• rastgele zamanlardaki gozlem sonuclarinin hepsinin birbirine yakin olmasi hali.. (bkz: tutarsizlik)
  • dile getirilen ile yapılan arasında doğru orantı olması durumu.
  • formal bir sistem için tanımlanan tüm kuralların tüm durumlar için geçerli olması, kuralların birbirleri ile çelişkili sonuçlar üretmemesi halidir.
    özü itibarı ile formal sistemlere ait bir nitelik olsa da formalleştirilemeyen sistemlerde de aranır kimi zaman.
  • kant amca "bir bilgenin sahip olması gereken en temel özelliktir, lakin günümüzde çok nadir rastlanır." demiştir tutarlılık için.
  • (bkz: ilkesel tutarlılık)
    (bkz: opsiyonel bir aksesuar olarak ilkesel tutarlılık)
    (bkz: kişinin kendi kendisiyle çelişme hakkı)
    zor, çok zor bir sanattır, hem zenaattır. benim diyen babayiğidin, supermanın, kendini haysiyetli yaşamın öncü ve yılmaz neferi sanan dağ gibi deliikanlının bile tüm gazını pıısst diye alabilecek bir test ortamıdır bu.
    tutarlı olmak da bir suç, kusur, kabahat değildir ya, tutarsızlığını bile tutarlıca kabul et/d(e)memek öyledir.
    böyle
    dir.
  • kişilik yapısının ya da bir kişilikten bahsedebilmek için iyi,kötü bazı treytlerin düzenli ya da kendi içinde bir sistem kurması için gerekli olan özellik,işlev
  • bilimsel metotda güvenirlik ispatinin bir asamasidir tutarlilik (homogenity). insanoglunun ise karsi taraftan sikca bekledigi ancak pek azinin bunyesinde barindirdigi, kisisel gelisim icin ise son derece zararli olabilecek durumdur.

    icsel tutarlilik (internal consistency), dissal tutarlılık (external consistency) olarak ayrilir.

    icsel tutarlılıgı split-half teknigini kullanarak test etmeniz mumkundur. elinizdeki olcegi, arastırmayı olmadi kisiyi alınız ikiye ayirip, parcalari karsilastiriniz, icsel tutarliligi saglanmamis olan olcum aracinin gecerliliginden de söz edilemeyeceginden durumu ya da kisiyi yadsımaniz da kolay olacaktir...

    ha yok elimde tutarliligin olmadigina dair istatistiki veriler de olsun diyorsaniz; "kuder richardson 20 (kr-20)" ve " cronbach coefficient alfa " tekniklerini kullanmanizda hicbir sakinca yoktur. lakin spss paket programlarinda zaten bu katsayiyi hesaplayan "reliability-alpha" secenegi mevcutken siz neden ugrasasiniz, yok zoru sevenlerdenseniz buyrun ustune bir de "pearson momentler çarpımı korelasyonu formülü" kullanın ki mustahaktir artik size.
  • beyninizin, ruhun istedigi ve bekledigi degisime olan tepkisidir. dur orda degisme, az degis, yavas degis diyebilmek bile tutarliliktir. "oturmus sistem"lerinizin, bazen dellenip ayaga kalkmamalarini saglayan siboptur, sigortadir.. ama tabii gemi misali cok "tut"masi da iyi degildir, birden birakiverirse kusarsiniz.

    kisisel gelismede bu kavram ve onun beraberinde getirdigi gereklilikler, ancak buyuk bir catisma sonucunda tam olarak yerine oturabilir. ama siz hayatinizda ne kadar erken bir sekilde bu ayari tutturursaniz, oyle de goturmeniz daha kolay olacaktir.

    hatta aynen yemek yeme aliskanliklariniz gibi, tavirlariniz ve alip vermeleriniz (cunku sindirimde oldugu gibi, hayatta ve tavirlarimizda da surekli gumruk kapilarindan iceri disari birseyler gecirtiyor gibiyiz kanimca) de bazi kurallara gore islemektedir. siz zirt pirt gumruk kanunlarinizi degistirirseniz, kisiye gore uygulamalariniz farklilik gosterirse, kendinize hesap vereceginiz gun cok zorluk cekersiniz herseyden evvel. guven (ve kendinize guveninizi) yitirirsiniz.
  • (bkz: consistency)
  • her babayigidin harci olmayan şeylerden.
    kişiyi kişi yapan tutarlı davranışlarıdır.
hesabın var mı? giriş yap