• aşırı disiplinli veya aşırı serbest tarzda verilecek eğitim çocuğun gelecekte oluşturacağı kişiliği etkiler bu bağlamda "ahy kirlettin pis çocuk" veya "aman boşver sıç" tavrı doğru değildir.

    ilk alıştırmaları yetişkin tuvaletlerinde değil lazımlık ile yapmak daha doğru olur çünkü pek çok çocuk içinde su olan beyaz ve koca bir tuvaletten korkar.

    ha bir de yaş konusu var ona da dikkat edin yaz atları işinizi kolaylaştırır fakat erken başlarsanız havanızı alırsınız. her çocuk da aynı zamanda olmaz o da başka bir boyut.

    çok önemli: çocuğunuz kakasını yaptığında aşırı tepkiler vermeyin.
  • en en korktuğum evreydi. eğer bunu da başarırsam karada ölüm yoktu bana. günlerce kitaplar okudum, lazımlık araştırdım, külot araştırması yaptım .yaptığım araştırmalarda en çok işime yarayacak olan kitap piyasadan kaldırılmıştı. özetini bir internet sitesinde buldum defalarca okudum. ama hala cesaretim yoktu. oğlum bir akşam anne ben bez takmıcam dedi ve çıkardık bezi. bez takmıcaktı ama lazımlığa ya da klozete oturmuyordu. çıplak bir şekilde evde dolaşmaya başladı üzerine gitmedim. bi süre sonra baba kaka yaptım dedi. çocuk odasının ortasında kocaman bir kaka. tuvalete yapsan daha iyi olurdu dedik ve kakayı alıp temizledik. ertesi sabah tuvalete oturdu ama çiş yapmayı reddetti. oğlumun çiş yapma araklıkları hep çok uzundur. yaklaşık 1 saat, aralıklarla klozete oturttum ama yapmadı ve yine odasında altına yaptı. ıslandı sinirlendi ama kendine. elimden geldiği kadar oyalanarak değiştirdim altını. daha çok rahatsız oldu. ve bu bizim için bir dönüm noktası oldu. oğlum çişini de kakasını da tuvalete yapıyor artık. bi kaç kere altına çişini yaptı ama tamamen benim hatam. çiş eğitimi verilen çocuğun, gezmeye götürülmemesi gerektiğini öğrendim. en azından ilk birkaç gün.
    öncelikle çocuğun hazır olması gerekir. çişini tutması kuru kalkması ve bez istememesi. yararlandığım kitap ise bir günden kısa sürede tuvalet eğitimi adlı kitaptı. elimde olan kısa bir metindi. ama yapılacak şeyler kısa ve netti. çocuğa bez hiç bağlanmayacak gece ve gündüz dahil olmak üzere. alıştırma külotu da kullanılmayacak. çocuk altını ıslatacak ve o rahatsızlık hissini hissedecek. daha sonra elinde kuru külotla yanına gidilip ıslak külot rahatsız eder hasta eder kuru külot iyidir denilecek. her defasında bu cümleler kullanılacak ve bir dahasına tuvalete oturursan daha iyi olur denilecek. bir süre inat ediyor ama daha sonra yaptıkça kendine güveni geliyor.
    oğlum 28 aylık. tam anlamıyla konuşuyor istediklerini ve istemediklerini ifade ediyor. yaklaşık 10 aydır geceleri kuru kalkıyordu ve gün içinde kuru kalma süresi yaklaşık 4 saat.
  • yavru olarak emirgan'dan çaldığım sincabımın almakta zorlandığı eğitim. klozete oturmuyor bir türlü. destek olabileceklere teşekkürler.
  • mütemadiyen işeyen, sıçan çocuğa, yavrıcığım sen artık altına sıçma, beze para vermekten imanımız gevredi demek.

    bilseydim parası gözümde olur muydu? gece bu saatlere kadar ve sabah olana dek 2 saatte bir durmadan çişe batmış çocuğun üzerini değiştireceğim, günde beş parti kokulu, aromalı çamaşır yıkayacağım, beni işaretlemek adına olduğunu düşündüğüm şekilde durmadan üzerime işemesi sonucunda buram buram kokacağım ve bütün bunların ne kadar süreceğini bilmeyeceğim...

    bana kalırsa ölene kadar altımıza sıçalım. en azından herkes kokar, bir yerden sonra burun o kokuyu almayacak şekilde evrimleşir. doğanın işine karışmayalım ühüh.
  • zamanlaması çok önemli, misal bizim kızın tuvalet alışkanlığı kazanma dönemi kayınvalidenin bacağını kırdığı döneme denk geldi, bir ara çocuk salonda, kayınvalide odasında, kediler balkonda sıçıyordu, ev hindistan gibiydi lan resmen, herkes bulduğu yere sıçıyordu.
  • öncelikle bir çocukta bu eğitime başlamanın ilk şartı çocuğun tuvaletini tutabilmeyi ogrenmesidir. bir ebeveyn çocuğunun tuvaletini özellikle de çişini tuttuğunu gözlemlediği anda gecikmeden bu eğitime başlamalıdır. fakat 3 yaşını geçtiği halde tutma olayı gerceklesmiyorsa önce öğretilecek olan küçük tuvaleti tutmak olacaktır.

    tuvalet eğitimine başlandıktan sonra altın 3 kural vardır ki bunlar çok ama çok önemlidir.

    1-sabir - mümkünse peygamber sabrına sahip olunuz. bu çocuk bu işi ogrenemiyor deyip koyverirseniz işi çıkılmaz hale getirsiniz. yapamadiginda kizarsaniz en kötüsü. artık tuvalet yapmayı özellikle de kakasını yapmayı öcü gibi görecektir.

    2- olayı buyutmeme - eğer tuvalete gittiğinde ona "yaparsan sen büyüyeceksin" gibi onun gözünde büyük bir başarı gibi gözüken bir cümle kurarsaniz çocuk, bunun aslında yapılması çok ama çok zor birşeymis gibi düşünecek ve bu tuvalet olayında kendine güveni hiç olmayacak. daha da kötüsü ileriki hayatında da bu hadise zor olaylardan kaçmasına sebep olacak.

    3- eğitime başlandıktan sonra asla birakmama - eğer biz bu işi yapamadık ileride deneyelim derseniz uzun yıllar mücadele sizi bekliyor demektir. evet iş dusundugunuzden de zor olabilir ancak hayatınızdan sildiginiz zaman dilimlerine bir ay daha eklemelisiniz ki çocuk artık bu işin kaçışının olmadığını anlamalıdır. vazgeçip beze donerseniz her seferinde eğitimden kaçıp bez isteyecektir.

    son bir not; bazı çocuklarda tuvalet eğitimi çok kolay olabilirken bazılarında ise çok meşakkatli duruma dönüşebilir. sunu aklınızdan çıkarmayın bu işe başlayıp da başarısız olan olmamıştır. önemli olan bunu bir kere de başarmaktır. hem ebeveyn hem de çocuk için en güzeli budur.
  • artık 3 yaşını geçen oğlumda her taktiği uygulayıp başaramayıp vazgeçtiğim şey.

    bir insan ne zamana kadar altına sçar bekleyip göreceğim.

    nane koyunca yayla çorbasının daha lezzetli olduğunu söyleyen, poğaça yerken 'anne sen buna tereyağ mı koydun, sen işini biliyorsun anne ' diyen, renkleri öğrenip trafikte sarı ışığın fonksiyonunu bile çözen çocuk altına yapıyor ya.

    dışarıdan gelince 'anne pantolonumu çıkar rahat yapayım kakamı' diyor ve gözümün önünde koltukları ittirip kendine yer yapıyor ve orada hallediyor.

    boşverdim artık. sızdırmayan pişik yapmayan ergonomik 7 numara bez üreticileri eqlesin diyorum başka da bir şey demiyorum .
  • çok ama çok ama çok sabır isteyen bir süreç. bu konuda benim en sağlıklı bulduğum yöntem ise şu:

    http://yavrusu.blogspot.com.tr/…an-tuvalet.html?m=1

    hamileler ise şu konuyu mutlaka araştırsın: tuvalet iletişimi
  • sabır isteyen bir iş dediler ama cocugada baglı sanırım biraz.benim kızım 15 aylık kadar dı ve sadece 2-3 gun kadar surede gece gunduz eğitimini tamamladık.5 yasına gelmek üzere tek 1 kez kacırmıslıgı olmadı.bezdende rahatsız oluyorsa daha kolay olabiliyor sanırım.ayrıca yaz ayları da bu surece baslamak için ideal bence.
hesabın var mı? giriş yap