• (bkz: alageyik) (bkz: karacaoğlan) (bkz: köroğlu)
  • adana anadolu lisesi'nde 1987-1988 ogretim yilinda edebiyat derslerinde okundugunda beni kemdinden geciren yasar kemal kitabi. ozellik'le alageyik destaninda geyiklerin kosusunu hic kimse boyle anlatamaz sanirim.
  • bir çoçuğa kitap okumasi nasil özendirilir. eğitim sistemimizin ezbere sürükleyen sisteminde insanlarin tek gördüğü ders kitaplari olur. ama bir gecekondu mahallesinde türkçe öğretmeni 1. dönemin son dersinde "eee artik birazdan karnenizi alacaksiniz, artik ders yapmayalim. durun ben size bir masal okuyayim" der, o spikerlere özgü tok ses tonuyla ağir ağir alageyik'i okumaya başlar. ilerledikçe siniftan ses çikmaz olur herkes pür dikkat dinlemektedir. ve birden zil çalar. öğretmenimiz, "eeee zaman yetmedi artik geri kalanini 2.dönem ilk derste okuruz" der ve çikar gider. o zaman o duyguyu tariflemek zordu, bir anda sevdiğiniz güzel bir şey, yemek önünüzden alinivermiş devamini sonra yersin demişlerdi..

    türkçe öğretmeni kimseye "2. dönem bu kitap alinacak" dememesine rağmen, kimi çoçuklar "valla anne dönem ödevi bu, öğretmen döver yoksa" deyip aldirtti. kimileri de benim yaptiğim gibi, bir kişiyle ortak para denkleştirip, okulu yarida birakan minibüs muavini piç mahmut'a para verip ankara ulus'tan kitabi aldirmişti.

    2. dönem başinda adinin sadece umut olduğunu hatirladiğim sadik gürbüz biyikli genç öğretmenimiz gülerek sordu, bu kitabi dönem tatilinde okuyan var mi ? sinifin ezici bir çoğunlu parmaklarini kaldirivermişti.

    işte okumak böyle de sevdirilir. bu entry ile soyadini hatirlayamadiğim ama sesini duysam hemen kafami çevirip bakacağim öğretmenime de saygilarimi sunuyorum.

    yaşar kemal gibi bir yazarin olduğu güzel bir ülkenin çoçuğuyuz ama yaşar kemal'i de sakincali görüp okullarda edebiyat, türkçe derslerinde okutmayan bir zihniyetinde ürünleriyiz.
  • edebiyat notunu yükseltmek amacıyla son 1 haftadır okuduğum kitap.."köroğlu'nun meydana çıkışı" destanı gerçekten etkileyicidir.
  • yakın zamanda okuduğum, ve beni benden alan kitap. yaşar kemal destanları yazarken, anadoluyu karış karış gezip, yerel benzetmeleri/ifadeleri toplamış, ve destanları bu ifadeleri kullanarak yazmıştır. vezirin oğlu, hikaye gereği kötü ve çirkin bir karakter anlatılırken, surat fakiri tanımlaması beni yerlerde yuvarlamıştı.
  • bu efsaneleri okuyan çocuk kitaplar konusunda iflah olmaz. okuyun, okutun özellikle çocuklara.
    üç anadolu efsanesi yaşar kemal'e başlangıç kitabı olmalı.
    efsaneler içinde benim favorim köroğlu idi.
  • orta okuldayken keyifle okuduğum iz bırakan kitaptır. zamanının türkçe ödevi idi. mecbur olmasam bilir de alıp okur muydum 3 anadolu efsanesini inanın bilmiyorum ama iyiki bir zamanlar iyi türkçe öğretmenleri vardı iyiki zorladılar bizi, iyiki okuttular. şimdilerde bakıyorum da bomboş insanlar, bomboş gözler... keşke şimdi imkanım olsa geriye dönsem de bir kere daha okusam ne okuduysam...
  • zannımca yaşar kemal'in ince memed'ten sonraki en güzel eseridir.

    köroğlu bölümü cidden sağlamdır. keza şiirler de.
hesabın var mı? giriş yap