• ilginç bir şekilde intihal yapmayı engellediği söylense de, aksine, telif haklarını ihlal ederek intihalin kralını yapan site. şöyle ki, okuldan size siteyi kullanmanız söylenirse sike sike kullanmak zorundasınız. her ödev yollamak için siteyi kullandığınızda ise site yolladığınızı arşive atıp daha sonra yollanan ödevleri kontrol ederken sizin ödevinizi rızanız olmadan kullanıyor; yani sizin yaptığınız makale/ödev/vs yi kullanarak kar ediyor. bunu yaparken ne size pay veriyor, ne adınız geçiyor, ne de sizi kaynak gösteriyor. hatta size bile sormuyor. kısacası, sizin yaptığınız bir eseri kullanarak çıkar sağlıyor. e bu intihal değil de ne? site açık bir şekilde telif haklarınızı ihlal ediyor. site öğrencilere ödevimi arşivleme, kullanma gibi bir seçenek vermiyor. siteyi kullanmazsanız okulda patlıyorsunuz. seçenek yok.
  • hocanıza veya turnitinde sizin için tezinizin makalenizin ilk halini taratacak kişiye, makalenizi sisteme girerken gerçek adınızı tam olarak düzgün şekilde girmesini söyleyin. "yüksek intihal oranı çıkarsa rezil olurum" diye başka birşey yaparsanız, rastgele veya eksik isim girerseniz asıl o zaman ayvayı yediniz. zira turnitin sistemine default ayarlarında tarama için girilen makale veritabanlarından bir daha silinemez. siz tezininizn makalenizin erken draft sürümünü aasrfsdd yazar ismi ile tarattıktan sonra nihai sürümünü ahmet mehmetoğlu diye tam adınızla girdiğinizde size aasrfsdd diye bir yazarın falanca id'li makalesi ile %76 benzerlik buldum diyebilir. sonra o "aasrfsdd" da benim diye derdinizi anlatmakla uğraşırsınız.
  • öğrencilerin yaptığı alıntıları ve kaynak hırsızlıklarını raporlayarak gözünüze sokabilen ve ödevlerde yapılabilen sahtekarlıklara karşı olarak kullanılan fakat ülkemde örneğini göremediğim site.
    http://www.turnitin.com/
  • hakkında "kelimeleri deği$tirilmi$ paragrafların bile intihal olduğunu buluyormu$... tembel öğrencilere kıçından yıldırım fırlatıyormu$..." gibi efsaneler olan site.
  • savunma öncesi süreç diğer okullarda nasıl ilerliyor bilmem, bizim okulda intihal raporunu enstitü çıkarıyor. cd'ni bilmem neyini teslim edip raporun çıkmasını bekliyorsun. ben de üzerinize afiyet üç aylık düzeltme almıştım, onunla uğraşıyordum. çalışmalarım bitti, gerekli evrakları yirmi gün öncesinden teslim ettim ve savunma günümü beklemeye koyuldum. savunmama on gün kala telefonum çaldı, açtım. enstitüde çalışan adam bana, intihal oranımın %79 çıktığını ve bu oranı düşürmezsem tezimi kabul etmeyeceklerini söyledi. bakın ben turnitin programını akademik link'ten falan biliyorum, hacım hocam diye diye anlatıyorlar, onun dışında ufak tefek fikir sahibiyim. yahu dedim nasıl o kadar yüksek çıkar, imkansız. siz benim tezi depoda kayıtlı unutmuş olabilir misiniz diye sordum. ikinci kez savunmaya gireceğim için ilkinde programa koydukları tezi kaldırmayı unutmuş olmalılar, ondan ben kendi tezim üzerinden hırkız çıkıyorumdur dedim. adama yaptıkları işi anlatıyorum kısaca. vay efendim biz unutmayız da o oranı düşürün de... zaten dediğim doğru olsa intihal oranım %79 değil %100 çıkarmış. abim o oran %100 çıkacaksa ben neden düzeltme aldım ya? mantıken %100 de çıkamazdı. sen hatalısın hayır ben değilim sen oranı düşür inadına girdim bunlarla üç gün. benim orijinal intihal oranım %4 bu arada. o orandan %79'a çıkarmam da mümkün değil. böyle böyle üç gün içinde kolesterol seviyemi azdırdılar. ben o kadar mükemmel bir insanım ki kendi kendimi araklıyorum. sonra biz sizi ararız deyip aramadılar, tez danışmanım araya girdi, onda da "ay ewt bizden kaynaklanıomuş sorun zaaxd ananxd" dediler.

    intihal raporunu çıkarıp jüriye göndermeleri gerekiyordu, evet onu da göndermemişler. maille kalayladım artık. siz bini miğdir idimizsiniz dedim karen kostümümü geçirerek.

    edit: en önemli kısmı yazmayı unutmuşum, raporda birincil (arak) kaynak olarak benim okul görünüyordu. ben sorunca söylediler. onu bile kontrol etmemişlerdi.
  • bulduğu benzerlik oranı tek başına bir anlam ifade etmez. yani misal bir üniversite tezlerde %15 üstündeki intihal/benzerlik oranını tezin kabulunü engelleyen bir kriter olarak belirlediğinde %13 benzerlik, "intihal yok" anlamına gelmeyebilir, çalışmanın en önemli %3'ü çalıntı olabilir vs. vs.

    sonuç raporu ciddi sonuçlar ve şüpheler doğuracaksa yazar ve/veya kontrolü yapan kişi tarafından benzerlik unsurları incelenmelidir*. bazen tırnaklar bazen hemen devamında verilen referanslar algılanmamış olabilir. yani bazen de %20 bulunan benzerlik oranı aslında illaki gerçek bir çalıntı oranı değildir, sonuçta makina tarıyor metinleri.

    bunun dışında türkçe bilimsel içerik de zamanla elektronik hale gelip turnitin veritabanına girer ve geçmişte yazılmış doktora master tezleri makaleler de elektronik hale gelirse (yök harıl harıl bununla uğraşıyor), sonuçlar incelendiğinde ve batı ülkelerindeki akademik etik ve kanunlar uygulandığında türkiye'deki 2000 öncesi verilmiş akademik ünvanların derecelerin yarısının iptal edileceğini tahmin ediyorum. hele hele çeviri yoluyla yapılan intihalleri de tespit iddiasındaki turnitin dediklerini yapabilirse. çünkü türkiye'de türkçe eğitim veren ve tez ve yayınların türkçe yapıldığı üniversitelerde yaygın bir intihal türü esasen çeviri yapıp bunu özgün eser diye yutturmaktır. şimdilerde birçok üniversitenin anlı şanlı profesörlerinin doktora tezlerine üniversite kütüphanelerinde erişmenin güçlüğü de bununla ilgili olsa gerektir.

    (bkz: asfaltınız hayırlı olsun)
  • başarısı hakkında ciddi şüpheler oluşturan uygulama. neden mi? hadi gerçek/somut verilerle anlatayım.

    hobisini meslek edinmiş birisiyim. uzmanlaşmaya çalıştığım alanda çoğu kez takdire mazhar olmuş bir akademisyen adayıyım. çok ince çalışır, detayları asla atlamamaya çalışırım. bu yüzden intihal denen duruma da gereğinden fazla dikkat ediyorum. akademiden bağımsız yayınlarım da var. ama bu programa göre kusurluyum. hem de %12.

    mastır tezimin intihal sonucu: %12. bu beni çok şaşırttı. enstitü intihal görevlisi de hocam bu oranı ikinci düzeltmede gören pek kimse yok bu kurumda dedi. başı sağ, gidin sorun kendisine.

    bu %12'lik oranın %10'u internet kaynakları olarak gözüküyor. nedir bu acaba diye şüpheye düşüp bir araştırayım dedim. teker teker bütün uyarıları araştırdım ve şu sonuç ortaya çıktı.

    - bendeniz bütün alıntıları matbu eserlerden yapmıştır. örneğin, a üniversitesinin b enstitüsü derg,sine matbu biçimde ulaştım. yani dergiye bizzat dokunup önünü arkasını işaretleyip kullandım. bu dergi aynı zamanda sikko bir internet sayfasında da annim yayımlanmış. yahut matbu yayınından sonra online yayını da yapılmış. siz bu iki durumdan da haberdar olup matbu künyeyi kaynakçaya yazdığınızda program sizin bu titiz davranışınızı görmüyor. görmüyor! ne yapıyor peki? o alıntı kısmına bir sayı verip (ki o alıntı apa ya da mla ile belirtilmiş tezde) bu alıntı şu sikko internet sayfasından alınmıştır diyor. haliyle bu da rapor sonucunu etkiliyor.

    - bazı e-kitap sayfalarında bazı kitapların tanıtımı yapılıyor. doğrudan gövdeye yazılan bir kısmı. taner timur'dan yaptığım bir alıntı, saçma sapan bir forumda mı ne, pasaj halinde yayımlanmış. program direkt o kısmı görüp benim bizzat matbu kaynakçamı görmüyor. o kitabı döne döne okudum ulan ben diye sövüyor insan.

    - tez kapağında kurum adı var. bildiğin a üniversitesi b enstitüsü c bilim dalı diye. yani tezimin kimlik kartı. kurum adını işaretleyip üniversite sayfasına yönlendiriyor program. diyor ki bu başlık (yani kurum adı) şu siteden kaynaksız alıntılanmış diyor. lan ben neyse tamam bir şey demiyorum diyorsunuz ve geçiyorsunuz. bu da intihal raporuna geçiyor bu arada.

    - ingilizce özet kısmındaki "and" yani türkçesi ve bağlacına intihal şerhi düşmüş makine. lan monitöre yumruk attım. bu da bir rapor kaydı.

    - önümdeki rapordaki 46 nolu intihal şerhine bakıyorum, gidip kayda bakıyorum. bakın, o kayıtta sadece "mekân" yazıyor. sadece ve sadece "mekân". bunu da gidip bir internet sayfasına işaretliyor. al sana bir rapor kaydı daha.

    - kitap adı. eğer sosyal bilimler çalışıyorsanız bir eserin tümüne atıf yapabilirsiniz. örnek vereyim: "yalçın küçük'ün (2011) küfür romanları'na konu olan bu tartışma". bu cümledeki parantez yayın tarihi belli olan kitabı atıflıyor. bunu da gidip kaynakçada yazıyorsunuz. ama program sadece kitabın adını (italik yazdığım halde) intihal kaydı olarak rapora yansıtıyor.

    - komünist manifesto'dan alıntım var. katı olan her şey buharlaşıyor diye, bilirsiniz. o ünlü kısım işte. bakın, ben bu alıntıyı (klişe olduğu için ithafsız kullanabilirsiniz aslında ama ben bilhassa kaynakça oluşturdum.) kaynakça kısmında gösterdim ve program şuraya intihal şerhi koydu: "ve". kitabın künyesini açıp şimdi bakıyorum. soyadı sıralamasınca marks ve engels yazmam gerekiyor. ben de öyle yazdım ve program isimlerin arasındaki ve bağlacına şerh düşüp beni sikko bir internet sayfasına gönderiyor: pt.scribd.com. bu ne şimdi? ve bağlacı? bu da bir rapor kaydı olarak kayıtlanıyor.

    -kısaltmalar listesi diye bir bölüm vardır tezlerde. orada ayfer tunç'un "bir deliler evinin yalan yanlış anlatılan kısa tarihi" isimli kitabını "bdeyyakh" diye kısaltarak kullandığımı belirtiyorum. program hem kısaltmalar listesinde hem tez gövdesinde toplamda üç defa şerh düşürüyor. eee nalaka amq?

    - bakın efenim, ben türkiyedeki sayılı kemal tahir uzmanlarından birisiyim. burada mütevazı olmama gerek yok. neredeyse cümlesinden hangi kitapta olduğunu ezbere çıkartacak kadar iyi biliyorum. bana, bir kemal tahir alıntısı için intihal şerhi düşüyor program. diyor ki bu bir internet yayınıdır ve bu www.ikincicumhuriyet.com diye bir sitede yer alıyor. böyle bir siteyi ilk kez görüyorum.

    - bir konu hakkında detay için şu esere bakınız diye bkz veriyorum. künye taş gibi. sıfır sıkıntı. ulan, oraya bile şerh düşmüş. demiş ki şu enstitü sayfası.

    teker teker, defalarca teker teker üzerinden geçtiğim tezime %12 şerh koyuyor bu program. ben de sana koyayım. hatta boydan gireyim.

    önce ben, sonra danışmanımla birlikte sinirden şerhleri teker teker inceledik. iş edinip tam bir gün ayırdık buna. teker teker baktık, kendi künye ve kaynakçamla karşılaştırdık. aradaki fark muazzam. biz sadece 2 tane yanlış künye verilişi bulduk. onlar da kitap ismi. sonra intihalle görevli asistana bu hatayı oranla dedil.. <%1. çıkıyor. ama gel gör ki bu kodumunun programı %12 diyor. hastırsın oradan.

    daha birçok örnek gösterebilirim ama yoruldum. allah alsın sizi şrfszlr.
  • asirma bilgiyle yazilmis herhangi bir kaynagi ispiyonlayabilen bir site.
    http://www.turnitin.com/
    (bkz: intihal)
    (bkz: plagiarism)
  • bircok bilimsel kaynaga erisemeyen, tezde birakin alinti yapmayi, direkt yayinlanmis makale koysaniz bunu farkedemeyen bir uygulama. diger yandan gider; sekillerin altindaki yazilara, bolum basliklarina, formullerin icindeki harflere falan kaynak olarak uzak dogulu ve hintli lise ogrencilerinin lise odevlerini gosterir. "yuzde bes oraninda liselilerden asirma" oldugu tescilenmis bir tezle yuksek lisans diplomasi alirsiniz sonra.

    temmuz 2010 itibariyle hakkindaki gozlemim buydu en azindan.
  • sanıldığı kadar matah bir program değildir. bunu kullanmıyorsanız vasat bir okuldan mezunsunuz demek çok iddialı olur.

    dünyanın en özgün tezini dahi yazsanız %9-10 intihalden aşağısını göremezsiniz. eğer ben gördüm diyen varsa %99 ihtimal götünden uydurduğu kaynaklarla bir makale yazmıştır.

    bir kere bu meret tüm kaynakça kısmını intihal olarak raporlar. bu kadar mı? tabii ki değil! tezinizin başına eklediğiniz kapak sayfasındaki üniversite, fakülte, bölüm isimlerine de intihal der. bitti mi? hayır yine bitmedi. bir tez yazarken kullanılan kalıpların hemen hemen hepsini intihal sayan bir program ne kadar güvenilirdir? soğuk savaş esnasında yaşanan bir olaydan bahsediyorsunuz ve "during the cold war" mı yazdınız? geçmiş olsun bu meret onu da intihal olarak görür.

    devam ediyoruz, makalenizde "x and y believe that" diye bir ifade kullandığınızı varsayalım. bravo tertemiz bir intihaliniz daha oldu. çünkü sizden önce x ve y isimlerinin olduğu bu kalıp defalarca kullanılmıştır. bu program ona da intihal der.

    durun durun en bombasına geliyoruz. makalenizde kullandığınız ülke isimlerini, cümlede bulunduğu yere göre çoğu zaman intihal olarak işaretler. neden? çünkü o ülke isimleri bir çok makalede benzer cümleler içinde kullanılmıştır. affedersiniz ama "the us" ya da "... of germany" gibi kullanımları intihal olarak işaretleyen bir programın algoritmasını sikeyim ben.

    makalemizde kullandığınız binlerce cümlede tek bir intihal olmasa bile bu şekilde kelimeleri, kalıpları üçer beşer alıntı saya saya size en az %9-10'luk bir benzerlik raporu sunar. hiçbir internet kaynağı kullanmadığınız halde rapora %5 internet kaynağı ifadesini ekler. sonra bir bakarsın abd'deki bilmem ne üniversitesinde yazılmış, hiçbir yerde bulamayacağınız bir öğrenci ödevi ile sizin teziniz arasında %10 benzerlik çıkar. neden? çünkü ne kadar kalıp varsa onu benzerlik saymıştır. bu kanıya neye göre vardığını da anlamazsınız.

    tüm bunları yaparken, birisi başka bir dilden çevirdiği makaleyi sisteme yüklerse sazan gibi atlar. böyle de göt bir programdır turnitin. sunduğu özgünlük raporu güvenilmezdir.
hesabın var mı? giriş yap