• üniversitelerin tıp fakültesi, moleküler biyoloji ve genetik, diş hekimliği ve biyoloji bölümlerinde var olan kök hücre kulüplerini tüm türkiyede bir çatı altında toplayan, bilimsel platformlarda fikir alışverişi ve işbirliğinde bulunan öğrenci konseyidir. kurucu başkanlığını tolga aydın yapmaktadır.
  • türkök, t.c. sağlık bakanlığı’nın, hematopoetik kök hücre nakli tedavisi olması gereken hastalar için oluşturduğu türkiye kök hücre koordinasyon merkezi’nin adıdır. bu merkez tarafından yürütülecek olan türkök projesi t.c. sağlık bakanlığı ve türk kızılayı işbirliğinde gerçekleştirilecektir.

    türkök projesi’nin amacı, türkiye’de hematopoetik kök hücre nakli tedavisi olması gereken hastalar için bir kemik iliği bankası oluşturulması ve bu bankaya gönüllü olarak kemik iliği veya periferik kök hücre bağışlamak isteyen bağışçı adaylarının bulunmasıdır.

    devamı için
  • bugün dahil olduğum banka. 3 tüp kan verip bir form doldurunca oluyor. işlemler kızılay kan merkezlerinde yapılabiliyor.
  • yapılan bu güzel iş tanıtım eksikliği nedeniyle bilinmiyor. burada ne yapılır, hangi ölümcül hastalıkların tedavisine yöneliktir... hala 180.000 kök hücre bağışçısının olmasi bile bunun bir göstergesi.
  • bağışçılar kızılay’ın her şehirde bulunan kan merkezlerine giderek 3 tüp kan veriyorlar. bu kan, ankara'ya gönderilerek sağlık bakanlığı ve kızılay’ın laboratuvarında işlenerek bilgisayara kaydediyor. sonrasında bir kök hücre nakli bekleyen hastaya nakil ediliyor.

    edit: arkadasim once o eli indir'in yesillendirmesidir:

    (#65304052) sonrasında bir kök hücre nakli bekleyen hastaya nakledilmiyor. bu üç tüp kanın incelenmesi ve data base'e kaydedilmesi; sonra da ihtiyaç sahibi hastalarla eşleştirilip uygun donör olup oomadığınızın anlaşılması için kullanılıyor. uygunsanız ilik vermek için çağrılıyorsunuz. bilgiyi düzeltirseniz daha iyi olur sanırım. üç tüp kan verdim oldu bitti diye düşünür insanlar ;)

    30.07.2017 02:49
  • donörü olduğum oluşum. öncelikle bilmelisiniz ki bu işe girdiyseniz vazgeçme şansınız var ancak uyuşma sağlanması durumunda ben nakil yaptırmayacağım diyip insanları boşuna oyalamayın. bir hastanın uygun ilik bulma şansı 1/250.000

    2016 yılı içerisinde kızılay'a kan bağışında bulunurken türkkök için de bağışçı olmak istediğimi belirtmiş, gerekli forumları inceledikten ve imzaladıktan sonra örnek vererek sisteme kaydolmuştum.

    2017 yılının son günlerinde kızılay kan merkezi tarafından "erişkin bir hasta ile 9/10 oranında eşleşme sağlanmıştır, bağış kararınız hala geçerli mi? " diye soru soruldu. bende kararımın arkasında olduğunu söyleyince tekrardan kan örneği alınıp yanlışlık olmaması adına tahlil yapılması gerektiği söylendi. ortak bir tarih belirleyip tekrardan kan örneği verip sonuçların gelmesini bekledim.

    sonuç eşleşmenin doğru olduğu yönündeydi. bu aşamadan sonra kızılay ile işim bitti. sağlık bakanlığı tarafından aranarak benim herhangi bir hastalık ya da risk taşımadığımın anlaşılması adına muayene tarihi ve aksilik çıkmazsa nakil tarihi belirlenmesi adına görüşmelerim oldu.

    bu arada çalışıyorsanız sağlık bakanlığı çalıştığınız yere resmi yazı göndererek muayene ve nakil tarihleri arasında sizin için izin istiyor.

    muayene tarihi yaklaştığında sağlık bakanlığı tarafından tekrar iletişime geçildi. muayene günü daha önce evimden alınacağım söylenmişti ancak yoğunluktan dolayı gelemeyeceklerini ortak bir adres üzerinde buluşma imkanımızın olup olamayacağı soruldu. bende sıkıntı olmadığını belirterek buluşma adresine kendi imkanlarımla ulaştım. bakanlık görevlilerinden gayet bilgili ve donanımlı bir çalışan tarafından karşılanarak özel bir hastaneye geçtim. yolda bakanlık çalışanı durum hakkında bilgilendirme yaparak aklımdaki bütün merak ettiklerimi cevapladı.

    benim merak ettiğim en büyük soru neden iki tarafın birbirini tanıyamadığı ve kimlik bilgilerinin saklandığı yönündeydi. açıklaması şu yönde oldu iki tarafı da korumak adına. bağışçının karşı taraftan maddi ve manevi beklenti yönüne girmemesi ve alıcının da hastalığının tekrar nüksetmesi durumunda bağışçı ile tekrar iletişime geçip tehdit almaması yönündeydi. bu açıklaması en basit ve akılda kalan yöntemdi. daha detaylı konuşmamız oldu ama siz bu kadarını bilseniz yeter.

    hastaneye geçtiğimizde görevli nezaretinde kan tahlili, idrar tahlili, akciğer filmi, damar yolu kontrolü, hematolog ile görüşmeler yapıldı. hematolog tam vücud muayenesi ardından soru cevap şeklinde genetik bir hastalığa yatkınlığınız var mı diye araştırmada bulunuyor. bütün bu işlemlerin ardından görevli ile birlikte hastaneden ayrıldık. bütün bu işlemler için bir kuruş ücret ödemedim. kendi imkanlarımla geldiğim ve döneceğim için yol ücretim de karşılandı. bundan sonrası için bir aksilik çıkmaması durumunda nakil tarihi işliyor ve nakil gerçekleşecek.

    nakil ise iki yolla yapılıyor. birincisi damar yolu; bağışçı 5 gün sağlık bakanlığı tarafından belirlenen bir otele yerleştiriliyor ve görevli eşliğinde her sabah hastaneye giderek kollarından aşı yapılıyor. bu aşılama sonucunda kemiklerindeki ilik dokusu kanına karışarak , beşinci gün sonunda makine yardımıyla bir kolunuzdan alınan kan işlenerek diğer kolunuzdan geri veriliyor. ikinci yöntem ise kalçadan genel anestezi altında iğne ile iliğinizin çekilmesi. bu yöntem hakkında pek bilgim yok çünkü ben damar yolu ile bağışı tercih ettim. yine önceden olduğu gibi bu işlemler sırasında da cebininizden ücret çıkmıyor ve bakanlık tarafından ödemeler karşılanıyor.

    bütün bu süreçte bağışçı ve alıcı birbirini tanımıyor. kimlikleri saklı tutuluyor. iki sene sonrasında iki tarafta isterse bir görüşme ayarlanabiliyor.

    şuanlık gelinen süreçte yaşadıklarım bunlar, sağlıcakla kalın.
  • bugün itibariyle donörü olduğum banka.

    halihazırda 370.000 bağışçıya sahip olup; şimdiye dek 1000 üzerinde hastaya bu merkez aracılığıyla ilik nakli yapıldığı, ancak halen 2000 hastanın ilik beklediği bilgisi verilmiştir.

    başlık altında da yazıldığı üzere ilik nakli bağışçı bakımından oldukça kolay bir süreçtir. buna karşılık bir evladı, bir babayı, bir anneyi kurtarmanın nasıl büyük bir şey olduğu herkesin malumudur.

    bu arada belirtmek gerekir ki ilik alıcılarının yakınları tarafından hastanelerde verilen örnekler "ekonomik sebeplerden dolayı" bu banka ile paylaşılmıyormuş. yani yüce devletimiz bunun için para harcamaya gönüllü olmamış. bu nedenle; sadece yakınlarınız için hastanede kan vermekle yetinmeyip ayrıca kızılay aracılığıyla da bağış yapmanız gerekmektedir.

    biliyorum başa gelmeyince bunun ne kadar önemli olduğunu insan tahayyül edemiyor. siz yine de doğru olanı yapın; hayat kurtarın.
  • (bkz: türkök)
hesabın var mı? giriş yap