• 13'un ugursuz hali..
  • tüm diğer uğursuz 13 ler gibi bugünde bi terslik olur mutlaka
    örn: ablam geliyo
  • ünlü katiller jack the ripper, charles manson, jeffrey dahmer, theodore bundy ve albert de salvo nun adları 13 harften oluşur
  • 13ün neden uğursuz olabileceği hakkındaki teorilerden birisine göre eski ana tanrıça kültünü kötülemek ve kendi patriarkal dinlerini yüceltmek için bu dinlerin kurucularının ay siklüsü (aynı zamanda menstrual siklüs)nü temsil eden 13'ü (13x28=364) uğursuz ilan etmişler, ay takvimini 12 aylı güneş takvimine döndürmüşler ve 12yi 13e üstün kılmışlardır.
  • bu inancın, hz. isa'nın meşhur son yemegindeki havarilerin sayısından kaynaklandığı kabul edilse de, kökü iskandinavya topraklarina kadar gider.

    o zamanlarda güzellik tanrısı balder bir ziyafet verir. bu ziyafete 12 kişi davetli iken, yalanların tanrısı loki, davetli olmadığı halde 13. kişi olarak katılmak ister. ancak çıkan tartısmada loki, diğer tanrılar tarafından cok sevilen balder'i ldürür. 13'ün uğursuzlugunun bir diğer nedeni loki'dir.
  • özellikle batı ve hristiyan dünyasında adı çok geçen uğursuz 13'le ilgili öteki gerçekler şunlardır:

    * uçaklarda 13. numaralı koltuk olmaz (bkz: uçaklarda 13 numaralı sıranın olmaması)
    * özellikle abd'deki apartmanlarda 13 numaralı kat olmaz (bkz: bina katlarında 13'ün atlanması)
    * istanbul'un fethinin tarihi olan 1453 basamak rakamlarının toplamı tam 13'ü vermektedir. buna göre, osmanlı imparatorluğu'nun bizans'ı yıkması bir uğursuzluktur.
  • bir snowboard markasının özel tasarım serisinin amblemidir. 13 gözleri kısınca b oluyo ya ordan yani. 2008 tasarımlarının konsepti kumar, şans ve kurukafadır. 2009 u da merakla bekliyoruz.

    (bkz: burton)
  • istanbul'un fethinden çok daha önce 13 sayısı "isa ve 12 havari" yüzünden uğursuz sayılırdı. tabii katolik inancının büyük bir bölümü kendinden önceki dinlerden izler taşıdığı için bu sayının daha önce de uğursuz sayıldığını görmek mümkün. mesela hamurabi kanunlarında da 13üncü madde yoktur ve bu kanunlar isa'dan önce 1760 yılında yazılmıştır.

    13 sayısı hemen hemen her toplumca uğursuz sayılır. iskandinav ve mısır mitolojilerinde de 13'ün uğursuz olduğu görülür. aslında 13 uğursuzdur; çünkü asal sayıdır. 12 sayısı bire, ikiye, üçe, dörde, altıya ve haliyle on ikiye bölünürken özellikle paranın olmadığı dönemlerde 13 parçalık bir malı pay etmek her zaman sorunlara ve kanlı kavgalara yol açmıştır. tabii 13'e gelinceye kadar beş asal sayı daha vardır hatta bunların içinde 3 ve 7 uğurlu olarak kabul edilir ve kafa karıştırır. belki de altıncı asal sayı olması bu uğursuzluğun nedenidir. çünkü 6 şeytanın sayısıdır.(bkz: 666)
    peki 13 neyin sayısıdır? elbette ki kadının. çünkü kadın 28 günde bir adet görür. yani yılda 13 kez. menstruasyon'un da bir çok toplumda uğursuz kabul edildiğini düşünürsek 13'ün makus kaderinin nerden geldiğini görmüş oluruz. bu doğrultuda 13 sayısını uğursuz kabul etmek son derece seksist bir yaklaşımdır.
hesabın var mı? giriş yap