• 17 nisan 2013 itibariyle reçetesiz alınması yasaklanmış ilaç gurubu. bu ilaç gurubuna dolorin cold gibi diğer muadil ilaçları da katabiliriz. eskiden grip olduğumuzda bu ilaçlardan birini alır yanında aspirin veya minosetle combo yapıp doktora gitmeden iyileşirdik. gerçi bu ilaçlar grip hastalığını tedavi etmezler. sadece grip semptomlarını azaltıp hayat kalitemizi biraz daha iyileştirirler. bunun dışında bir faydaları yoktur. ben girp olduğumda sadece minoset veya aspirinle durumu düzeltiyorum açıkçası.

    işin asıl önemli tarafı ise şu; şimdi millet grip gibi, nezle gibi çok sık görülen, orta yaş grubu için basit hastalık sınıfına giren rahatsızlıklar nedeniyle doktora gitmeye gerek duymazdı. 17 nisanda yürürlüğe giren düzenleme ile grip veya nezle olduğunuzda bu tarz ilaçları alabilmeniz için doktora gitmeniz lazım. aslında iyi bir şey gibi gözüküyor. ama şöyle bir durum var. mahallenizin sağlık ocağındaki doktora gittiğinizde, neredeyse yüzünüze bakmadan grip olduğunuz için bu ilaçları yazıyor. siz de eczaneye gidiyorsunuz. ilacınızı alıyorsunuz. ammmaaa eczanede her muayene için 3 tl ücret ödüyorsunuz. bu parayı devlet sağlık ocağında değil eczanede alıyor. yani siz bir ayda 2 kere ilaç almak için doktora gitmeniz durumunda 6 tl ekstra devlete muayene ücreti ödüyoruz.

    işin ilginç tarafı ise; işsiz güçsüz adamdan, part-time çalışan öğrenciden sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası yasası ya da bilinen adıyla gss yasası kapsamında her ay ortalama 120 tl prim alınıyor. insanlar niye ödüyor bu parayı? hastalandığında sıkıntı yaşamasın, yüksek ücretler ödemek zorunda kalmadan sağlık hizmeti alabilsin diye ödüyor veya zorla ödettiriliyor. bir adam ayda 120 lira devlete prim ödediği halde ve bu sırf sağlık için olduğu halde çok basit bir sebepten dolayı sağlık ocağına gittiğinde 3 lira para ödüyor. yahu ben 3 lira muayene parası ödeyeceksem niye prim ödüyorum? buna ek olarak; başlığa konu olan ilaçları almam engellenerek doktora gitmeye mecbur bırakılmak ve bu şekilde basit şeyler için bile para ödemeye mecbur bırakılmak da neyin nesi?

    benim nacizane tavsiyem, alın bir aspirin. bide bol nane limon. hiçbir şeyiniz kalmaz. öyle gidip de boş yere paranızı vermeyin derim.

    konuyla ilgili olarak ayrıca;

    (bkz: sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası yasası/@rusen ali)
    (bkz: sigortalı olmayanların 213 tl ödeme zorunluluğu/@rusen ali)

    edit: that smeinthecorner uyardı sağ olsun. ek olarak 3 kalemden fazla ilaç yazılırsa kalem başına 1 tl alınıyor.
    edit 2: muayene ücreti veya reçete ücreti denilmesi bir şey değiştirmiyor bence. muayene için para çıkıyor cebinden neticede.

    edit 3: (bkz: reçete ücreti/@rusen ali)

    edit 4: burada yazılanların ne kadar etkisi oldu bilemem ama bu uygulamadan kısmen vazgeçilip eski uygulamaya dönüldü. (bkz: #35526844)
  • reçetesiz satılmasının yasaklanması halkı alternatif tıbba yöneltecektir. aman bunu duymasınlar aktarlara da reçete uygulaması koyarlar, sağlık ocağına gidip zencefil yazdırırız.
  • lazca;

    tülay otur aferin, ter havlusu katalım. (?)
  • birilerinin yeni gelir kaynağı. çünkü çok satıyor. herkes illaki grip olur. kısaca;

    "3tl ile başlayan yolculuğumuza 1-2 sene içerisinde 5-10tl ye varan süprizlerle devam edeceğiz."
  • hepsi arka arkaya içilirse kafadan bi üç gün falan aralıksız uyunur.
  • şahsımı sevindirmiştir ilaçlardır.
    çünkü elimde yarım paket theraflu, 1.5 paket aferin, 6-7 adet de tylol hot var.
    eğer siz de bu son şanstan yararlanmak istiyorsanız, yaz kampanyasını kaçırmayın! daha mayıstayız demeyin, çünkü winter is coming!
    böyle fırsat her zaman bulunmaz arkadaş! overlok makinesi ayağınıza geldi!
  • türkiye' den de bir heisenberg çıkmaması için hükümetin aldığı önlemdir.
hesabın var mı? giriş yap