• şimdi de uluslararası suların ötekileştirildiği ve kötü ilan edildiği başka bir haberle karşınızdayız...
  • böyle kararların gündeme getirilmesine karşıyım.
    hele uluslararası basında yer alması korkunç bir durum.
    madem veremedin cezayı, başka bir yol bul. hukukta bir sürü arka kapı var di mi? hiç birşey yapamıyorsan haber yapma.
    bakın sonra bunu denerler. uluslararası sulara kaçırırlar kadınları. yaparlar. inanın yaparlar.
  • neresinin anlaşılmadığını anlamadığım haberdir.

    olay panama bandıralı gemide, uluslararası sularda yaşanmış, tecavüz eden italyan, tecavüz edilen ingiliz. ispanya nasıl ceza versin buna? en yakın kıyı orası diye gidip orada şikayetçi olunmuş. ispanya'nın yapabileceği tek şey zanlıyı ve mağduru ülkelerine iade etmek, ki haberde bu konudan bahsedilmiyor. muhtemelen öyle olmuştur. türkiye'nin şu an amerika'da birbirini öldüren bir kanadalı ile bir irlandalı hakkında ceza verme imkanı var mı? devletlerin bir kişi hakkında soruşturma yapabilmesi için onu yargılayabilir konumda olması gerekli. olay ya o topraklarda işlenecek, ya da o ülkenin vatandaşı olayda fail veya şikayetçi olacak. şikayetçinin yapması gereken olayı panama, ingiltere ya da italya yargısına taşıması. medya, olay sansasyonel olsun diye diğer tüm sebepleri göz ardı ederek ceza verilmemesindeki tek sebep olayın uluslararası sularda işlenmesi diye algı kasmış, hepsi bu.
  • benim bildiğim gemi ve uçaklar bayrağını taşıdığı ülkenin toprağı sayılır. hatta uçakta doğarsanız ülkenin yasalarına bağlı olarak vatandaşlık hakkı kazanabilirsiniz.

    hukukçuların açıklık getirebileceği haberdir.
  • karada olanının da cezası yoktur.
    herhangi bir sıranın önüne geçmek de cezası olmayan ama trafikte, kuyrukta insanı delirten bir tecavüzdür.
  • açılın ben uluslararası ilişkiler uzmanıyım. hep bu cümleyi kurmak istemiştim, kısmet mezuniyetimin 9. yılında, bugüneymiş.

    1) ilgili gemi hangi ülkenin bayrağını taşıyorsa, o ülkenin yüzen bir kara parçası gibi kabul ediliyor uluslararası hukukta. yani gerçekleştiği iddia edilen olaya ilişkin suç unsurunun yargılamasını yapmak öncelikle bu ülkenin hakkıdır.

    2) gerçekleştiği iddia edilen olayın faili hangi ülkenin vatandaşıysa, bu ülke açılın bu adam benim vatandaşım, onu ben yargılayacağım diyebilir.

    3) söz konusu olayın maktulu olan kadın hangi ülkenin vatandaşıysa, o ülkenin de açılın bu kadın benim vatandaşım, bu faili bana verin ben yargılayacağım diyebilir.

    4) olayın herhangi bir ülkenin kara sularında gerçekleşiyorsa, bu ülkede olmaz ben yargılayacağım diyebilir.

    işin en güzel kısmı ise, yukarıda bahsettiğim 4 ülke de yargılama hakkına sahip ve bu 4 ülke de ayrı ayrı yargılama yapabilir, fail hepsinde ayrı ayrı ceza alabilir. bunun kanunen bir sakıncası yok uluslararası hukuk anlamında.

    fakat üzgünüm ispanya, bu olayla senin bir alakan yok ve yargılama hakkına sahip değilsin. bızımla değılsan spanya.
  • hukukun işleyememesi elbette kötü bir durum ama ülkemizde daha fazla örnegi var. adaletin saglanmaması kadar kötü bir şey yok. ilk başta kendi ülkemizdeki magdur olan kızların ya da erkek cocuklarının(ensar vakfı) davalarındaki usulsüzlüklere bakmalıyız. tecavüzcü takım elbise giydi diye cezasını azaltanlarında o takım elbiseyi giyinlerinde götüne o takım elbiseyi sokmak lazım.
  • tüm coşkunların vizesiz yunan adası turlarına akın etmesini sağlar, dikkatli olmak lazım :)
hesabın var mı? giriş yap