• uşak'tan kopup ulubey'de, banaz'dan kopup gelen banaz çayıyla birleşen dokuzsele deresi ile adı geçen banaz çayı haritada ağzı hemen hemen kuzeye bakan bir "v" harfi oluştururlar. işte bu v'nin dar kısmında hem banaz çayı hem de dokuzsele deresi boyunca 50-100 m genişliğe,135-170 m derinliğe ve 40-45 km uzunluğa sahip bir kanyon oluşmuştur ve bu kanyon colaroda nehrinin oluşturduğu meşhur "büyük kanyon"dan sonra dünyanın en büyük ikinci kanyonudur.
  • uzunluğu 45 km, derinliği ise 50-170 metre arasında olan kanyon. (uşak valiliğinin ve ulubey kaymakamlığının yalancısıyım!)
    kanyon, murat dağı'ndan doğup büyük menderes'e dökülen ulubey çayı ve banaz çayı boyunca uzanan bir ana kanyon ile buna bağlanan onlarca büyük yan kanyonlardan oluşmaktadır.

    günübirlik ulubey kanyonu turları düzenlenmekte. uşak merkeze gittiğimde, otogardan kalkan ulubey özlem seyahat'in otobüsleri ile rahatlıkla ulaşmıştım kanyona. cam teras giriş ücreti 3 tl idi. ulubey'in sülümenli köyü'ndeki blaundos antik kenti'nin ortaya çıkarılması için kazı çalışmalarının başladığı belirtilen bir afiş vardı. önümüzdeki yıllarda orayı görmeyi de planlarım arasına aldım.

    bu arada, ulubey kanyon kültür ve turizm festivali'nin 14.sü bu yıl 16-17-18 ağustos tarihlerinde düzenlenecekmiş.

    kanyona ve/veya festivale gidecek olanlara, hemen yakınlardaki kışladağ altın madeni'nde yıllardır siyanürlü yöntemle milyarlarca ton toprağın işlemden geçirildiğini ve bu işlemlerde kullanılan siyanür nedeniyle doğanın, canlıların, bölgedeki insanların büyük bir tehdit altında olduğunu hatırlatmak istiyorum. kışladağ altın madeni'nde yıllardır siyanürlü yöntemle altın çıkaran/üreten firma da bir kanada firması (eldorado gold).
  • 2 sefer gdidip hayran kaldığım, doğa ve tarihi güzellik abidesi. içinde bir sürü antik kalıntı barındıran yer. kıymeti bilnmemesi ve kaderine terk edilmesi ülke için büyük kayıp insan her gittiğinde üzülüyor. görülmesi gereken en önemli iki noktası cılandıras köprüsü ve blaundus antik şehri
  • trekkingçilere yasak olan kisimlari başdöndürücü detaylarla dolu kanyon. hem vahşi doğa manzaralarini, hem suyun taşla birleşmesinin muhteşem sonucunu hem de tarihi kalintilari bir arada bulabileceğiniz adrenalin yuvasi.
  • dünyanın ikinci büyük kanyonu diye tanıtılmaya çalışılsa da viki hiç de öyle demiyor. üstüne bu harika yer turizme açılamıyor, sebebi de deri sanayinin atıklarının kanyonu kirletmesi ve temizlemek için hiçbir çaba gösterilmemesi.

    dünyanın ikinci büyük kanyonu olsa ne olur olmasa ne olur, kimse bilmedikten, gezip göremedikten sonra.
  • bugün ziyaret etme fırsatı bulduğum 72 kilometre uzunluğundaki kanyon.
    kanyon üzerine cam teras yapılmış, harika bir manzara seyretme, ayağınızın altından akan suyu 160 metre yüksekten görebilme imkanınız var. girişler de yetişkin için 3 tl, öğrenci için 1 tl.yolunuz düşmese de düşürmenizi öneririm. doğanın gücüne ve yarattığı güzelliklere hayran olmamak elde değil.
    yetkili bir abiyle konuştum, aşağı inmek için asansör ve kanyonun bir ucundan diğer ucuna teleferik hattı projeleri de varmış. umuyorum bu projelerle daha fazla tanınır ve herkes bu güzelliğe şahit olur.
  • bir şekilde ülkenin dikkati çekilierek yoğunlaşılıp gerekli düzenlemelerle turizme açılmasını dilediğim bölge. en kısa zamanda gidip görülesi coğrafi oluşum
  • bugün gidip hayran kaldığım, insanın derinlik algısı başta olmak üzere tüm algılarını manipüle eden, ulaşımı kolay yer. fikir edinmek isteyenler için de 1 dakikalık video çektim.

    https://www.youtube.com/watch?v=vmfsoyweq3s
  • harika bir manzarası olan; türkiye'nin henüz pek bilinmeyen doğal güzelliklerinden bir tanesi. yalnız daha fazla atraksiyonlar ile tanıtımının yapılmasına ihtiyaç var. profesyonel dağcılar ve trekkingciler için eşi bulunmaz bir fırsat olabilir. hak ettiği değerin gösterilmediğini düşünüyorum. umarım etrafı yerleşimin yaygınlaşması ile saçma sapan tesislerle doldurulmaz.
  • trekking alanı olarak turizme açılması planlanmaktadır.
hesabın var mı? giriş yap