• tüm entryleri tek tek okudum bir tane ibne de çıkıp dememiş ki alın amına koyim süper alet.

    olum benim velet az daha büyüdüğünde buna iki vursa patlamaz di mi? arada football manager da oynattı mı tamam işte, ekşi sözlük, twitter, facebook falan da girsin yeter. ne lan bu artizlikleriniz dümbükler.

    yok aplikasyonlar, yok ssd, yok ivy bridge, . yarrak kafalılar sizi adam gibi anlatın şunu olum. notebook mu almalı bunu mu almalı?
  • hakkında neredeyse hiçbir platformda derli toplu bilgi bulunamayan teknolojik ürün. bu aralar kız arkadaşımla bundan bir tane almak için karar verme aşamasındayız fakat model seçimi gerçekten sıkıntılı bir durum. ben kendi araştırmalarım sırasında denk geldiğim 3 ürün hakkında ufak bir toplama yapıp en azından yolu düşenler için bir fikir oluşturmak istedim. belli bir ağırlığın üzerindeki makineleri hiç incelemedim bile çünkü bence olayın ruhuna aykırı. ayrıca incelenen ürünlerin hepsi 13.3'' modeller. denk geldikçe listeyi güncellerim.

    1 - asus özellikle zenbook serisi ile gayet güzel işler çıkarmış fakat bazılarının fiyatı oldukça yüksek. ben ultrabook standartlarında daha uygun olanlardan bir taneyi seçtim .

    asus ux32ln r4060h :

    - en önemli özelliği harici ekran kartına sahip olması. nvidia geforce gt840m ekran kartı üzerinde. bu ultrabooklar içerisinde önemli bir özellik. üst sınıf olmasa da iş görecek bir kart. en azından dahili ekran kartlarına göre çok büyük avantajı olacaktır. ram 8 gb ***

    - full hd ekrana sahip. ben bu modelin ekranını hd led biliyordum fakat bugün kontrol edince full hd olduğunu gördüm. siz yine de alacak olursanız bir kontrol edin.

    - cihaz üzerinde ssd yok.[bazı kaynaklarda sistem için ayrılmış bir sshd'den söz ediliyor ama kesin bilgi değil.] onun yerine 1 tb hdd var ama hdd kolay erişilebilir bir konumda yani ssd takma işlemi sıkıntılı değil. sizin tercihinize kalmış.

    -ağırlık 1.45 kg. i7 4500u işlemciye sahip . vatan pcdepo

    2 - lenovo 360 derece dönebilir bir modeliyle yine güzel bir modele imza atmış. lenovo yoga 2 pro

    - ekran kartı ıntel'in dahili ekran kartı. hd4400 ram 8 gb

    - full hd dokunmatik ekrana sahip. ayrıca ekran 360 derece dönebiliyor. ***

    -256 gb ssd depolama ve i7 4510u işlemci. ağırlık : 1.40 kg vatanebrar

    3 - apple macbook air . yıllardır piyasayı domine eden bir cihaz zaten. bu tarz bir ürün arayan herkesin listesine girmiştir muhtemelen.

    - ekran kartı yine dahili . hd5000

    - ekranı diğerlerinin yanında çok az geride. fakat nisan ayına kadar retina ekranlı ve fansız modellerin piyasaya çıkması bekleniyor. beklenebilir. ram 4 gb

    - 128 gb ve 256 gb ssd olmak üzere iki opsiyonu var.

    - işlemci i5 (modeli bulamadım bilen söylesin editlerim) ağırlık 1.35 kg

    -en önemli özelliği pil süresi. 10 saate varan sürelerden bahsediliyor. ***
    teknosa
    apple
  • macbook air'in windows versiyonu degildir, neden olmadigi daha once yazildi zaten (bkz: #26191363)

    "macbook air'e bir kac ozellik ekleyince yeni sinif olmuyor" argumani apple dahil hic bir oem'in aklina gelmemisti, bunu sozlukte okumak insanin ufkunu aciyor. ama anlamadigim birkac ozellik eklemek yeni sinif olusturmuyorsa macbook air bildigin laptop'i kalinlastiran aparatlari atarak daha ince yapinca neden amerika'yi bastan kesfetmis muamelesi goruyor. (bkz: macbook air/@crown)

    nasil ki apple zaten piyasada olan tabletleri ipad ile ortalamaya kullaniciya ulastirip kullanici deneyimini gelistirdiyse (evet ilk tablet apple'in uretimi degil, ama simdi tablet deyince insanin aklina ipad geliyor) ultrabook da mevcut dizustu sinifini daha ileriye tasiyarak ortalama kullaniciya daha iyi bir deneyim vadetmekte.

    ha kimi oem gider macbook'un tasarimini rengini vesaire kopyalar, kimisi sahiden ozgun bir tasarim yapar. daha bir kac saat once demo icin getirilen asus'un ultrabook'larini inceledim, tasarim olarak kendi macbook air'imdan daha guzeldi, ozellikle aliminyum kapagi gayet yakisikli duruyor. ama kimi markaninki de gerek rengiyle, gerek tuslariyla resmen macbook cakmasi gibi duruyor. tabi ki bu ultrabook konseptinin sorumlulugunda degil cunku intel'in koydugu sinirlamalar tasarimi degil olculeri kapsiyor. o olculerde dunyanin en guzel ultrabook'unu da tasarlayabilirsiniz, cin mali macbook air mi acaba diye dusunmenize yol acacak makineyi de tasarlayabilirsiniz...
  • bilgisayar isletimcisi intelin ince tasarimli, daha dayanikli ve uzun pil omurlu fakat performanstan odun vermeyen diye tanimladigi laptop cesitidir.

    bir laptopun ultrabook olmasi icin:
    1. ince tasarim olmasi,
    2. uyku modundan hizlica uyanmasi,
    3. intel 3. nesil islemci (ivy bridge) sahibi olmasi,
    4. hirsizlik ve kimlik koruma teknolojisinin yuklenmis olmasi,
    5. usb 3.0 ve/veya thunderbolt porta sahip olmasi,

    ve min. 5 saat pil omrune sahip olmasi gerekir.
  • görmeyeli ne olmuş bu ultrabook'lara? ciddi ciddi ultrabook bulamıyorum. sözlükteki ultrabook başlıklarının bir çoğu son entry'yi 2013 hatta 2012 yılında almış.

    lenovo'ya bakıyorum, macbook air'dan yarım kilo daha ağır, pili çok gitsin istiyorsanız ek pil takarak kullanabileceğiniz, macbook air'dan daha zayıf işlemcili, macbook air'dan daha kalın modeller var.

    ekranların çıktığı, ters döndüğü, tablete dönüştüğü adeta tek başına transformers laptoplar yapmışlar, hepsi ağır ve kalın ve yine vasat işlemci ve ram'e sahip. fiyatları da çok yüksek.

    lenovo sevdiğim ve güvendiğim bir markadır ama ultrabook diye listelediği ürünlerinden etkilendiğimi söyleyemem.

    samsung'a bakıyorum, gayet güçlü macbook air'a eşdeğer işlemcili modelleri var ama ağırlığı ve pil ömrünü ancak "full specs" butonuna tıklayınca görüyorum. adamlar boşuna gizlememiş, air'dan 700 gram, neredeyse 1 kilo daha ağır, pili de 4-5 saat daha az gidiyor resmi rakamlara göre.

    zenbook'lara bakayım dedim, asus'a da saygı duyarım. gayet güzel tasarımlı(macbook'a çok benzetmiş köftehorlar ama yakışıklı olmuş), ince ve fena olmayan teknik özellikleri var. bu apple olmayınca teknik özellik önemli tabi, belli ki windows çalışacak üzerinde ve bu windows'a konforu bizim sağlamamız lazım. ekran çözünürlüğü falan da canavar gibi.

    ama o da ne! en ucuz modeli 3000'den başlıyor! üstelik pil hakkında sitesinde verilen tek bilgi 50whrs olduğu. e tüketimini vermemişsin ki, 50whrs bilgisi gerçek hayatta ne işime yarayacak şimdi? muhtemelen pili iyi gitmiyor, yoksa yazarlardı oraya 10+ saat diye.

    edit: biraz kurcalayınca buldum, 8 saate kadar diyor pili. bu çok az.

    ama taichi diye bir şey yapmışlar acaip hoşuma gitti. iki ekranı var, hafif, ince... pil ömrü konusunda gene bilgi yok ve sanıyorum ki acaip pahalıdır.

    edit: fiyat premium ultrabook fiyatı, çok abartı değil. ne var ki pili oldukça kötü görünüyor!

    ultrabook piyasası sanırım havlu atmış. windows 8 ile saçmasapan dokunmatik ekran olaylarına girmişler ve hepsi patlamış.
  • normal bir bilgisayar kullanıcısının neredeyse tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek donanım yeterliliğine sahip bir cihaz türüdür. 2009 yılından beri cd/dvd/br kullanmamış birisi olarak insanların ultrabookta optik sürücü olup olmadığını sorguladığını görünce şaşırdım açıkçası.
  • bir masaustu bilgisayar performansi beklemiyorum ama matlab calistirir mi diye de merak ettigim bilgisayar. sadece matlab calistiracagim, bir de hafif olsun istiyorum. oyun oynamak gibi kotu niyetim yok, ders calismak icin istiyorum :/
  • 2016 yılında notebook pazarının %46'sına hakim olacağı söylenilen teknoloji.
  • kullanım amacnını sapıttırdığımız bilgisayar türü. ilk sene uçar kaçar, ikinci sene performans düşmeye başlar, üçüncü sene ele alınır.

    neden böyle; çünkü kuvvetli desktop makinelerde çalışması beklenen yazılımlar bunlarda kullanılmaya çalışılır (adobe, autodesk, mathlab, gis, catia vs daha gider bu) . üstüne bu aletlerin ince dizaynı dolayısıyla işlemci soğutmasından taviz verilir, verilmese bile 15 watt'lık u serisi işlemcilerdir hepi topu (güçlü 8/16 işlemciler 90-110 watt arası tdp ile yer yer 150 watt güç tüketimlerine çıkar tam yükle).

    erkeklerin bazıları anlıyor donanım ihtiyacının çok daha fazla olduğunu; kadınlara diyorsun bari güçlü bir oyun laptopu al işini görsün diye. onu taşıyamam diyorlar. macbook pro al diyorsun pahalı diyorlar (os x karışık geliyor diyenler de var bu salaklık erkeklerde daha çok). sonra 3 senede pert ultrabooklar.

    edit: eşyanın tabiatı gereği 15 watt tdp'li işlemci 45 watt tdp'li işlemciden daha yavaştır. 100 watt tdp'li işlemci de laptop da kullanılamayacağına göre ihtiyaca göre laptop alınır. satın almacıysan, ik'cıysan al kardeşim ultrabook tek makine olarak kullan. mühendissen, tasarımcıysan, mimarsan tek makine olarak kullanamazsın. adamlar bunu yaparken şıklık beklentisi olan, fazla işlem gücü ihtiyacı olmayan personeller, öğrenciler için yapmış mesele budur.
  • galiba tutmadı bunlar. piyasada satılanları çok az ve gördüklerimin büyük kısmı en az 1 senelik modeller. bunda intel'in bir türlü piyasaya çıkmayan broadwell işlemcisinin de payı vardır belki, bir miktar suç da sanırım windows 8de.

    arkadaşım samsung'un bir ultrabook'unu almıştı, çok güzel çok şık alet vallahi. pili de fena değil, 5-6 saat gidiyordu çok rahat.

    windows 8den şikayet ediyordu devamlı ama asıl sıkıntılar 7-8 ay sonra ortaya çıkmaya başladı. bir kaç saniyede açılıp kapanan güzelim laptopun açılması dakikalar sürmeye başladı, pil 2-3 saatte bitmeye başladı ve en sonunda disk yandı.

    garantiye vermeyi denedi mi bilmiyorum ama son gördüğümde ultrabook'u rafa kaldırmış ve işinii sadece ipad ile görmeye başlamıştı. kendisi doktor, yani istese hemen gidip yeni bir ultrabook alır da galiba bir daha bulaşmak istemiyor, pek memnun kalmamış bu deneyimden ve ipad fazlasıyla işini gördüğü için yeni laptop da düşünmüyordu.

    şu son 2-3 senedir ilginç şeyler oluyor. etraf gayet şık, takoz gibi olsa da yeterli performansa sahip 900-1000 liralık laptoplar kaynıyor.

    bilgisayar ihtiyacı olan ve oyuna çok meraklı olmayan kişiler yeni bilgisayar almaları gerekiyorsa ya en ucuz laptopu alıyorlar ya da hali vakti yerindeyse gidip macbook alıyorlar. ipad'ler de var tabi ama sanki onlar da gidici, android cehpesinde tabletler 200 liraya düştü ve eşantiyon diye dağıtılıyorlar(mesela süperonline bazı tarifelerde eşantiyon tablet veriyor!).

    ben 3 sene sonrasını çok merak ediyorum. acaba gündelik bilgisayar kullanımının tamamına yakını akıllı telefonlara falan mı kayacak? iş için vs. kullananlar, gerçek bilgisayar ihtiyacı olanlar acaba tamamen macbook'a mı yönelecek? yoksa bilgisayar kullanımı iyice "şirket bilgisayarı" üzerinden mi olacak? yani bilgisayar iyice iş makinesine mi dönüşecek?
hesabın var mı? giriş yap