• dünyadaki en saçma kronolojik sıralamalar listesinin 1 numarasında hiç şüphesiz bu arkadaşlar vardır.

    yani açıkçası benim aklım mantığım almıyor bu durumu. yani şu anda dünyada yalnızca bir elin parmağını geçmeyecek kadar şirketin üretebildiği, en dandiği 100 milyon dolar falan olan ve hala daha nasıl uçabildiğini aklımın kesinlikle almadığı, uçmasında çeşitli ilahi güçlerin yardımcı olduğunu falan düşündüğüm bir mühendislik şaheseri var.

    bir diğer tarafta da, kafayı kırsam, bauhousetan alacağım bir kaç alet edevatla üretebileceğim sikindirik bir ev aleti var, neredeyse dünyada girmediği ev kalmamış bir aptal kutusu. 10 tl ye falan alınabiliyor an itibari ile. bim'de satılıyor lan! bim! var mı ötesi, bisküvilerin yanında satılıyor amk! topkek almaya gidip, televizyon alabiliyorsun.

    yani üretimi bu kadar basit olan, saniyede belki de 100 bin tane falan üretilebilen bir alet, nasıl oluyor da, üretim maliyeti milyonlarca doları bulan, ayda bir bilemedin 2 tane falan üretilebilen bir teknoloji harikasından sonra icat edilmiş olabiliyor. buna mantıklı cevap verene, bim'den full hd led renkli ekran tv alacağım!

    bir diğer konu da, bunun icadı dünyada nasıl bu kadar yankı uyandırmış olabiliyor. lan siktiğiminin bir televizyonu bu lan altı üstü. bu bulunmadan 30 (ottuz) yıl önce uçmuşsunuz lan, var mı bundan ötesi? üzerinden vızır vızır uçak geçiyor, bomba falan atıyorlar, sen televizyon bulundu diye seviniyorsun, evine girdi diye davul zurna çalıyorsun. mal mısınız oğlum lan?

    zamanında yaşamış olsam ve bana "televizyon bulundu, oleeey" diye gelse birisi, lan bir siktir git diye çakardım ağzının ortasına oracıkta. millet uçmuş lan uçmuş, aya falan gitmişler neredeyse, televizyonu anca mı buluyorsunuz lan diyerekten de gidip, "al bunu yayınla" diye sıçardım o televizyonu bulan adamın masasına.

    sinirlendiriyorsunuz akşam akşam.

    edit: eveet, yine ayar verdiklerini sanan ekşiçi ergenler toplanmış başlık altına. neymiş, uçurtma uçuyormuş da, kağıttan bile uçak yapılıyormuş da. uçak da neymiş, televizyon her türlü amına kormuş uçağın. vay yarrağım ya. çok pardon ya, ben de diyordum lan bu boeing'de neden 250 bin kişi çalışıyor. neden thy, çok değil 5 gün önce 10 milyar dolar bayıldı bunlara durduk yere, 3-5 tane uçak için. ne gerek varmış mk, herkes kendi uçağını kendisi yapsın evinde, binsin uçsun gitsin. dalyaraklara bak ya. biz düşünemedik bunları değil mi?

    lan madem uçağın atasını uçurtma, kağıttan uçak falan diyorsun, bak ben de sana televizyonun atasını söyleyeyim. mağara duvarındaki resimler. evet o kök boyaları ile, milattan önce 15 bin yıl falan önce çizilen resimler de televizyonun atasıdır amk. mantık aynı mantık. bir farkı yok yani benim açımdan, birisinin çizdiği şekilleri, bir ekran vasıtası ile görüntülüyorum. bu kadar basit bir şeyi ancak, atası yapıldıktan 15 bin yıl sonra icat edebilmişler. uçağı yine uçurtma blunduktan bin yıl sonra falan bulmuşlardır.

    pwned
  • insanoglunun oncelik siralamasini gosterir.

    ulasim, daha dogrusu hizli ulasim ihtiyaci aptal kutusu ihtiyacindan onceliklidir. bu yuzden de insanlar "bi kutu olsa da mal mal baksak sabahtan aksama kadar, beyinlerimizi kurumus bulasik sungerine cevirse" demek yerine "ya surdan suraya biraz daha hizli gitmenin bi yolu olsa da bunu endustride, savunmada, yolculukta kullansak" demis ve bu problemini cozmek icin kafa patlatmistir.

    ha,

    son yillarda bu siralamayi degistirdiler bilincaltimiza isleye isleye ama, neyse...
  • mekanik mühendisliğinin, elektronikten daha önce var olması gibi son derece basit bir sebebi vardır.

    asıl bunun üzerinde bu kadar düşünüp bu sonuca varamamak mantık dışı.
  • uçakların savaş aracı olarak kullanılabilir olmasındandır.
  • benim için daha enteresan olanı çakmağın kibritten önce icat edilmesidir, tabi önce kaybolan da çakmaktır zaten.
  • televizyonun daha teknolojik bir icat olmasından mütevellit uçağın icadı daha önce olmuştur. uçak nispeten daha basittir.
  • ama en çok hangisine biniyorlar ?
    farklı bi bakış açısı, bence komik, eklim dedim :))
  • ucma hayali insanda televizyon ya da bir akışı olayi izleyecegi bir cihazdan evvel hayal haline burundugu icin once olmustur bence.yanlis anlasilmasin televizyon bulusu muazzam bir icattir tv sisteminin gelismesi dunyaya ucmaktan daha faydali olmustur.telekominikasyon sistemlerinin gelismesi gibi bu sayede frekanslarin yani hem.goruntu hem de sesin ayni anda uzaklara tasinmasi ihtiyaci,rf sisteminde ve frekans teknolojilerinde inanilmaz yollar kat edildi.burada size televizyonu ovmus gozukebilirim amma velakin oyle degildir.
  • mantıklı bir kronolojik sıralamada gerçekleşmesi hadisesidir.

    uçak dediğimiz şey, belli ve tamamen fizik kurallarına bağlı olarak uçan bir araçtır. insanlar zaten sürekli kuşları taklit eden mekanizmalar yapmıştı ama insan gücü bunu uçurmaya yetmemişti. uçağın yapılması için yeterince güçlü ve hafif motorlar yapabilecek teknikleri bilmeye ihtiyaç vardı ve o teknolojiye ulaşılınca uçak da hemen yapıldı.

    televizyon ise bir bakıma absürt bir teknoloji. saniyede 25 kare fotoğrafı ve sesi analog sinyale dönüştürüyosun, bunu radyo sinyaline dönüştürüyosun ve verici anten ile havada yayıyorsun, başka bir anten ile bu sinyali alıp tekrar analog sinyale ve sayısız transistör tüpleri ve elektronik devrelerin yardımıyla, katot ışın tüpündeki fosfor tabakasında görüntüye dönüşüyor. eeeeööh yani. bir defa böyle bir şeyin kablosuz aktarımı absürt bir kavram.

    uçak ise kuşlar gibi işte her gün görüyorsun. doğada kablosuz bir analog/dijital aktarım ise hiç görmedin. bence böyle bir şeyin yapılamaması gerekirdi. en azından elektronik teknolojisi henüz emekleme aşamasındayken, elektronik hesap makinesi yerine mekanik hesap makineleri kullanılan bir dönemde elektronik tv'nin yapılması, imkansızın başarılması gibi bir şey.
  • düşünüldüğünde; televizyon'un uçaktan daha fazla vizyon gerektiren bir icat olduğu görülür.

    çünkü uçma fikri kolaylıkla herkesin aklına gelebilen bir fikirdir.belki de binlerce yıl önce bile birçok insan uçma hayali kurmuştur. fakat teknolojik eksiklikler nedeniyle bu hayali gerçekleştirememiştir.

    ama televizyon öyle değil... kmlerce uzaklıkta yapılan bir yayına anlık olarak evdeki bir kutuyla ulasma hayalini kurmak bile uçak üretmekten daha büyük bir iştir.

    ayrıca bir diğer konu ise elektronik mekanikten çok daha yeni bir bilim dalıdır.
hesabın var mı? giriş yap