• 6.3.1919'da kurulmu$ oldugu soylenir
  • dünya devrimini örgütleme maksadıyla kurulan dünya devriminin partisidir. birinci paylaşım savaşı'nda kendi burjuvazilerini destekleyerek işçi sınıfına ihaneti belirginleşen ikinci enternasyonal oportünizminden kopuş olarak tarih sahnesine çıkmıştır.

    tüzüğünde belirtildiği üzere, "bütün ülkelerin proleterlerinin tek ve aynı hedef doğrultusunda toplam eylemini örgütlemek amacıyla" kurulmuştur. bahsi geçen hedef ise; "kapitalizmi yıkmak, sınıfların tamamen ortadan kaldırılmasının ve komünist toplumun ilk evresi olan sosyalizmin gerçekleşmesinin önünü açacak olan proletarya diktatörlüğüyle, bir uluslararası sovyetler cumhuriyetini kurmaktır".

    en yüksek organı bağlı örgütlerin buluştuğu ve 1922'ye kadar her yıl alınan, daha sonrasında ise kendi tüzüğü ihlal edilerek giderek azalan sıklıkta alınan kongreleridir. bunun sonucu olarak 1919, 1920, 1921, 1922 kongrelerinin ardından 1924, 1928, 1935 kongreleri alınmıştır. 1943 yılında da tasfiye edilmiştir. kongrelerin aralarındaki zaman diliminin açılması salt biçime dair birşey değil, demokratik merkeziyetçilik ilkesine göre işleyeceği düşünülen bir örgütün bu ilkeyi koruyamadığının göstergesidir. zira giderek nadir alınan kongreler, enternasyonale bağlı örgütlerin, komünist enternasyonal yürütme kurulunu giderek daha az denetleyebildiği ve örgütün giderek keyfi bir merkeziyetçiliğe kaydığı anlamına gelir.

    bugünden bakılınca, eksikliği kuranlarla tasfiye edenleri aynı kefeye koymamanın gerekliliğini gösteren örgüttür.
  • bu enternasyonale dair belgeler jane degras tarafından 3 koca cilt halinde derlenmiş ve "the communist international documents 1919-1943" adıyla ingilizce olarak oxford university press tarafından yayımlanmıştır, yıl 1965. hey gidi...
  • (bkz: komintern)
  • (bkz: lenin'den sonra üçüncü enternasyonal)

    orjinali: "lenin'den sonra üçüncü enternasyonal: komüntern program taslağının eleştirisi" olacaktı

    (bkz: http://www.marksist.com/kitaplik/onlinekitap/lsue/)
  • (bkz: tatlin kulesi)
  • son büyük toplantısını 1935'de yapmıştır. bunun geleneğini devam ettiren dördüncü enternasyonal değil, kominform'dur.
  • kendisi sscb'de olsa toplu göç ve gulag kaderi yaşayacak adamlar, gelmiş trip atmış.

    kızıl ordu varşova'da durdu demiş. rusya cephesi açılmadan önce almanlarla ülke paylaşan, saldırmazlık anlaşması imzalayan da başkasıydı.

    sscb parayla bile batıdan mal alamıyor, kafkaslarda bile tutunmak için sert önlemler uygulamak zorunda kalıyordu.

    seve seve anlaştılar, sevmeye sevmeye de anlaşmayabilirlerdi. size kızıl orduyu yardıma yollayalım bakın yunanistan ordusu ingiltere ile kırım'a çıkarma yapıyor diye ağlayan kimdi ona bakar öyle ağlarsın cahil veled.

    tanım: eski taktik debe çetesinin bugünkü ürününe örnek olmuş başlık.
  • atilla ilhanın anlattığına göre kuruluşu şu şekilde gerçekleşmiştir.

    rus devrimi olduktan sonra rusya ikinci enternasyonele "haydi biz başlattık siz devam edin, hep beraber kalkıyoruz" demiştir. ama avrupadaki koministler "tın" sesi çıkarmıştır. bunun nedeni hep beraber ayağa kalkınca 3. dünya ülkelerinin de ayağa kalkması ve dolayısıyla avrupanın elindeki sömürgelerin elden çıkacak olması, bunun sonucunda ise avrupalı işçilerin gelirlerinin düşecek olmasıdır. dolayısıyla yanlız kalan rusya 3. enternasyoneli kurmuştur.
hesabın var mı? giriş yap