• burda şöle bi adet vardır; yeni doğan bir çocuk evlenene kadar dedesinin adını, soyadı olarak kullanır. evlendiğinde babasının ismini soyadı olarak kullanma hakkına sahip olur. kişi kızsa kocasının soyadını alır (hangisiyse*...).
  • bi de türkmenistan' da reçele bal denir (bkz: çilek balı). bal' a ise arı balı denir...
  • petrol kaynaklarının hızla tukenmesinden dolayı dunyadaki en buyuk doğal gaz rezervlerine sahip olduğundan gelecekte "terorist ulke" ilan edilmesi muhtemel ulkeler listesinin en ustlerine oynayan ulke.
  • başkenti aşkabat olan ülke
  • askeri okul ögrencilerini türkiye'ye gönderen ülke.
  • birleşmiş milletler'e üye olan 185 ülkenin kabul etmesiyle 12 aralık 1995'te daimi tarafsız ülke statüsünü alan saparmurat niyazov'nın ülkesi.
  • prizidentinin adı saparmurad türkmenbaşı'dır.
    edit: sefermurat anlamına gelebilecek olan ismin saparmurad şeklinde yazılması ve okunmasının sebebi türkmence kelimelerde f sesinin bulunmamasıdır. misal, satrançta çapraz ilerleyen taşın adı türkmence'de "pil" dir.
  • para birimi manat olan ülke
  • son bir ayımı geçirdiğim ülke..

    hakkında ilk söylenebilecek şey, saparmurat türkmenbaşı' nın ülkesi olduğudur..

    burada allah yok, peygamber yok, türkmenbaşı var..her yerde onun resimleri, sözleri, v.s. var.
    onun hakkında iyi veya kötü tek bir kelime bile konuşmaktan çekiniyor insanlar..
    televizyonda bakanlar kurulu toplantısını izledim, aklım durdu..10-15 tane bakanı karşısına almış, "bu sene şuradan bu kadar pamuk çıkacaktı, çıkmamış..açıklayın bakalım" diye adamları haşlarken bütün hepsi yüzüne bakmaya korktuklarından, tüm toplantı boyunca yere baktılar..

    aşkabat inanılmaz bir şehir..bütün şehir yıkılıp en baştan yapılıyor..apartmanlar hilton' dan farksız..saraylar, kütüphaneler, parklar, anıtlar muazzam..aşkabat' ı çöl ortasında bir vaha' ya çevirmeye çalıştığı anlaşılıyor..

    para birimi manat..1 dolar devlet kuruna göre 5.000, piyasada ise 22.500 manat..en büyük banknot 10.000 manat olduğu için, 100 dolar bozdurmaya kalktığınızda bavul dolusu para veriyorlar..

    türkmenistan türkiye' ye göre 1/10 oranında ucuz..en lüks otel 30 $..

    her yerde çok sıkı güvenlik önlemi olmasına rağmen, fuhuş ve uyuşturucu kol geziyor..mesela tecen' de hemen herkes esrar kullanıyor..

    ülkede muazzam bir ekonomik kalkınma süreci yaşanıyor..heryerde fabrikalar, okullar, kütüphaneler yapılıyor..

    türkmenbaşı' nın tek başına yönettiği, tamamını kontrol ettiği bu ülkeye bir beş yıl sonra gelecek olursam, tamamiyle değişmiş olarak göreceğime eminim..
hesabın var mı? giriş yap