• viet-minh'in fransa'yı yenmesi ilk, kuzey vietnam'ın birleşik devletleri ve güney vietnam'ı indirip bağımsız* (sscb ve çin'den) politika izlemesi ikinci, birleşik vietnam'ın bölgesel güç olmak amaçlı kamboçya'yı işgal etmesi, çinhindi bölgesinde etkisini yitirdiğini hisseden çin'in de vietnam'a saldırıp püskürtülmesi üçüncü ve son çinhindi savaşı olmuştur.

    *sonradan sscb'ye yanaştı
  • vietnam'ın bölünmüş olduğu vakitler çin ile birlikte semirttiği kamboçya'ya saldırısıyla başlamıştır.

    1975'de kızıl kmerler'in ülkeye tamamen hakim olmasıyla kamboçya adeta vietnam'ın himayesine girmiştir. takip eden iki sene içinde kuzey vietnam abd ile savaşırken kamboçya'ya soktuğu binlerce askeri geri çekmedi. bunun sonucunda büyük sınır çatışmaları arka arkaya geldi. nihayetinde kamboçya üzerindeki açık vietnam hakimiyetini ortadan kaldırmak istiyordu.
    1977 kışında vietnam kamboçya'daki insanlık dışı faaliyetleri de öne sürerek operasyona girişti. sınır bölgedeki kamboçya ordusunun bir bölümü imha edildikten sonra vietnam ateşkes istese de kabul edilmedi ve savaş sürdü.
    bir kaç ay sonunda 78 ilkbaharında kamboçya çin baskısıyla ateşkes istedi. fakat bu sefer vietnam'ın reddi geldi. bu arada çin vietnam'a kuzeyden saldırı hazırlıklarına başladı.
    bir yıl sonra 78 kışında vietnam topyekün bir işgale girişti. 1979'un ilk günlerinde başkent düştü ve vietnam kuklası kamboçya halk cumhuriyeti ilan edildi. kızıl kmerler tayland sınırındaki ormanlık bölgeye sığındı.
    savaş sonunda vietnam, abd ile savaştan kalan silahlar yardımıyla çinhindi'nde nüfuz altına aldığı ülke sayısını ikiye (kamboçya, laos) çıkardı.

    kamboçya'nın düşmesinden bir ay sonra çin halk cumhuriyeti işgal sırasında vietnam'ın kuzey sınırına yığdığı birlikleri üç koldan harekete geçirdi. yoğun çatışmalarla bir kısım bölge bir ay elde tutulduktan sonra çin birlikleri ülkeye geri döndü. bunda sscb tehtidlerinin de etken olduğu söylenebilir.
    vietnam tarafından çin kuvvetlerinin tamamen püskürtüldüğü, çin tarafından operasyon amacına ulaşıldığı ve bitirildiğini ilan edildi.
  • bu savaşın ikinci fazı olan çin'in vietnam'a saldırısında, sscb'yi çin'e karşı saldırmaktan alıkoyanın abd tehditleri olduğu söylenir* ki 71'den itibaren sözde kalmış abd-çin düşmanlığı'nın 78-79'da sscb'ye karşı ittifaka dönüşmesinin kamboçya'ya ortak yardımdan sonraki ikinci göstergesidir.
hesabın var mı? giriş yap