• gogol'un 3 hikayesinin yer aldığı bir derlemedir. derleme; burun, fayton ve kaput hikayelerinden oluşuyor.
    ben en çok kaput'u beğendim. güzel bir şekilde hicvedilmiş bir hikaye.
    19. yüzyılda yazılan bu hikayeler gösteriyor ki insan ırkı hiçbir şekilde gelişim göstermiyor. bunun başlıca nedeni de bana kalırsa duygular. duygular işleri hep karıştırıyor. gerçi insanına göre duygu vardır. kimisine ağır gelir bazı duygular kaldıramaz ve saçmalar. kimisi yumuşatır duyguları ve akıllıca davranır.
    kaputtan çıkarılacak güzel mesajlar var. almasını bilen alır. alamayan da basit bulabilir. bana her zaman karmaşık duyguların basitlikle anlatılması cazip gelmiştir. kutsallaştırmalardan her zaman iğrenmişimdir. bu kadar basit ve kolayca manipüle edilebilen canlılarız. hayatım akakiy akakiyeviç gibi insanlara üzülmekle büyük adamlardan tiksinmekle geçiyor. büyük adam denilen adamın ismi bile yok hikayede. gerek var mı, asla. hepimiz biliyoruz bu büyük adamların ne kadar alçak adamlar olduğunu. gerçi buradaki büyük adamı gogol yumuşatarak sunmuş.
    gogol'un anlatımı tartışılmaz ancak bazı tasvirleri müstesna.
    kaput için şöyle bir önsöz var.
    “rus edebiyatının asıl karakterini meydana getiren o küçük insanlara beslenen sevgi, cemiyetin meydana getirdiği o boş, saçma adamlara karşı duyulan merhamet ilk defa bu hikayede görülür. kaput'un dostoyevski, tolstoy, çehov üzerinde büyük etkileri olmuştur”
    şu an aydınlanma yaşadım editi: “hepimiz gogol'un paltosundan çıktık” sözündeki palto hikayesi bu muymuş? ben bu sözü hep mecazi olarak düşünmüştüm ve bu gece bir aydınlanma yaşadım ki sormayın. resmen ışık çaktı. ayrıca bu nasıl güzel bir övgüdür, bu nasıl güzel bir yüceltmedir. yani bu sözü duymamın üzerinden sanırım en az 6-7 yıl geçmiştir ama şu an tesirini hissediyorum.
  • ilban ertem'in, iletişim yayınları tarafından yayımlanan, üç 'çizgili tefrika' içeren kitabı.
  • mehmed rauf'un 1919 tarihli öykü kitabı. üç hikaye, mehmed rauf'un sade bir dille kaleme aldığı "girdap", "bir hikaye-i hüsran" ve "hediyeler" başlıklı üç uzun hikayesinden oluşmaktadır.
  • nikolay vasilyeviç gogol'un, çevirisini orhan veli ve erol güney'in yaptığı, burun - fayton - kaput hikayelerini barındıran kitabı.

    kaput hikayesinin daha bilinen ismi palto'dur.

    yapı kredi yayınları'nda 1. baskısı 2018 tarihinde yapılmış olan kitabın, üç öykü adıyla ilk baskısı 1999 yılında cumhuriyet kitapları ile yapılmıştır.
  • ilban ertem in güzel bir çalışması. iletişimden çıktı.
hesabın var mı? giriş yap