• astronomide üç kütlenin(celestial body) hareketini tahmin etme problemi. 3 veya daha büyük seyler için genel çözüm bulunmamaktadır. iki kutlenin buyuk diger bir tanesinin cok kucuk kabul edilmesi, lagranj ve euler durumları gibi bazı özel durumlarda çözülebilir. (bkz: poincare)
  • n cisim problemi'nin özel bir hali olsa da, fizikçilere 1800 sayfa çözüm yaptıracak, ya da deterministik kaos teorisinin temellerinin atılmasına neden olacak kadar çılgın bir problem. *

    sözgelimi güneş, dünya ve ayın hareketi (n=3), "diğer kütlelerden en az birinin kütlesinin güneşin kütlesi yanında ihmal edilebilir derecede küçük kalması", "yörüngenin çember ya da elips olması" gibi basitleştirici kabuller yapılmadan parametrik olarak ifade edilemiyor. sistemin ilk pozisyonuna gelip gelmediği (tekrarlı davranışa sahip olup olmadığı) belirlenemiyor, ya da olası çarpışmalar doğrudan kestirilemiyor.
  • çinli bir bilimkurgu yazarından (cixin liu) şaşırtıcı derecede iyi bilimkurgu serisinin ilk kitabı.

    radyo teleskoplarından sorumlu bir bilim insanının uzaya gönderdiği mesajın, dört ışık yılı uzaklıktaki alfa yıldız takımı'na ait bir gezegenden yanıt bulması ve akabinde gelişen olaylar (burası carl sagan'ın contact isimli kitabına hayli benzer). insanlıktan beklentisi kalmayan bir bilim kadınının öncülük ettiği bu mesaj trafiği, halihazırda uygarlıklarının yıkımın eşiğinde olduğu bu dünya dışı zeki canlıların ağzını sulandırmış ve istila için hazırlıklara başlamışlardır. konu böyle olunca içinde bol aksiyonun olması da kaçınılmaz oluyor.

    bir tarafta trissolarislilere (uzaylılarımıza verilen isim bu) bel bağlayan, hatta onları kutsayanlar, diğer tarafta insan neslinin devamı için uzaylı istilası başlamadan gerekli teknolojiyi tesis etmek, geliştirmek isteyen, insanlığı, dolayısıyla dünyayı korumayı arzulayanlar..

    içinde bilim desen var, kurgu zaten var, aşk var, meşk var, entrika var, aksiyon var, gerilim var; var oğlu var. bu kadar çeşitliliğin olması, kitabı sıradanlaştırmaktan ziyade güçlendirmiş. konu bilindik olsa da, kitap, konuyu işleme tarzı, metodu ve felsefi bakış açısı ile orijinal olmayı başarabilmiş.
  • okunası bir kurgu bilim romanı. severek okudum. ancak eleştirel birkaç şey yazmazsak nerede kalır ekşici piçligimiz.

    roman belli ki bir serinin başlangıcı. kitabin ortasına kadar uzaylı medeniyet ile ilgili mevzuların bir türlü ortaya çıkmamasından ve sonunun güçlü şekilde bağlanmamasından anlıyoruz.

    kitap çin kültür devrimi esnasında yaşananlara eleştirel bir bakış getirerek başlıyor. bu mevzuları pek bilmediğimizden bir miktar sıkılıyoruz. kitaptaki isimler çince olduğu için kimin hatun kimin erkek olduğunu hemen anlamak mümkün olmuyor.

    uzaylı medeniyetin yaşadığı gezegene uyum sağlama yöntemleri gayet zekice kurgulanmış. yine uzaylı medeniyetin dünyadaki bilimsel gelişmeleri durdurmak için çaba göstermesi de zekiceydi.

    uzayda onca yasananilir gezegen varken bu uzaylılar berbat sartlara sahip bir gezegende neden durmuslar ve terk etmemisler? bu kafama pek yatmadı.

    herşeye rağmen akıcı bir roman.
  • 1 milyar dolarlık proje ile 3 sezonluk dizisi çekilmesi gündemde olan kitapmış.

    (bkz: #75517731)
  • hadi inşallah dizisi çıkar da üç yıldır serinin ikinci kitabını basmayan ithaki ikinci kitabı basar. popüler değilse seriyi çat diye ortada bırakıp gidiyorlar çünkü.
  • harika bir kurgusu ve muhteşem bir anlatımı olan, insanın zihnini zorlayan bir yapıt. ama o kadar yarıda kaldı ve serinin diğer kitapları ithaki yayınlarının basacağız demesine rağmen basılmadı ki hayal kırıklığından ve meraktan ölüyorum. basın artık diğer kitapları da sevindirin şu garipleri.
  • ikinci kitabı henüz türkçe'ye çevrilmedi. çevrileceğine dair herhangi bir bilgi de yok.
  • ithaki'nin sitesinde, serinin diğer kitapları "kara orman " ve "ölümün sonu"'nun ithaki etiketiyle yayınlanacağı yazıyor. ayrıca 2016 yılında tiyatro uyarlaması yapılmış; filmi de çekim aşamasındaymış. tabi bilgiler ne kadar güncel bilmiyorum.
hesabın var mı? giriş yap