• evet. ıngilizler tarihte bize cok zulmetti. evet, osmanli devletinin toprak butunlugunu bozdular,turkiye cumhuriyeti’nin kurulmasina karsi ciktilar. ama arkadas, bu diger milletlere de oldu. 2.dunya savasinda almanlar,fransizlara sadece insan kaybi yasatmadilar. ayni zamanda emek kaybi da yasattilar. fransa topraklarindan cekilirken tum altyapi sistemlerini,fabrikalari dagitip gittiler. ama bugun hic bir fransizin cikip serefsiz almanlar dedigini goremezsin ama biz turkler bunu ıngilizler icin yapiyoruz. kinciyiz,nefret doluyuz.
  • somurgeci bati medeniyetinin temel yapitaslarini olusturan bir millet olduklari icin bireysel olarak ingiltere vatandaslarina degil ama medeniyet algisi olarak ingiliz medeniyetine karsi beslenen nefrettir. zannetmiyorum ki cardiff in bir kasabasindaki emekliye karsi beslenen bir nefret olsun.

    kenyadan afganistana, misirdan hindistana baktigimizda bu kani bozuklarin yol actigi yikim yuzyillardir tedavi edilebilmis degil. filistin topraklarinda kurulan yasadisi israil devletinin oykusu ise tum ortadogu halklarinin belleklerinde taptaze durmaktadir.

    burada ama efendim filistinliler de akilli olsalarmis gibi bazi basit argumanlarla asagilayici bir bicimde yaklasan zevat olabilir. burada su yaklasimi ornek alabilirsiniz: saf ve belkide dikkatsiz diye nitelenebilecek bir kadin var ve istemli ya da istemsiz curetkar davranislari var. bir serefsizin ona tecavuz etmesiyle nasil ki ama o kadin da usturuplu olsaymis hal ve hareketlerine dikkat etseymis demek buyuk bir adilik ve ahlaksizlik ise ayni yukaridaki argumani savunmak da o derece buyuk bir ahlaksizliktir. dunyadaki 192 devletten 170 ine bir sekilde isgal ve somurge girisiminde bulunmus bir medeniyet bu. bugunku yasadiklari mureffeh hayatin ana besin kaynagi bu gune kadarki akittiklari masum insanlarin kanlari. kabul edin etmeyin maalesef bu boyle.
  • bir bilgi kirliliğini düzeltmekte yarar var. ingilizler osmanlı'nın toprak bütünlüğünü bozdu sayılamaz. aksine son ana kadar korudular (kara kaşımıza kara gözümüze değil elbette). ingilizler olmasaydı anadolu'nun yarısı ve balkanların tamamı rus toprağı olacaktı, keza afrika boydan boya suriye'ye kadar fransız sömürgesi olacaktı (ki oldu da zaten ama en azından anadolu'ya sızamadılar, planları geciktiği için bir takım sömürgeleri italya'ya, mısır ve ırak'ı ingilizlere kaptırmaları da cabası). ingilizler osmanlı'nın tamamını kendisine bağlı bir sömürge olarak arzuladığı için fransız ve rus akınlarına ket vurmuştur yoksa 610 yıllık imparatorluk goygoyları yalan, o imparatorluğun ömrü daha kısadır.
    peki ingilizler ne zaman toprak aldı bizden... ilk olarak mısır'ı (yani hint sömürge yollarını) korumak için "biz vatan toprağını ancak aldığımız fiyata satarız" diye yahudilere posta koydu ve dizide ingiliz büyükelçisini tokatladı diye öğrendiğimiz abdülhamid'den tek kurşun atmadan kıbrıs'ı aldılar. (tamam kıbrıs'ı indirimle, aldığımız fiyatın altına satmış olabiliriz canım, ne olmuş yani, bunun için ulu hakanı suçlayacak değiliz ya?* ) ikinci olarak da fransızların mısır işgali onlarda panik oluşturdu mısır'ı koruma konusunda osmanlı'ya güvenmeyip bizzat işgal etme yoluna gittiler. sonrası da 1. dünya savaşı zaten.

    yani esasında ingilizler tıpkı babürler'e yaptığı gibi osmanlı padişahları üzerinde etkili olabilecekleri bir yöntemle osmanlı'yı yekpare bir sömürge yapma amacındayken onu parça parça yutmaya çalışan fransa ve rusya'ya karşı defalarca kez korumuştur. ama nihayetinde bunu başaramayacağını anladığında paylaşmak zorunda kalmıştır. ingiliz politikasının temelinde osmanlı'nın toprak bütünlüğünü bozmak yoktur yani.

    ingiliz nefretine gelince... bunun temel sebebi de 1. dünya savaşı ve yunan ordusunu beslediği kurtuluş savaşıdır. çok da derinlere inmemek lazım, cevap bu kadar basit aslında. bizi yenilgiye uğratan son düşmanımızdı ve bunu hazmedemiyoruz hepsi bu. ama magnificent* reisimiz ingilizleri severken, seçimlerden önce icazet almaya giderken vatandaşa ne oluyor onu anlamıyorum.

    edit: yarara-yarar
  • oysa müziklerini yakından tanısalar onlar da sevecekler.
  • gerekçesiz değildir. sor bi, neden?
hesabın var mı? giriş yap