• bu hukuk dalı çeşitli devletlerin vatandaşları arasındaki özel hukuk ilişkilerini*, ilgili kişilere hangi yasanın uygulanacağını, davaların hangi devletin mahkemesi / mahkemelerinde görüleceğini gösteren kuralları düzenler. uyrukla ilişkin kuralları düzenler.
  • (bkz: seha l meray)
  • her ne kadar hukuk konusunda cekirdekten hallice bir bilgi dagarcigim olsa da, kriminel olandan sonra en eglenceli gozuken hukuk dali.

    misal, bununla ilgilenenler fikralardaki gibi bir amerikali, bir ingiliz, bir de alman, fransada bulusmuslar, baslarina su gelmis bu gelmis, sonra biri mizikcilik yapmis, simdi bunu hangi hukuka gore degerlendirelim gibi seylerle ugrasmaktalar.

    en son duydugum yasanmis bir olay ise, bir ispanyol monkun ve bir amerikali kadinin fransada evlenmesi, amerikali ablanin bir sure sonra monktan sikilip, "bu monkmus, evlenemez benimle, yedi bitirdi gencligimi" seklinde mahkemeye gidisiyle baslamis. ivir zivir ve benzeri surecler sonrasinda da ispanyol kanunlarini uygulamayi secip, e belki de bir tek onlar monk dedigin bir omur boyu evlenemez diye sart koyduklarindandir, evliligi gecersiz saymis fransiz mahkemesi. boyle seyler iste
  • dunyada pek cok devler vardir ve hepsinde ayri hukuk sistemleri uygulanmaktadir. devletler ozel hukukunun varligi bu farkliliklardan kaynaklanmistir. bir ulkedeki mahkemeler ve hukuk uygulayicilari belirli bazi durumlarda baska ulkede gecerli olan hukuk kurallarini uygulamak durumunda kalabilir. devletler ozel hukukunun temel islevi, yabancilik ogesi tasiyan sorunun kendisini cozume kavusturmak degil, sorun yaratan uyusmazligin hangi ulke hukuku uygulanarak, hangi ulke mahkemelerinde cozulecegini belirlemektir.
  • uluslararasi ozel hukukun dallari sunlardir :

    1- kanunlar ihtilafi
    2- uyrukluk (vatandaslik) hukuku
    3- yabancilar hukuku
  • bilkent universitesinde zamaninda ilhan akipekin verdigi ders.
  • iuhf da devletler özel hukuku olarak geçen, son sınıfta okutulan bayık ders. yabancı ile evlenen türkün ilk evliliğinden olan çocuğunun boşanma sonrası vatandaşlığını tespit etmek gibi gudik işlerle uğraştırır.
hesabın var mı? giriş yap