• internette yapılan basit bir arama ile şu sonuca ulaşıyoruz:

    --- spoiler ---
    reytingler peoplemeter adı verilen özel bir cihazla hesaplanmaktadır. bu cihaz sadece tns tarafından belirlenen hanelerde bulunmaktadır. peoplemeter, parayla satın alınamaz ve bu cihaza sahip olan hanelerin sisteme dahil olduklarını kimseyle paylaşmaması gerekmektedir.
    --- spoiler ---

    şimdi bu günümüzde ne kadar mantıklı?

    biraz araştırdım bu cihaz türkiye'de sadece 5 bin kişinin evinde varmış. 5 bin kişi nasıl oluyor da 80 milyonluk ülkenin izleme oranını belirleyebiliyor.

    misal bir dizi yayınlanıyor, çokça seviliyor, milyonlar izliyor. ama bu diziyi malum 5 bin kişiden pek izleyen çıkmadığı için dizi yayından kaldırılıyor. bu kadar saçma bir şey olabilir mi ya?
  • bu cihazlardan biride bizim evde kurulu, kumandasında hepimizin baş harfleri var, eğer bir süre işlem olmazsa arayıp soruyorlar ne iş diye. annem chpli olmasına rağmen atv ve trt dizilerini izliyor genelde
  • reyting ölçümününün nedeni, reklam pastasını düzenlemektir. bu nedenle izleyiciler gelir düzeylerine göre a, ab, b, c ve d gibi gelir gruplarına bölünür.

    a ve ab grubu, en varlıklı gruptur. nispeten orta direğin bir tık üstü olan b grubunu da buraya ekleyebiliriz. reklamlardan elde edilen en büyük gelir, bu gruba aittir. işte, ev, araba, lüks tüketim ürünleri vs vs reklamları hep bunların satın alması içindir.

    c ve d grupları ise en düşük gelir düzeyine sahip gruplardır. öğrenciler de bu grubun içine girer. bunlara bir şey satamazsınız. çünkü zaten paraları yoktur ve dolayısıyla bu gelir grubuna kola, meşrubat, atıştırmalıklar ve ucuz telefon hattı reklamlarından başka reklam verilmez.

    şimdi, reyting ölçüm cihazlarının %90'ından fazlası tahmin edeceğiniz üzere a, ab ve b gruplarının evlerine tıpkı bir anket örneklemi seçer gibi belirlenerek konulur. c ve d grubuna dostlar alışverişte görsün diye birkaç cihaz yerleştirilir ama, işte ölçümlerde pek bir payları bulunmaz. bu uygun örneklem sayesinde %10'a yakın hata payıyla ölçümler gerçekleştirilir. bu hata payı, reklam veren için yeterli ve kabul edilebilir bir düzeydir.

    o halde anlamaya başladınız. son bir örnekle bitireyim: trt'de yayınlandığı dönemde leyla ile mecnun'un izlenme oranı oldukça yüksekti. ama hiç reklam alamıyordu. sebebi ise, izleyenlerin çoğunun c ve d grubu olmasıydı.
  • geleneksel anlamda tv izlemediğim için beni ilgilendirmeyen durum.

    not: kendi istediğim zaman, kendi istediğim şeyi izlerim. size de tavsiye ederim.
  • kanal sayısı sınırlı ve nispeten az sayıda olduğu için doğru bir metodolojiyle rastgeleye yakın seçilmiş 5000 kişinin, düşük bir hata payıyla 80 milyonu temsil etmesi gayet etkili ve ucuz bir yöntem. kesinlikle ilkel filan değil. güvenilir ve manipülatif olmayan anket şirketleri** 1000-2000 kişilik çalışmalarla nasıl her seçimde 1-2 puan farkla sonuçları tahmin ediyorsa aynı şey işte.

    hatta dahası da var. kanal/parti sayısı aynı kalsa ve 80 milyon yerine nüfus 800 milyon olsa yine benzer sayılarda denekle yapılabilir aynı çalışmalar.
  • evdeki tivibu digitürk kablonet dsmart dekoderleri de bence artık hangi kanalı ne kadar izlediğimizi iletiyordur. bunlarda en azından kendi içinde reyting ölçebilir. dizilerin youtube yada kendi kanal sitesine yüklenen bölümleri de sayılabilir bir ortamda. bugün artık reyting ölçülecekse bir iki basit veriden fazlası var aslında
  • hadi büyük kanalların reytinlerini yukarıda belirtilen şekilde ölçüyoruz diyelim, peki yerel kanallara reklam verenler neye göre ücret ödüyor bunu merak ediyorum.
  • ilkel denemez ama gelir grupları çeşitlendiği için geliştirilebilir.

    ayrıca bu konuda dün debe'ye birinci sırada girmiş entry'de çok yanlış bir bilgi var.

    leyla ile mecnun'un hiçbir kategoride reytingleri yüksek olmadı. hatta ab reytingleri c ve d'den de yüksektir ama ab'de bile sıralama da ilk 20'ye giremiyordu.

    türkiye de absürt tandanslı komedi dizilerinin reytinglerinde leyla ile mecnun son sıralardadır.

    ortalamalar reytingler şöyle:

    1- geniş aile: 9 ila 14 arası.

    2- avrupa yakası: 6 ila 8 arası.

    3- işler güçler: 3 ila 5 arası.

    4- kardeş payı: 2 ila 4 arası.

    5- leyla ile mecnun: 1 ila 2 arası.

    l&m daha çok sosyal medyada ses getirdi. reytingleri iyi değildi.

    yine karasal yayında olan kaygısızlar ve sıdıka'dan pek veri yok. ayrıca bu dizilerin hepsini de seviyorum, tekrar tekrar izliyorum.
  • abicim artık peoplemeter kalmadı. hani bir dizi vardı ya, dizide "karasal leyla" diyorlardi, bu dediğiniz artık taa karasal zamanlarından kalma işler. artık ev ev gezip peoplemeter takmalar örneklem oluşturmalar "ya erenköye gittik bir de esenyurttan ev seçsek mi" diyen sipsi analitikçiler yok.

    çünkü artık akıllı televizyonlar var ve internete de bağlı olduklarından (hani aa netflixe bağlanıyor ehe ehe diyorsunuz ya...) bir yayını ne kadar süreyle seyrettiğinizi toplayıp anonimleştirerek satıyorlar ve muazzam kar elde ediyorlar. eula i bir okuyun isterseniz, lafı çok dolaştırıp bunu anlatıyorlar (cihazınızın doğru çalıştığını anlamak için ehe mehe..)

    eskisi gibi a kategori "haldun bey, bizim bi cihazımız var pipılmitir, size takıcaz, o duracak, ama kanalı 5 saat açık bırakırsanız devredışı kalır lütfen arada kanal değiştirin" demiyorlar. haldun tamamdı beli ama c kategori muzaffer abiyle uğraşmak meseleydi "nereye dagıyon hamuğagoyim sigigit göthüne dahgk" derdi çünkü...

    artık demiyorlar. milyonlarca panel, milyarlarca dakika izlenme verisi...
  • tiak tv reytinglerini , biak basılı gazete dergi satışını , riak radyo dinlenme reytinglerini ölçmek için pandemiden önce her yıl düzenli olarak yapılan araştırmalardı . şimdi nasıl ölçüyorlar bilemiyorum.
hesabın var mı? giriş yap