• türklere özgü tanışma ritüelinin olmazsa olmaz sorusudur.
    memleketin öğrenilmesini müteakip, bu sefer bahis konusu il, ilçe veya köyle ilgili olarak hafıza samimi bir çabayla zorlanır.
    türk insanı, tanışılan kişinin memleketi ile ilgili ne söyleyebilirim? sorusuna cevap bulmak amacıyla zorladığı beynini , müspet bilimler için kullansaydı muasır medeniyet seviyesine çoktan ulaşmıştık.
    çaba sonuçsuz kalmaz, illa bir ortak nokta, kişi , olay vb.yakalanır.
    karşı şahsın mensubu olduğu yöreye dair en ufak ipuçları bile değerlendirilir.

    -memleket nere abi?

    -samsun...

    -yaa, ben askerliği samsun'da yaptım.kardeşler kıraathanesi vardı, sahibi hasan abi...

    tut ki tanıyor hasan abiyi...ne geçecek eline, hasan abinin ortak tanıdık çıkmasına dayalı bir dostluk nereye varabilir?

    iki uruguay'lı da tanışınca da direkt memleket muhabbetine girer mi acaba? oraları bilen bir arkadaş yazıversin bir zahmet.

    edit:memleketin sorulmasından ziyade, iletişim kurabilme amacıyla o memlekete dair hafızanın, verilerin yoklanması takıntısıdır.

    tanışılan kişiye elbette nereli olduğu sorulur, bu gayet normaldir.
    anormal olan, gereksizce hafızanın zorlanarak illa da o şehre ilişkin bir anı, bir tanıdık bulma çabasıdır.
    iletişim kurmanın adına, ortak payda yakalamak adına böyle gülünç ve aciz çaba içine girmek eğreti kaçmaktadır.
    başka konularda da ortak payda yakalanabilir pekala.
  • bu milletin sahip olduğu tüm özelliklerin topuna düşman kesilen beyaz türklere dert olmuş, misafirperver milletimin diğer uluslardan ayıran takıntılardan sadece biridir.

    hele hele içimizde su-i zanda zirve yapıp milletin "işim düşerse" düsturuyla hareket ettiklerini iddia eden zümre var ki pes be arkadaş. yani ne olmuş memleketini sorduysa? istemiyorsan cevap vermezsin olur biter. ne bu hiddet bu celal? bi' boku da beğenin be kardeşim. ne bu meyusluk, ne bu melankoli? nasıl yaşıyorsunuz nostradamus kılıklı ibneler hayret ediyorum doğrusu? bilen varsa biri beni aydıtlatsın lütfen?
  • güzel ülkemde hemşehricilik bir kayırmacılık sebebidir. bu ise genelde devlet dairelerinde görülen ve genel ahlak normlarına uymayan davranış biçimidir.
    aynı zamanda sorulup cevap alındıktan sonra ilerisi olmayan, sohbet olsun yada laf olsun torba dolsun maksatlı sorulan tipik gelenektir.
  • (bkz: neresinden)
    (bkz: içinden mi)
  • modern öncesi bir gelenektir. sözlü kültürde insanların, günümüzde olduğu gibi mesela, saatlerce yan yana oturup (şehirler arası otobüsler) tek kelime konuşmamaları düşünülemezdi. modern öncesi kültürler daha çok konuşur. buna mukabil, çok daha yerel aidiyetlere bağlıdırlar. bunların başında da tabii ki memleketler gelir. ulus olmayı başarmış toplumlarda ise aidiyetler ulus ölçeğindedir ve dolayısıyla memleketçiliğin yok olması beklenir. sözlü kültür yerini yavaş yavaş yazıya bırakır, insanlar yan yana geldiklerinde memleketlerinden bahsetmektense gazete okumayı tercih edebilirler.

    türkiye'nin cüretkar uluslaşma çabası oldukça örselendi, modernizmin mayası hep söylendiği gibi pek tutmadı.
  • asker çocuklarında bulunmayan. adamın kendi memleketi yok ki 3 sene burda 5 sene orda yaşamış başkalarınınkini ne yapsın.
  • yakın bir zamanda kanunlarla memleket sormanın yasaklanacağını düşündüğüm takıntıdır.
  • aslında milliyetcilik yatıyor bu memleket sormada
  • - hey dostum memleket nere?
    + arizona
    - anladim.
    + turk musun?
    - sence?
    + soruya soruyla karsilik verdigine gore kesin oylesin.
    - bence dagilalim.

    (bkz: ehehe)
hesabın var mı? giriş yap