49 entry daha
  • direkt uçağa niye büyükçe paraşüt yapılmaz hadi bana bunu açıklayın? kanat falan koparsa açsın paraşütü süzüle süzüle konsun yere.

    ekleme: ya arkadaşlar mesaj atmayın lütfen, geyik sadece bu. böyle bi fikir sadece benim aklıma gelmiş olabilir mi ya? ya da ben gündüzleri ekşi sözlük'te takılan geceleri de nasa'da çalışan uzay mühendisi daredevil gibi bir şey miyim? kullanışlı olsaydı yapılırdı zaten, vardır bi sebebi.

    ekleme2: sevgili dostlar, aynı videoyu 35. kez alınca ekleme yapmam zaruri oldu. evet böyle çalışmalar var ama bence bu "şu an için" uygulunabilir bir yöntem değil. neden?
    * dünyada her yıl 7 milyar insan (bir kişi birden çok uçuş yaparak) uçakla seyahat ediyor ve yıllık ortalama ölüm sayısı 500 (beş yüz). hatta şu anda uçakta olan yolcu sayısı 2 milyon! yapman gereken o beş yüzün içinde olmamak, bu kadar.
    yani bu noktada oluşacak maliyete göre (belki trilyon dolar) illa çözümlenmesi gereken bir sorun gibi durmuyor. en azından ekonomi sınıfı olan bizler için! ayrıca kazaların çoğunluğunun iniş ve kalkış esnasında olmasından dolayı paraşüt irtifası problemi de var. taktık paraşütü rahatız akaminko durumu yok yani. yine paraşütün ağırlığı vs. gibi etmenler de mevcut. var oğlu var yani.

    gelin ben size motorsuz uzay mekiği projemden bahsedeyim.*
  • paraşüt ağır olduğu içindir. eğer herkese birer paraşüt ayrılırsa bagaj hakkınız olmaz. olursa da ağırlıktan uçak kalmaz, kalksa bile tırmanışta stall olma ihtimali çok yüksektir.
  • once asansorlerde denensin dedigim parlak fikir.
  • katıldığım saçmalık. herkese bir paraşüt olsa ne kadar da güzel olurdu boşuna strese girmezdik ya düşerse diye.
  • atlama esnasinda yolcu koltuklarinin altindan silindirik bi kaydırak kabin yapilarak paraşüt kullanımı saglanabilir. bu sistemin aktive deaktivesi pilota verilir,gerçi mühendislik imkanları izin verir mi bilmiyorum ama iyi bi fikir olarak aklima geldi.
  • paraşütü kullanmaları zor olur ama bütün koltuklar fırlatma koltuğu olabilir.
  • hic egitim almadan serbest dusus esnasinda sirf zorda kaldigi icin tum yolcularin parasut kullanabilecegini dusunenleri gosteren basliktir. yukarida bahsedilmis ucak icinde hareket etme zorlugu, o bir tarafa. ucaklar inis ve kalkis aninda duserler genelde. bu da parasutun acilip dolmasi icin yeterli irtifanin olmamasi demektir. sira disi bir sey olmadigi muddetce havada ucan ucagin kanadi aniden kirilmaz. kabin basinci var atlayac bir delik nasil acacaksin ? surat var nasil cikacaksin o delikten ? normal parasut ucaklari yaklasik 100 knot suratta atar, bir yolcu ucagini o suratlere ariza olmadigi zamanda bile nasil indireceksin ? daha birseyler yazabilecek birileri cikar. maliyete girmiyorum bile.

    ama basligi sevdim, son zamanlarda sikayet edilenler gibi degil en azindan.
  • kusura bakmayın ancak o tür durumlarda ilk pilotlar atlar. hiçbir havayolu firması da 100m dolarlık uçaklarından tüm imkanları kullanmadan atlayarak kaçan pilot görmek istemez.
  • pahalı ve mevcut operasyonel koşullar ile sürdürülebilir bir işlem olmadığı içindir.

    havayollarının yolcu kayıplarında ödediği tazminat çok büyüktür ama uçak düşme oranları çok küçük. bu yüzden havayolları 40 yılda 1 olacak bir olasılık için milyon dolarlar ile arge yatırımı yapmak istemez.

    teknik olarak her şekil mümkündür.
    istenirse uçak çakılmadan önce yolcuları paraşütle veya paraşütlü bir kabin ile kurtarmak mümkündür.

    ama yapılması için ülkeler üstü bir güç, küresel bir baskı gerekir, ayrıca böyle olursa uçak biletleri pahalılaşıcak, hava seyahati diğer ulaşım seçeneklerinin yanında yavaş yavaş zayıflayacaktır.

    ama olsundur keşke. insan hayatı herşeyden önemli olmalıdır.
161 entry daha
hesabın var mı? giriş yap