• iktisadi kriz ve ana-akım iktisadın krizi adlı makalesinde ana-akım iktisadın yapısal seçilim ve stratejik görmezden gelme mekanizmalarının yüzyılın ilk büyük küresel krizi "2008"in yaşanmasında ne kadar etkili olduğunu anlatıyor.

    çalışmada geçen "yapısal seçilim" kısmı kapitalist bilgi egemenliğinin pozitif ve negatif ayrımcılığını toplumun en uç noktasında bile iliklerimize kadar hissettiğimiz için bana çok uzak kavramlar gelmedi açıkçası. kendisinin barry eichengreenden yaptığı şu alıntı bu bölüm ve ana-akımlaşma süreci için özet mahiyetindedir:

    "bu bağlamda günümüze geldiğimizde gerçekten de iktisat ve işletme fakülteleri, finansal sektörün tedarikçisi durumuna geldiğini ileri sürebiliriz. nasıl general motors firması arabaların kasalarının üretiminde kullanılmak üzere tedarikçilerine çelik iskelet sipariş veriyorsa, jp morgan da ne tür finansal mühendislik işlemine ihtiyacı olduğunu belirtir ve üniversite buna uygun bir ürün ortaya çıkarır durumdadır."

    yalnız "stratejik görmezden gelme" kısmı üzerine çok düşünmediğim bir alandı. herkes kriz kriz diye bağırırken, firmaların veya kapitalist birikim/bölüşüm sürecine içkin diğer toplumsal organizasyonların aksiyon almada gecikme nedenleri ve fırtına öncesi yaşanan o derin toplumsal suskunluğun nihayetinde bir işlevi var.

    bu tür çalışmalara uzak kaldım. özlemişim. ümit akçayla ise birgün sayesinde tanışmıştım. pazar pazar okuyup kafa yormak iyi geldi.

    okunması tavsiye olunur.
  • bazen "solcu kalin kafaliligi" diye adlandirdigim sendromu gosterse de gorusleri ve temsil ettigi iktisadi akim mutlaka takip edilmelidir. "ana akim" iktisat hep ayni receteleri yaziyorken, umit akcay hocanin temsil ettigi akim daha halka yakin cozumler sunar, ama bazen sacmalaya da bilir ki bunu herkes yapiyor. velhasil gorusleri son derece onemli ve takip edilesi bir hocadir.
  • mümkün mertebe yazılarını kaçırmadığım iktisatçı. bugünkü yazısı çok güzel.
  • ab krizi, ekonomi politikaları ve popülizm üzerine ufuk açıcı yazıları olan sağlam bir akademisyendir.
  • türkiye'deki neoliberal popülizm ve yaşadığı kriz üzerine güzel bi makalesi var şurada.
  • new york üniversitesi'nde iktisat okuyup sosyalist kalmayı nasıl başardığını merak ettiğim kişi.
  • (bkz: kriz notları)
  • biraz internet yazarlığı üzerine okursa iyi olacak.

    hepi topu iki a4 eden 600 kelimelik bir yazısında, 200 kelime daha önce yazdığı çok ama çok önemli yazılarının özeti. yazıdaki diğer bağlantılara baktım, onlar da hocanın kendi yazdığı diğer aşırı önemli yazılara verilmiş.

    bir akademisyen için okunmak, fikirlerinin dikkate alındığını görmek önemli. fakat yazılarında devamlı "bkz. benim bir diğer yazım." demeye getiren akademisyen, istemeden alandan çok kendisiyle, değerli fikirleriyle fazlaca meşgul olduğunu düşündürüyor. kendinden bahsetme isteğini bastırıp, okurunu dışarısıyla daha fazla etkileşime sokarsa yazıları daha okunur hale gelecek.
  • "hocam sizin 'filmlerde' hiç 'sınıf' kavramı geçiyor mu?"

    tweet

    marksist akademisyendir.
  • sorunları söyleyenlere çözüm olarak marksizmi önererek yeni ve daha ciddi bir soruna merhaba! dememizi öneren hoca.
hesabın var mı? giriş yap