer beton oldu" diye ağlanır. ama eline 2 kuruş geçen de gider ev-araba alır.

    *yukardaki maddeden devam. bizde evi olan yine gider ev alır. üstelik bunu en eğitimli adam da yapar. sonra herkeste aynı beylik laflar: "her yer inşaat oldu..."

    *sorsan herkes bu inşaat fazlalığını, dikine şehirleşmeyi eleştiriyor. en çok da eğitimli kesim. merak ediyorum, tüm kazancını yeni nesil residencelara gömen, yatırımlık daire arayan kitle kim? avrupa'da iş kurup ihracat yapan eğitimli nüfusun türkiye muadili 3+1 kovalıyor. en çok da bu kitle ağlıyor yine.

    *türk insanı konforuna düşkündür. maaşlı garanti işi bırakıp kolay kolay risk alıp üretim yapmaz. üstelik bunun ekonomi iklimiyle ilgisi yok.

    *bak mesela abd kapitalizmin beşiği. düşene & batana acımazlar. hadi avrupa biraz daha korumacı ama abd'de battın mı geçmiş olsun. yine de insanlar üretmek için yanıp tutuşuyor. nüfus/patent oranlarına bakın.
    https://sciencebusiness.net/…uropean-patents-capita

    bu da türkiye
    https://www.statista.com/…-technology-field-turkey/

    *alman bilmiyor mu parayı gayrimenkule gömmeyi. 2. evi alıp kiraya vermeyi amerikalı bilmiyor mu? bu adamlar niye bu kadar patent alıp fabrikalar açıp çalışıyor. niye bu kadar risk alıyor?

    *türkiye'de dizi oyunculuğu kovalayacak güzellikte kadınlar & erkekler hollanda'da inek sağıyor. bu adamlar enayi mi?

    *şimdi diyeceksin ki ama onların tuzu kuru... bu toplumlar bir gecede bu raddeye gelmedi. nesillerce çalıştılar. almanya, abd, japonya... bunlar sanki ekonomik problemler görmedi mi? almanlar el arabasıyla para taşıdı ekmek alabilmek için. hiperenflasyonun kralını gördü. büyük buhranda abdde millet neler yaşadı... mesele bakış açısı biraz da.

    *çünkü bu dünyada üretmeyene, hazırdakini yiyene para yok biliyorlar. bir süre idare edersin ama bir yerde biter o kaynakların. biz tüketmeyi biliyoruz, ama üretmek çalışmak bize zul geliyor.

    *bütün işlerimizde böyle "parasını verelim yapsın birisi" bakış açısı var. türkiye'de emek harcamak enayilik görülüyor. görülmüyor diyebilen var mı?

    *bakın mesela isveç'te, almanya'da bir genç kolay kolay "hoca bana düşük not verdi" demez. gülerler adama bu cümleyi kurunca. ya da "öğrencisine 10 yılda ingilizce öğretemeyen sistem" denmez.

    *tamam hadi yabancı dil eğitim teknikleri yetersiz diyelim. ama türk öğrenci profili "biri bana öğretsin" kafasında genelde. "ben ingilizce öğreneyim" demez kimse. "bana ingilizce öğretsinler" diye bekler. yahu 2020 yılında kucağında internetle doğan bir nesil hala bana dil öğretsinler diye bekliyorsa burada sıkıntı var. (bu kısım ortalama standartları yakalamış orta sınıf için geçerli. temel ihtiyaçlarını temin etmekte zorlanan insanlara bunları söylemek haddimiz değil elbette)

    *az önce bir röportajda alman bir kadın haftaiçi çalıştığını haftasonu da o alanda çalışmak istediği için yazılım eğitimi aldığını anlatıyordu. bak bizde maddi imkanı olsa bile kaç yetişkin maç/dizi/tv8 izlemek varken haftasonu yazılım kursuna gider?

    *biz savurganız. birikim yapmayı sevmiyoruz. para varsa sonuna kadar harcıyoruz. almanya'da hane başına düşen birikim 67000 euro civarında. konunun gelirle alakası yok. bir alman'a ve türk'e aynı maaşı ver. alman daha fazla para biriktirir büyük ihtimalle.

    *avrupalı kaynaklarını verimli kullanmaya çalışıyor. enerjisini, madenlerini, tarlasını, suyunu, havasını, yemeğini, cebindeki her kuruşu... türkiye'nin yıllık gıda israfi 240 milyar tl. bunun yarısını azaltsak bile kâr.
    https://www.aa.com.tr/…k-gida-israf-ediyor-/1596499

    şunu kabul edelim. türkiye almanya, fransa, ingiltere, isveç, abd ile aynı ligde değil.
    sanayileşmiş ve sanayi sonrası bilgi toplumuna geçiş yapmış sayılmayız. onlar gelişmiş, biz ise gelişmekte olan ülke sınıfındayız.
    (bkz: gelişmiş ülke)
    (bkz: gelişmekte olan ülke)

    biz sonuçları kıyaslıyoruz, ama asıl kıyaslanması gereken yer sebepler. alman'ın daha ucuz arabaya binmesi değil konu.

    avrupalı daha rahat araba alıyor, daha çok geziyor, daha iyi yaşıyor. ama bunun için ne kadar çalışıyor? tamam bizim şartlarımız kolay değil. hiç kolay değil üstelik. ama biz de dünyanın en çalışkan, üretken insanları mıyız?

    üzerimize düşeni tam olarak yapıyor muyuz? yoksa saldım çayıra durumu mu var?
  • başlık biraz şey olmamış mı? hmm şey şu 40 aldığı için annesi tarafından 80 alanlardan farkın ne yavrum diye annesine ama anne 20-30 alanlar var yaaa ne yapayım kafam bu kadar basıyor cevabı veren çocuk gibi.
  • biz de kendi arkadas ortamimiza hayt huy davranan nerde nasil duracagini bilmeyen adamlari istemiyoruz. benzer iste.
    baktiginda romanya, bulgaristan bizden cok mu iyi dersen degiller. ama sen ortadogulu arap hayranisin.
hesabın var mı? giriş yap