• nice rakı-balık masasına meze olabilecek potansiyeli bünyesinde barındıran söylem. hatta akabinde bu söylemin "turkler mühendis olmasini bilmiyor ki otomobil yapabilsin. türkiyede mühendislere teknisyen muamelesi yapılıp bütün tasarımlar yurt dışından getirtilmeye devam ederse sonuc dahada vahim olacaktır. buna istisna durumlar ise elbetteki mevcuttur; aselsan, arcelik (bosch ve siemens know-how vermeyi kesince mecburen), vestel istisna olabilir. yukarıdaki sartlar altında türkler tabiiki otomobil yapamaz, bir montaj ülkesi olmaya mahkum olur" şeklinde devamı getirilebilir.
  • devrim denen modelin hikayesini okuduktan sonra ''türkler araba yapar ama benzin koymayı unutup yürütemez'' veya ''yapar ama yaptığının farkında olmaz'' şeklinde ifade edilesi söz öbeği..
  • otomobil sanayi için araştırma geliştirme donanım ve bilgi altyapısı kurmanın, şu aşamada hazır bilgiye konmaktan daha pahalıya malolacağını bilenlerin sormayacakları cinsten bir soru. "araba yapıyoruz biz çok delikanlı milletiz" diye gururlanmak isteyenler hariç tabi. bu milli duygulara hitab etmesi bakımından alakalı (bkz: imza)
  • otomobil sanayi kurarak hedeflenenin para kazanmak değil uluslararası camiada isim yapmak oldugunu düşünen milli duyguları ezilmiş naif iyimserlerin sormaktan da cevaplamaktan da keyif aldıkları soru.

    - araştırma geliştirme çalışmamız yok hiç hüseyin. ne dersin?
    - otomobil sanayi kuralım.
    - yahu kuran kurmuş çoktan zaten onu, ordan bir yere varamayız; adamlarla rekabet edemeyiz. biyolojik tarıma ne dersin?
    - otomobil sanayi kuralım.
    - hüseyin'im enzo'm, sen kendini tatmin edeceksin diye cebimizden mi harcayalım? amaç güzel lakin gerçekçilikten de eblekçe bir hırs uğruna ödün vermemek gerek. bak biz gıda araştırmaları yapalım misal, gavurlara ekmek satar araba alırız. nasıl?
    - otomobil sanayi kuralım.
    - kurun lan, ne haliniz varsa görün. herifler 100 senelik plan yapsınlar siz 50 yıl öncenin endüstrisi ile boğuşun. lakin 50 sene sonra kalkıp bana "genetik araştırma mı yapsak" diye gelmeyin.
    - ama..
    - hadi canım hadi.
  • kendi ulkesinde petrolunu cikarmasina izil verilmeyen ulkede, arabadan bahseden komik soru. canim benim yedirir mi pezevenkler sana hmm ? yedirir mi ? avrupa'da 1000 ytl ye aldigin ikinci el arabayi turkiye de sana 19 000 dolara satiyor alcaklar .. yaptirir mi sana araba, gavur yalakasi ensesi kalin godos takimi ..
  • belki de asıl soru "türkler neden motor yapamaz" olmalıdır. bugün her türlü taşıtı iyi-kötü tasarlayıp,üretip satabiliyoruz., gemisinden otobüsüne, ama motorunu, şanzımanını birilerinin patentiyle üretiyoruz. aklımın almadığı durumdur.
  • artık geç kalınmış bir noktanın sorusal farkındalığı. öncelikle türkiye elinde olan cevherin kaçını verimli kullanmıştır ki kendini dünya üzerinde yer edinsin. ülkeler hybrid motor teknolojileri denerken bizim isim verip bir şeyler çıkarmamız mümkün değil. montajcılığın kralı bizde o ayrı. ama o mühendislik kısmı yok mu insanın canını yakan kısmıda odur. dergilere, tv programlarında ki araç dünyasına bakınca duyulan 3.000cc den tam 475 beygirlik canavarlar 4.5 den 689 * benim ülkem ona baksın yeter.

    ama her şeyin temelinde birazcık ülke verilerine bakarsak nasıl ithalat aşığı bir ülke olduğumuzu görürüz ve bunun neden hareket kazanamadığını anlarız.
hesabın var mı? giriş yap