*

  • (bkz: megalo idea)
  • din.

    tanım: suyun iki yakasındakilerin karşılaştırılması olayı.
  • (bkz: medeniyet)
  • türklerle yunanlılar diye mevzu açan herkes illa benzerliğinden dem vuruyor. yaw adamlarla 500 sene yan yana, dip dibe yaşamışsın. elbette benzeyeceksin. adamlar aynı bizim gibi kısa yoldan, çalışmadan, ter dökmeden, gerekirse üç kağıt yaparak köşeyi dönme meraklısı. herhalde iki milletin benzerliğini anlatabilmek için daha iyi bir örnek verilemez çünkü başka milletlerde olmayan bir özellik.
    ama asıl soru, yunanlıların bizden farkı ne? bu konu hep kafamı yormuştur.

    şimdi benim yunan diasporasında gözlemlediğim iki farklılık var:

    birincisi aile mevhumu. bu büyük ihtimalle kadına duyulan saygıdan (o da dolaylı olarak dini inancımızdan) kaynaklanıyor. yunanlılar ailelerine çok düşkünler. biraraya gelmek, çocuklarını irtibat halinde tutmak için müthiş gayret içersindeler. bunu çocuklar yabancıya(dışarıya) gitmesin diye yapıyorlar. yok vaftizdi, yok kızın 16. yaş günüydü, yok mezuniyetiydi, sözüydü nişanıydı, düğünüydü, spor müsabakasıydı, bayramıydı diyerek sürekli bir bahane üreterek bir araya geliyorlar. o gün çalışıyordum, tatildeydik falan yok. çok önceden plan yapıp programlarını bir araya gelecekleri günlere göre ayarlıyorlar. türkler elbette yabancı değil bu kültüre ama biz bir araya gelmeyi bir vazife gibi, bir dini vecibe gibi gerçekleştirmiyoruz. bir araya geldiklerinde ise giyim kuşamlarına dikkat ediyor, salaş ve özensiz olmuyorlar.

    ikincisi çay. bizim gibi çay içmiyorlar. bu çok enteresan geliyor bana. kahve içiyorlar. evet çok kahve içiyorlar ama çok kahve, çok çay gibi olmuyor.
    yani bir araya geliyorlar muhabbetler uzuyor, bitmiyor ve bu sırada çay içilmeden zaman geçiriyorlar. dediğim gibi bana çok enteresan geliyor.
  • dil ve din dışında ege insanı birbirine benzer. yaşanan olaylar, aşklar, kavgalar, rakı muhabbeti falan filan kolay değil yüzyıllarca aynı ülkenin insanlarıydık elbette etkileşimler oldu. bir kültürü anlamak için o kültürün halk müziğine bakın. türkülerinde yaşanmışlıklar, acılar ve sevdalar vardır. bu sebeple çoğu yunan türküsünde ege’de yaşanmış olaylardan bahseder. farklılık var mı yok mu o zaman anlarsınız.
hesabın var mı? giriş yap