• 16 ulkenin ortakligiyla yapilan, 2005 yilinda bitmesi planlanan, birkac ay sonra rusya'nin yaptigi yasam modulunun eklenmesiyle ilk konuklarini agirlayacak olan uzay istasyonu.
  • yakindan gormek icin yirmi milyon dolar gerektiren yer. yirmi milyon dolari harcamak icin en iyi secenek.
  • arzach'ın entry'sinden sonra gökte gördüğümün o olduğunu düşündüğüm istasyon... güneye doğru bakıldığında görülebilen ve rengi yıldızlardan açık farklı sarı olan parlayan cisim... ilk önce kutupyıldızı sandım ama az ilerimde marmara denizi olduğundan ve bu yüzden güney'e baktığımı rahatlıkla anladığımda "lan bu kutupyıldızı değil, ama ne mına koim" dediğim şey...
  • gecenlerde uzerlerinde cok ugra$ilmi$ olmasina ragmen radyasyon kalkanlarinin mir'inkilerden pek de iyi olmadigi anla$ilmi$, kafalarda soru i$aretleri uyandirmi$tir. zira $u anki kalkan teknolojisyle donanmi$ bir aracla mars'a yapilacak insanli bir yolculukta bir astronotun hayatta kalma $ansinin ancak %50 olacagi tahmin ediliyor.
  • yerden yaklasik 300km kadar yukarida donmektedir. surekli surtunme kuvveti etkisinde oldugundan yavas yavas yavaslayarak yere yaklasmakta, ancak giden uzay mekikleri baglanip atesleme yaparak yorungeyi yukari tasimaktadirlar.

    japonlarin uzaya yollayacaklari ilk insanlar da (japon modulunun takilmasindan sonra) burada bir sure ikamet edeceklerdir.

    istasyon ile ilgili ilginc bir anekdot da amerikan modullerinin gemilerdeki gurultu yonetmeliklerine uygun olarak iceride 70db gurultunun uzerine cikilmamasidir. ancak ruslarin modulunde 90db'lere kadar cikilabildigi icin (yasam destek uniteleri hemen yan tarafta cunkum) rus astronotlar illallah demistir.
  • aslinda istasyonla en ilgisiz uzay mekigi gorevi olan columbia sts 107, mekik dustukten sonra bir anda istasyonun kaderini bundan sonra en cok etkileyecek gorevlerden biri olmustur.
  • tum mekik ucu$larinin ertelenmesi nedeniyle gelecegi tehlikeye giren istasyon. dun, ruslar'in insansiz araci progress, 2.5 ton erzak/yakit goturdu istasyondaki 2 astronot ve 1 kozmonota.
    alt tarafi 7 kisi olmus turu soz obekleri kullananlara ithafen;
    "columbia faciasından sonra durdurulan uzay mekiği uçuşları, 2004'e kadar yapımı tamamlancak olan uluslararası uzay istasyonu ile ilgili planları aksattı. eğer mekik seferlerindeki gecikme, bir yıldan fazla sürerse uzay istasyonunun dünyanın atmosferine düşmesini engellemenin bile çok zorlaşacağı belirtiliyor."
  • $u an tarihinde ilk defa uc yerine iki ki$ilik bir ekibi olan istasyon. bu mekik ucu$lari $u anda yapilmadigi icin istasyondaki stoklarin daha idareli kullanilmasi amaciyla yapilmi$.
    bu ekip 6 ay istasyonda kalacak ve bir soyuz ile geri donecek.
    3 ki$i bile dogru duzgun bilimsel cali$ma yapmak icin yetersiz kalirken iki ki$inin ne yapacagi merak konusu tabii.
  • personele göre bişii çarpmış, gürültülü metalik sesli bir çarpışma olmuş ve birden fazla kişi duymuş. ama bilgisayarlara bakılırsa yolunda olmayan birşey yok.

    evet, doğru biz bu filmi daha önce görmüştük ama o film alien değil a space odyssey efendim..

    ilk hal9000 tüm insanlığa hayırlı uğurlu olsun.
  • tamamlandiginda, gokyuzunde ay ve venusten sonra en parlak ucuncu cisim olacak ve ciplak gozle rahatlikla izlenebilecek olan yorunge taksisi.
hesabın var mı? giriş yap