• eğer iniş takımının hidrolik aksamı tarafından ezilmez de sığınacak bir boşluk bulursanız, hayatta kalma ihtimaliniz var. ancak, yüksek irtifadaki (9-10 km) ince hava nedeniyle oksijen yetersizliğinden %90 ölürsünüz. yine de dayanıklı, yüksek irtifaya alışkın bir dağcı olma ihtimalinizin olduğunu düşünüyorum ama, bu sefer de -50 santigrat dereceyi bulan bir soğukla başetmeniz gerekli. bu sıcaklıkta yarım saat kalmanız ölmeniz için yeterli. öyle çok kalın giyinerek kurtaramazsınız kendinizi. yani, 1 saat süren bir yolculukta soğuk nedeniyle ölme ihtimaliniz %90'ın üzerinde. hadi yine hayatta kaldınız diyelim, uçak inişe geçtiğinde iniş takımı kapakları açılınca, o uyuşmuş yarı ölü halinizle tutunmanız mümkün olmuyor ve yere düşüp parçalanarak ölüyorsunuz.

    en son bu macerayı hikmet kömür isimli bir türk genci istanbul'dan londra'ya gitmek için denemişti. tabi arkadaşımızın sonu yukarıda anlattığımız hikayede anlayacağınız gibi kaçınılmazdı, öldü...

    daha önce; rıza karadağ, onur özüyaman ve ramazan karaçoban isimli 3 türk daha iniş takımında yolculuk etmeyi denemiş. hepsinin öldüğünü söylememe gerek yok sanırım.

    bu yolculuğu deneyip hayatta kalabilen tek bir kişi var kayıtlarda. bu rumen arkadaşımızın da şansı, viyana'dan londra'ya uçtuğu uçağın "hava kötü olduğu için" alçak irtifada seyretmesi. bu sayede paçayı kurtarmayı başarmış, oksijensizlikten ölmemiş. ama, bulunduğunda soğuktan kaynaklı hipotermi nedeniyle ölmek üzereymiş. çabucak hastaneye kaldırmışlar da, götü kurtarmış.
  • gerekli teçhizat ile yapılabilir. tabii, uçağın nereye gideceği de önemli.

    ticari uçaklar, genellikle atmosferin troposfer ve stratosfer arasında kalan “tropopause” seviyesinde uçar. bu seviyede, hava sıcaklığı -50 üzerindedir ve sabittir. bu seviyeye aniden çıksanız, hypoxia başlamadan önce yaklaşık 17 sn süreniz olur. oksijensizlikten zaten ölürsünüz.

    hypoxia, 10.000 ft yükseklikten sonra başlar. 13.000 ft sonrasında etkileri belirginleşir. nefes alırsınız ama, oksijen alamazsınız. bir kaç dakika içinde, çok mutlu ve sarhoş olarak, en basit işlemleri bile yapamayacak hale gelerek, ölürsünüz. bununla alakalı, internete “helios kazası” yazarsanız, bolca video ve bilgi bulabilirsiniz. uçakta hayatınız, bir tuşa bağlıdır. basınç ve oksijen, şakaya gelmez.

    bunu engellemek için, uçak tekerinde seyahat edilecekse, uçuş süresi boyunca (veya en azından 10.000 ft üzeri kullanacağınız) tükenmeyecek bir oksijen tüpünüz olmalı. bu tüp, -50 derecede de işlevini yerine getirebilmeli.

    donmadan önceki sorunumuzu hallettikten sonra, -50 derecede hayatta kalmamızı sağlayacak ekipmanlarımız olmalı. ateş yakamayacağımıza göre (ki zaten ortamda oksijen yok, nasıl yakacaksın) bir çözüm bulmak lazım. çok sıkı giyinerek, -50 ile başa çıkamayız tahminimce. özel dağcılık ekipmanları falan varsa, olabilir.

    sonrasında da, uçak tercihimizi doğru yapıp, iniş takımları kapanınca, içeride sıkışarak ölmememiz gerekli. bineceğiniz uçak tipini ve iniş takımlarını, önceden incelemekte, video izlemekte falan fayda var.

    tüm bu sorunlardan sonra, dış basınç, inanılmaz azalmışken (yaklaşık 200 hpa veya daha az olacaktır, normalde deniz seviyesinde hava basıncı 1013 hpa kabul edilir) ciğerleriniz falan patlamadan, nasıl yolculuk edersiniz bilemiyorum. nasa’dan astronot kıyafeti arayabilirsiniz. letgo’ya bakın.

    tüm bunlar yerine, kafanızı eşit miktarda çalıştırarak, bir iş bulun, vize alın, bilet alın ve üst tarafta seyahat edin. bu da benim tavsiyem. ama siz bilirsiniz.
  • "sen -58 derecede buz tutmuş dikmelere sarılırken beyin hücrelerin üçer beşer binler halinde alaluya yaparken,
    içerde zalımlar 26 derece ortamda karides yiyip kırmızı şarap içiyor olacaklar."
  • yolculuk bir yerden bir yere gitme/seyahat etme anlamını taşır.bunun legal illegal, konforlu/konforsuz, güvenli/tehlikeli olması, yapılan eylemin yolculuk olmadığı anlamına gelmez. kişi gene yolcudur, hatta "kaçak "yolcu" diye bir tabirde vardır.kişi kaçaktır ama aynı zamanda da yolcudur. anlatım bozukluğu yoktur.
  • bunu yapmış ama hayatta kalmayı başarmış bir amca vardı. ölmemişti ama soğuktan tutunduğu metale yapışıp uçakla bir olmuştu. olmamışmıydı yoksa.. olmuştu olmuştu.. hımm...
  • iltica etmek isteyen bir şerpa ise başarma şansının çok yüksek olacağı yöntem.

    (bkz: nepal)
    (bkz: everest)
    (bkz: soguk)
    (bkz: az oksijen)
  • hayat bir yolculuktur hepimiz yolcuyuz.yolcular ölmez vatan bölünmez
  • hep istanbuldaki taksiciler yüzünden yeltenilen eylemdir
    geçen birisi bana, "yaw 5000 fitte (feet) uçmuş adamız, asfaltta mı akamıcaz" dedi nereyeydi yolculuk diye sordum cevabın belçika olması düşündürücüydü
    5000 feette belçikaya gidildiğini duyan vatandaş iniş takımına da girer kuyruğa da sarılır
  • yaşarsak kurtuluruz ölürsekte zaten yaşamıyozki mk diye düşünen insanların ''bi ihtimal'' dedikleri yolculuk şekli.
  • yüzde 99 ihtimalle ölumle sonuçlanan hadise. sağ kurtulanlar da hayatına normal olarak devam edemiyor.

    --- spoiler ---

    kenya havayolları’nın nairobi-londra seferini yapan boeing 787-8 tipi uçağının iniş takımına gizlenerek 8 saat 50 dakika uçan erkek bir kaçak yolcunun cansız bedeni londra clapham bölgesindeki bir evin bahçesine düştü. kaçak yolcunun kimliği belirlenmeye çalışılırken, polis uçağın iniş takımı bölmesinde bir çanta, su ve yemek buldu.

    bugüne kadar ise 4 türk vatandaşının da iniş takımlarında yaptıkları yolculuk ölümle sonuçlanmıştı. 2013 yılında istanbul-londra seferini yapan british airways uçağının iniş takımlarında, londra heathrow havalimanı’na indikten sonra bir erkek cesedi bulunmuştu. cesedin 32 yaşındaki grafiker hikmet kömür’e ait olduğu ve ingiliz sevgilisini görmek için bu yola başvurduğu ortaya çıkmıştı.
    nairobi havalimanı’ndan bugün yerel saatle 09:43’de londra’ya gelmek üzere havalanan kenya havayolları’nın kq100 sefer sayılı uçağının iniş takımlarına gizlenerek seyahat eden bir kişinin cansız bedeni, güney londra’da clapham bölgesinde offerton caddesindeki bir evin bahçesine düştü. kenya havayollarına ait boeing 787-8 tipi uçağı 6 bin 840 kilometrelik uçuşun son aşamasında heathrow havalimanı’na inmek için iniş takımlarını açtı. bu sırada iniş takımına gizlenerek 8 saat 50 dakika uçan kaçak bir erkek yolcunun cansız bedeni, uçağın iniş takımı bölmesinden londra'daki bir evin bahçesine düştü.
    polis iniş takımlarında çanta ve yiyecek buldu

    saat 15:55'de inen uçağın iniş takımları bölmesinde inceleme yapan polis, uçağın iniş takımı bölmesinde bir çanta, su ve yemek bulundu. polis, uçağın iniş takımından düşen adamın kimliğini tespit etmeye çalışıyor. açıklama yapan kenya havayolları “bir kişinin, bizim uçaklarımızdan birine kaçak binerek hayatını kaybetmesi üzücü bir olay. taziyelerimizi iletiyoruz” ifadelerini kullandı.
    iniş takımlarında 4 türk yaşamını yitirmişti
    -25 ocak 2000’de amerikan northwest havayolları’na ait bir dc-10’un iniş takımları yuvasına gizlenerek amsterdam’dan new jersey’e kadar uçan 38 yaşındaki rıza karadağ adlı türk, donarak yaşamını yitirdi.
    -27 ocak 2003’te paris-şanghay seferini yapan air france uçağının iniş takımına iki arkadaş onur özüyaman ve ramazan karaçoban gizlendi. uçak şanghay havalimanı'na iniş yapmak üzere iniş takımlarını açmasıyla donan iki arkadaş tutunamayarak 3 bin metre yükseklikten aşağı düşerek yaşama veda ettiler.
    -30 ocak 2007’de british airways´e ait bir uçağa kaçak olarak binen güney afrikalı genç hayatını kaybetti.
    -9 şubat 2010’da new york’tan tokyo’ya giden boeing 777 tipi uçağın iniş takımlarında bir erkek cesedi bulundu.
    -9 eylül 2012’de angola’dan ingiltere’ye sefer yapan bir uçağın iniş takımlarına saklanan jose matada iniş sırasında düşerek öldü.
    -6 haziran 2013’te italya’nın rimini şehrinden moskova’ya giden fly havayolları’na ait uçağın iniş takımında gürcü george abuladze’nin cesedi bulundu.
    -2013 istanbul-londra seferini yapan british airways uçağının iniş takımlarında, londra heathrow havalimanı’na indikten sonra bir erkek cesedi bulunmuştu.cesedin 32 yaşındaki grafiker hikmet kömür’e ait olduğu ve ingiliz sevgilisini görmek için bu yola başvurduğu ortaya çıkmıştı.
    aşırı soğuk ve oksijensizlikten hayatlarını kaybediyorlar
    uçakların ana iniş takımının olduğu bölmeye, bir insanın girebileceği kadar yer bulunuyor.ancak kabin içindeki gibi basınç düzenlemesi olmadığı için o kişinin hayatta kalması mucize olarak tanımlanıyor. iniş takımlarının bulunduğu alandaki sıcaklık havada -50 dereceye kadar düşebiliyor. buraya giren ‘kaçak yolcular’ genellikle aşırı soğuk ve oksijensizlikten hayatını kaybediyor.
    hayata tutunanlar da oldu
    2015 yılında endonezya’da devlet başkanı widodo ile görüşebilmek amacıyla sumatra adası’ndan jakarta’ya gitmek isteyen 21 yaşındaki ambarita, bir uçağın iniş takımlarına saklandı. genç, binlerce metre yükseklikte -15 derecede 105 dakika uçmasına rağmen sağ kalmayı başardı. 2014 yılında abd’de 16 yaşındaki bir genç, boeing 767 tipi uçağın iniş takımları yuvasına saklanarak 11 bin 500 metre yükseklikteki dondurucu hava ve oksijen azlığına karşın california- hawaii arasındaki yolculuğu sağ tamamlamıştı. uçak inince aşağı atlayıp bilinçsizce pistte dolaşan genç yetkililer tarafından bulunmuştu. 8 haziran 2010’da ise viyana’dan londra’ya giden bir uçağın iniş takımlarında seyahat eden 20 yaşındaki bir rumen, 1.5 saatlik yolculuğun ardından londra’ya ‘ağır yaralı’ halde ulaşmayı başarmıştı.
    --- spoiler ---
hesabın var mı? giriş yap