• ilk sırada (bkz: göz) alanı vardır. kolay bir alan olduğu için (bkz: tıpta uzmanlık sınavı) sonuçlarında en yüksek puan alanların hemen kaptığı alandır.

    ikinci sırada (bkz: cildiye) gelir. o da diğer alanlara göre rahattır. acili yoktur, nöbeti çok olmaz. ciddi ameliyatlar yapmazlar. özellikle kadınlar tarafından çok tercih edilir.

    üçüncü sırada kadın doğum uzmanluğı gelir ki onun da parasal getirisi iyidir.

    sonraki alanlar kendi aralarında dağılır.

    aslında yüksek puan alanın nöroloji, psikiyatri gibi bölümleri seçmesi beklenirken tam tersi yüksek puan alanlar kolay bölümleri seçer.

    edit: bu yazdığım alanlar ilk 100'deki adayların en çok tercih ettiği alanlar. 4. sırada da kbb var ama nedenini hiç bilmiyorum.

    edit2: 2015 yılında cildiye 1. sırada göz 2. sırada yer almış. kadın doğum listeye girememiş. liste aşağı yukarı hep bu şekilde gibi görünüyor. kadın doğum meselesi de yeni yasalardan dolayı eski itibarı görmüyor olabilir. kaynak

    edit3: optic us nikli yazar biraz kızmış ama kaynaklar da yazdığım bilgileri doğruluyor. sadece kadın doğumda değişme var onun da sebebi yazılmış zaten. sanırım optic us doktor değil ya da doktor egosu biraz yüksek. o yüzden kızmıyorum kendisine :) 2017 yılında da benzer bir durum var. cildiye, radyoloji ve göz hep üst sıralarda. hepsinin ortak özelliği diğer alanlara göre daha rahat ve kolay alanlar olmaları. kaynak

    edit4: çok genel ve istatistiki kaynağı olan bir bilgiye bile sinirlenen doktor egoisttir arkadaş. bunun lamı cimi yok.
  • sağlık sistemimizdeki problemlerden dolayı aslında “ne kadar az hasta görülürse o kadar rahat uzmanlık yapılır”mantığı hakim günümüzde...
    üniversitedeki hocalarımızın zamanında kadın hastalıkları ve doğuma girebilmek için ilk 200’e girebilmesi gerekirken gelin görün ki günümüzde kadın doğum ekol yerler dışında baraj üstü giribilecek seviyeye gerilemiştir. ülkemizde yoğun çalışma şartlarından dolayı insanlar daha az efor sarfederek yaşamaya çalışmaya başlamıştır bu yüzden mikrobiyoloji, biyokimya gibi temel bilim bölümlerinin yanı sıra klinik bilimlerde de cildiye, göz, enfeksiyon, radyasyon onkolojisi gibi nispeten rahat bölümler(nöbet koşulları, acil vaka sayısı vb) bugünlerde revaçtadır. belki günümüzden 7-8 sene sonra tekrardan algı değişip bölüm tercihlerinde farklılık oluşabilir sonuçta puanları belirleyen yegane şey sınava giren doktorların yaptığı tercihleridir.
    ha kendi bölümüme gelecek olursak(doktorların doktor olduğunu belirtme hastalığı swh) normalde avrupa veya amerika’da girebilmek için ciddi efor gerektiren bir branş olduğu halde türkiye’de yerleri süpürmektedir. birçok sınavda kimse tarafından tercih edilmeyen güzide bölümünün önümüzdeki 20 yıl içinde uçuşa geçeceği ise gün gibi aşikardır(neden çünkü ben geldim ahahahaha)
    bölümümle ilgili de okumaya meraklısı olan varsa “when the air hits your brain: tales of neurosurgery” (beynine bir kez hava değmeye görsün ismiyle tubitak tarafından ülkemizde satılan kitabın 10 senedir baskısı yapılmamaktadır ancak malum ortamlarda pdf hali veya illa da hamurun tadı diyorsanız sahaflardan temin edebilirsiniz.) okuyabilirsiniz.

    sevgilerimle ve saygılarımlaswh

    tanım: birçok parametreye göre zaman aralıklarında değişen hede. anket.
  • iyi sallamışsınız gençler.

    mikrobiyoloji ve radyolojidir.
  • çocuk psikiyatrisi , cildiye , ftr, radyoloji , plastik cerrahi , göz ve diğer branşlar gelir. bundan 10 yıl önce kadın doğum revaçta bir branş iken malpraktis , çalışma şartları vs gibi sebeplerden ötürü puanı çok düşmüştür. ülkemizde hekimler defansif tıbba yöneldiler. bunun sonuçlarını önümüzdeki yıllarda maalesef göreceğiz. bilhassa cerrahi branşlarda sıkıntı çekeceğiz. belki de kaliteli cerrahlara ulaşamayacağız. olan gene halka olacak. lakin suçu gene hekimlerde arayacaklar. umarım o günleri görmeyiz.
  • siz riske göre para vermezseniz, ameliyathane ve yoğun bakım ünitesi olan bir branşın kazancını diğerleriyle aynı hatta daha az tutarsanız olacak olan şey tam olarak budur.
    mecburi hizmeti getirerek zorla doğuya gitmeyi sağlayabilirsiniz. ama insanları zorla cerrah yapamazsınız.
  • veteriner hekim olmama rağmen tıp fakültesi mikrobiyoloji laboratuvarında da çalışmış biri olarak (zaten çoğu yapılan işler aynı) benim tavsiye ettiğim mikrobiyolojidir.

    ha tabi ayriyetten istemek, merakı olmak gibi özellikler de önem arz etmektedir.
  • az yakan çok kaçan bölümlerdir
  • kendi gözlemim: 1) dermatoloji 2) radyoloji 3) fizik tedavi 4)biyokimya. gördüğünüz gibi son derece eften püften alanlardır. radyoloji hariç tabi.
  • 3. sıraya kadın doğum koyacak kadar mağarada kalınmış bölümler değildir. ilk yüz en fazla dermatoloji ve takiben de göz ve radyoloji 'yi tercih ederler. bu 4 branştan radyoloji rapor sorumluluğundan ötürü diğerlerinden daha risklidir.

    ek: tus birincileri yaklaşık 4 yıldır hacettepe radyolojiyi tercih etmektedirler.
hesabın var mı? giriş yap