• turritopsis cinsinden, (cinsdaşı turritopsis nutricula gibi) polip formuna geri dönebilen bir denizanası türü.
  • (bkz: #49945279)
  • nam-ı diğer, ölümsüz denizanası

    keşfedildiğinde ismi turritopsis nutricula olarak bilinen, sonraları turritopsis nutricula'dan farklı olduğu görülmüş denizanası türü.

    en önemli özelliği teorik olarak "ölümsüz" olması.

    --- spoiler ---

    sölenterler şubesi'ne dahil olan ölümsüz denizanası, bu şubedeki diğer bireyler gibi yaşamına polip olarak başlar, polip aşamasındayken bir hayvandan çok bitkiye benzer davranışlar sergiler. (örn. kök ya da sap yardımıyla bir yere tutunup orada yaşaması gibi) (burada süngerlerle benzerlik gösterirler)

    polip aşamasındaki ölümsüz denizanası

    polip aşamasında eşeysiz ürediği için kendisinin aynısı bir kopya polip üretebilir. polip halindeki ölümsüz denizanası gelişimini tamamladıktan sonra 'medusa' evresine geçer. bu evrede, alıştığımız çan şeklini alan denizanası, diğer denizanası türlerinden farklı olarak, yaşlandığında polip evresine tekrar dönebilme özelliğine sahiptir. yani diğer denizanası türleri medusa evresinden sonra ölürken, bu tür tekrar polip evresine dönüp tomurcuklanarak üremeye ve sonra yeniden medusa evresine geçiş yapabilir. dışarıdan fiziksel bir müdahale, hastalık gibi etkenler olmadığı sürece, teorik olarak sonsuza dek yaşayabilmesi mümkündür.
    --- spoiler ---

    kaynak
  • polip ve medusa evreleri arasında git geller yapan ölümsüz canlı türü.
    kendisi bir deniz anası olmakla beraber darbe almadığı ve vücut bütünlüğü bozulmadığı sürece kendi yaşam ortamında şartlar uygunsa milyonlarca, milyarlarca yıl yaşamaya devam eder. yani kafasına sıkar, bıçakla doğrayıp bavula koyar, kafasına daş ilen vur vur öldürüp gizlice gömer veya denizden çıkarıp tavuk kümesine koyarsanız o zaman ölüyor. henüz ona çare bulamamış garip. kısacası turritopsis dohrnii'ye denizde ölüm yok.

    ayrica (bkz: transdiferansiyasyon)
  • denizanası grubuna ait olan turritopsis dohrnii, bilim adamları tarafından ölümsüz denizanası olarak adlandırılır. bunun nedeni ise canlının ölüme yaklaşacağını hissettiğinde tüm hücre yapısını yenilemesi yani bir nevi yeniden doğmasıdır. bir diğer deyişle 90 yaşındaki bir adamın ölmesi gerekirken kendisini 20 yaşına döndürmesi olayıdır. bu olay biyolojik olarak şöyle gerçekleşmektedir: polip evresindeki deniz anası medusa evresine geçer burada yaşlılığını yaşar ve ölmesi gerekirken tekrardan genç olduğu polip evresine geri döner. bu şekilde her yaşlandığında kendisini yenileme fırsatı bulur.
  • akdeniz’in sıcak sularında olağanüstü nadir bulunan,kendi hücrelerinin kimliğini yeniden programlayarak kendisini daha erken bir yaşam evresine geri döndürebilen,en basit söylem ile yetişkinlikten bebekliğe geri gidebilen ve şeklini değiştirebilen bir denizanası türü.
    popular science
  • sıkılır hayvan ya yaşa yaşa nereye kadar? gerçi kendi isteğiyle gençleşiyor değişik
  • denizlerin doctor who'su..
  • - her canlı ölümü tadacaktır
    turritopsis dohrnii: hold my beer!

    kendini yenileyerek ölümsüz kalabilme "ihtimali" olan canlı. insanların ölümsüzlükten ne anladığını da bizlere gösterebilen canlıdır zannımca. ölümsüzlük şey değil arkadaşlar; - "ben senin karnına bıçağı sapladım!" - "eee," -"ama sen öldün! hani ölümsüzdün?" böyle bir şey değil. muhtemelen insanlık ölümsüzlüğü bulursa şöyle bir şey olur: ölme ihtimalin devam eder fiziksel saldırıyla, trafik kazasında vs. yani senin kafanı koparsalar nasıl yaşayacaksın? ama yaşlılıktan kaynaklı hücrelerin vs. yaşlanmasıyla ölme ortadan kalkar. başına bir şey gelmezse sonsuza kadar yaşayabilme "ihtimalin" doğar. öbür türlüsü o dediğiniz filmlerde olur zaten.

    bu arkadaşta da aynısı var. "beni bıraksan şöyle rodos'a ibiza'ya, yanında da netflix ve spotify, sonsuza kadar yaşarım." diyor hayvan. ama sen tutup da hayvanı alıp uçurumdan aşağı atarsan ölür tabii. superman bile ölüyor en nihayetinde.

    bu hayvanla ilgili hoşuma giden detay da dindar tayfanın vereceği reaksiyon. bilmiyorum var mı hiç bakmadım ama. sorularlaislamiyet.com'un yapacağı kıvırmalar o kadar gözümde canlandı ki... muhtemelen "kıyamet kopunca bu hayvan da ölecek." filan diyeceklerdir yok ejderha indi aq.

    (bkz: #122180898)turritopsis nutricula
  • turritopsis dohrnii, biyolojik olarak ölümsüz bir canlıdır. peki nasıl ölümsüz olabiliyor ?
    normalde görülen deniz analarının hayatlarına polip formuyla başlamaları ve gelişerek medusa formuna geçip eşeyli üremeleridir. bu hayat döngüsünün sonunda bu canlılar eceliyle ölür.

    turritopsis dohrnii ise bu döngünün bugunu bulmuş bir canlı. medusa formundan sonra ölmesi gereken bu deniz anası türü, polip formuna geri dönebiliyor. yani başladığı noktaya geri dönüyor diyebiliriz. sizin bebekliğinize dönüşünüz gibi. bu yetenek kertenkele ve planaryada gördüğümüz rejenerasyon yeteneğine benzer, transdifferansiyasyon denilen mekanizmayla hücreler kendini başka bir şekle sokabiliyor ve canlı farklı bir forma geçiş yapabiliyor.

    bilim insanları ise bu canlının genlerini bakterilere aktarıp ölümsüz olmalarını sağlamaya çalışıyor. bu yapılabilirse ökaryot hücreler için bir kapı açılabilir ve tıp alanında inanılmaz bir devrim olabilir.
hesabın var mı? giriş yap