• türkiye'ye en çok benzeyen ekonomidir.

    geçen sene kiev'e olan ziyaretim sonrasında fark ettim ki yaklaşık 2-3 sene sonra olacağımız durum tam olarak ukrayna gibi olmaktır.

    sebeplerine gelirsek:

    1)ukrayna yönetimi mafyalaştı. ukrayna'da devlet yöneticileri el altından çok kötü işlere bulaşıyorlar. uyuşturucu kaçakçılığı yapan yöneticinin kaçırılması haberi vardı bir ara. bizde de buna yakın bir grafik çizildiği biliniyor. pek tabii bu uyuşturucu olmasa da çeşitli şekilde en düşük yöneticisi dahil kirli işlere bulaşabiliyor.

    2)doğusundaki savaş. aynı bizde olduğu gibi onların da doğusunda uğraştığı bir oluşum var. nasıl ki bizde pkk şerefsizliği varsa, onların da başı donetsk'i çeşitli şekillerle işgal eden rusya ile dertte.

    3)ekonomik ambargolar. bilumum devletlerin ambargolarına maruz kalan ukrayna'da kendine yetebilecek üretim olmadığı için ekonomileri her gün daha kötüye gidiyor. bu ara bizim liramız kadar değer kaybetmese de son 5 yılın dolar(usd)/grivna(uah) grafiği incelediğinde paralarının nasıl eridiğini görebilirsiniz. 5 yıl önce 1 dolar 7 uah iken, şu an 30lara dayanmış durumda. grafik

    4)düzgün giyimli insanlara rağmen insanların ağzının kokması. tam olarak bizdeki durumdur. herkes kendine dikkat etmesine rağmen ekonomik güçsüzlükler yüzünden insanlar karnını zor doyurur hale geldi. avmler insan kaynıyor, herkeste bmw durumu onlarda pek yok. fahişeler dışında iyi araçlara binebilen yok. onlar da pezevenklerinin aracı zaten.

    5)1 doların 28 grivna olması. ve son olarak her gün değer kaybeden bir grivna. üretim olmadığı için, tarımsal olarak bir şeyler yetiştirecek iklimi de olmayınca üstüne üstlük yukarıda saydığım sebepler de eklenince iş, içinden çıkılmaz bir hal almış durumda ukrayna'da.

    bize göre hala ucuz ve bizden kötü ekonomiye sahip ülke. şu an gitseniz en iyi mekanda bira ya da kola yanına pizza yanına tatlı 10 lira ödersiniz. fakat turistler için bizim de ülkemizin böyle günleri yakın görünüyor. allah sonumuzu hayretsin.
    hatta bu konuyla ilgili zaytung haberi: tık tık

    edit: imla

    3.5 yıl editi: ileri görüşlülüğümü seviyorum.
hesabın var mı? giriş yap