• bir yükselip bir alçalmasını zerre anlamıyorum. bayramlarda tatillerde uçak daha fazla mı yakıt harcıyor anasını satiyim ya. tamam kar edeceksin de, fiyatın 3 katına çıkması/inmesi nedir? belli bi sınırı olmalı bunun da.

    edit: arz/talep ile, yüksek/düşük tarife ile bu uçak bileti fiyatlarının arasındaki uçurumu açıklamak bana 'güneş neden doğudan doğuyor?' sorusuna 'e çünkü doğudan doğuyor' diye cevap vermek gibi geliyor. allaam ya. zaten açıklama bekleyen bir anlamamak değil benimkisi. isyan anlıyor musun, isyan!!!

    edit: ayrıca, aynı uçakta aynı hizmeti alan kişilerin farklı farklı fiyatlar ödemesi size hakça geliyorsa, ayrı dünyaların insanları olduğumuz kesin.
  • ucak bileti almak zordur, cunku bilet fiyatlari durmadan degisir, adami delirtir. ucus tarihi yaklastikca biletin pahalanmasi neyse de her gun degisir fiyatlar, bugun alinan biletin fiyati yarin daha dusuk olabilir ya da almakta karasiz kalinan biletin fiyati ertesi gun firlayabilir. megerse bu isin de bir kolayi varmis:

    bilet fiyatlari haftanin gunlerine gore degisiyor ve genelde sali gunleri diger gunlere gore daha ucuz oluyor. cumartesi ise biletlerin en pahali oldugu gun, aman dikkat. biletin alindigi gun kadar seyahat edilecek gun de onemli, uygun fiyat icin ucuslarin en az yogun oldugu gunler olan sali, carsamba ve cumartesileri seyahat etmek gerekiyor.

    http://online.wsj.com/…62604576105953506930800.html
  • thy icin 2 kriteri vardir, o hatta rakip
    varsa fiyat düşürmek, o hatta baska bir havayolu yoksa şlopp!
  • mevsim yazsa ve seyahat süresine de bir hafta gibi zaman kalmışsa el yakar, cep kavururmuş. insanların neden aylar öncesinden uçak bileti ayarlamak için kendilerini parçaladıklarını daha iyi anladım.

    yarım saattir, sıradan bir ankara-izmir seferi için makul fiyatlı uçak bileti bulma araştırmalarım fayda vermedi. aktarmalı seferlerin direk seferlerden çok daha pahalıya geldiğine şahit oldukça, uçak yakıtımla birlikte havaalanına gidip bilet fiyatımda tenzilat isteme, "dönüşü de sizin firmadan yaparız abiiim, al yanaklı badem dudaklı abimm" pazarlığına girişmek gibi yaratıcılıktan uzak, odunluğa yakın fikirler yumurtladım. kurumsallığın uçuşa geçtiği firmalarla pazarlığa girişmenin fayda vermeyeceğini tahmin etmek zor değil. ama uçak yakıtı karşılığında indirim teklifi kulağa mantıklı geliyor. hiçbiri olmazsa deniz uçağı hizmeti veren bir firmadan kocaeli-haliç arası biletimi alır, uçak havalandığında mürettebatı rehin alıp uçağı izmir'e indirtirim. işte o zaman uçak biletini otobüsten bile daha ucuza getirerek gerçek bir ekonomist olma şerefine nail olurum.

    anladığım kadarıyla gece uçuşları gündüz uçuşlarına nazaran daha ucuz da, gece yolculuğu yapmak bana uymuyor. gece geç vakitlerde hiçbir yerini bilmediğim, kordon denilen yeriyse kablolardan ibaret bir yer zannettiğim izmir'e indiğimizde terminal filminde havaalanında mahsur ve mahzun kalan tom hanks gibi etrafa ağlamaklı gözlerle bakacağımdan, annemin de "bizi niye bu vakitte bilmediğimiz yerlere getirdin hayvan" diyerek kafama bavulla vuracağından eminim. gece uçuş seçeneklerini eleyince, geriye sabah ve öğleden sonra seçenekleri kalıyor. ucuz uçak bileti sitelerindeki fiyatlar tatmin edici gibi. fakat işin içine kdv denen büyük kazığı, devletimizin en vitaminli besin kaynağını hesaba katınca her şey cazibesini yitiriyor. "devlet sen vergi alma, bokunu çıkarıyorsun" serzenişimi ise yalnız ben duyuyorum.

    gene kaldık zonguldak-izmir arası otobüs seferlerine. kamil koç, pamukkale, metro üçlüsü arasından üçün birini seçmeye. yaklaşık 12 saat sürecek yol için mp3'leri ve yolda izlenecek filmleri hazırlamaya şimdiden başlamak gerek. yahu zaten bende şans olsaydı ege'nin güpgüzel tatil yörelerinde veyahut sahil kasabalarında doğar, 4.5 milyar yıllık dünya tarihinde a. k. partisi dönemine denk gelmezdim.
  • hava yolu şirketlerinin sitelerinde gördüğünüz 79 tl'lik bilet, online olarak bileti almak için son adıma geldiğinizde bir anda 208 liraya çıkabiliyor. neymiş efendim yakıtıymış vergisiymiş. o uçağı kaldıran benzinini de koysun bir zahmet. koymayacaksa da 79 lira yazıp biletini tamamen o kadara alacağımızı düşündürtmesin bize.
  • bir genelleme ile,

    ilk seferinde uçağa binen birinin, o ilk uçuş deneyiminin hatırasına, geriye kalan yolcu koçanı kısmını sakladığı nesnedir. sonra gide-gele insan koçanı siklemez olur...

    (bkz: kendimden biliyorum)
  • "vakit nakittir" deyimini, posasını çıkarırcasına kullanan* havayolu ulaşımı sektöründe seyahat edebilmeniz için gerekli olan kağıt parçasıdır.

    "vakit nakittir" derken, otobüsle 14 saatte gittiğiniz yolu uçağın 1 saate düşürmesinden bahsetmiyorum.

    anlatayım:

    özellikle internet'ten bilet aramak taramak, en uygununu bulmak ve nihayet bileti almak son derece kafa karıştırıcı bir iştir; tabi eğer fakirseniz. ve yine fakirseniz ve bu anlaşılırsa olmayan etinizden sütünüzden derinizden, neyiniz var neyiniz yok liğme liğme faydalan'ıl'ırsınız. zaten hesabınız da bu yüzden bir türlü tutmaz, sürekli sürpriz rakamlarla karşılaşır, köşeye sıkıştırılır, beyin oyan tercihler yapmak durumunda bırakılırsınız.

    neyse uzatma; şöyle en uygun fiyatlı biletin baz alındığı gerçek bir senaryo ile ne demek istediğimi acıklayayım.

    diyelim ki istanbul'dasınız ve ankara'da 1-2 günlük işiniz var. 1 şubat'ta sabah erken çıkar, 2 şubat'ta da en son seferle döner böylece kendime 36 saat yaratır, rahat rahat işimi görürüm dediniz.

    hah işte demeyiniz..

    bilet fiyatları dinamik bir sistemle belirlenir. "talep potansiyeli" olan saat ve günler burada en önemli kriterdir. insanların aksi bir durum olmadıkça 1 günlüğüne gitmek istedikleri bir yerden kasıtları sabah erken çıkıp gece en geç seferle dönmek ve günü en geniş şekliyle kullanmaktır. işte bu bir taleptir, arzudur, eğilimdir. havayolu şirketi bunu bilir ve paraya çevirir. bu arzunu gerçekleştirmek için bunu en yüksek fiyattan satar. reklamlarında 1 günlük gidiş-dönüş için ucuz bilet'ten dem vurur ama aslında kasdettiği 1 günün yani gidiş ile dönüş arasındaki zamanın 6 saat olduğunu söylemez. bunu öğrenmek için ter dökmelisinizdir.

    yani 1 şubat'ta, saat 23:45'de ankara'ya gitmeyi, havadayken şubatın 2'sine girmeyi, aynı gecenin sabahında saat 07:00 uçağıyla da istanbul'a dönmeyi uygun bulursanız; evet 145 tl'lik en ucuz bileti satın alabilirsiniz. zira aksi takdirde 331 tl ödemeniz gerekecektir.

    adı üstünde "para"psikoloji.
  • benim algımın para birimi budur.
    bir mülk veya bir alışveriş parçasını ihtiyaçlarım ve fiyatı açısından analiz ederken, o parayla nereye kadar, kaç kere uçabileceğimi düşünürüm.
    misal;
    bir çanta gidiş-dönüş 4 avrupa bileti ediyorsa, halihazırda kolumdaki çantayı doldurup, atlar londra ya giderim .
    bir iphone aynı şekilde gidiş-dönüş 1,5 amerika bileti ediyorsa, kalkar amerikaya gider, artan parayla da iphone mu alır dönerim.
    bu kafayla yaşlılığımdan korkuyorum sözlük.
  • yüzde 70'i vergidir.
  • netten alınıyorsa bilet (nerden alıncak ya la artık) sayfayı refresh yaptığınızda genellikle fiyatlar birden uçar. 100 tl dolar euro artık neyse kaktırırlar. bunun sebebi ''sizin için'' yerlerin ayırtılmış olmasıdır (yersen). efendi gibi browserınızın kukilerini silin c:\users\adınısenkoybebeyim\appdata\local\google\chrome\user data\default\cache gibi. kıps.
hesabın var mı? giriş yap