• 1981 yapımı, mirza hadi ruswa'nın "umrao jaan ada" isimli romanından uyarlanmış, hint sinemasının kült filmlerinden biri. başrollerinde rekha, farooq sheikh, naseeruddin shah ve shaukat kaifi oynamış. 19. yy'da hindistan'ın faizabad şehrinde doğan umrao jaan'ın babasının hasımlarından biri tarafından kaçırılarak satılmasının ve bir courtesan olarak yetiştirilmesinin öyküsünü anlatıyor. bilhassa başrolde rekha hem oyunculuğu ile hem de muhteşem danslarıyla göz dolduruyor. müziklerine de diyecek bir söz yok zaten. bunlardan en ünlüleri de şüphesiz in aankhon ki masti ve dil cheez kya hai'dir. ancak 25 yıl sonra başrollerinde aishwarya rai, abhishek bachchan, shabana azmi'nin olduğu remake'i çok olumsuz eleştiri almıştır. yine de bu versiyonun salaam diye bir şarkısı vardır ki alka yagnik'in sesine hayran kalırsınız; aishwarya da dansıyla içinize işler.
  • hikaye mirza mohammad hadi ruswa tarafından yazılmış 1981 yılında muzaffer ali tarafından çekilmiş daha kaliteli bir ilk film çekimi vardır. bir şairin dillere destan olan güzellik abidesi bir hayat kadınını ziyaret etmesiyle geçek adı ameeran olan umrao jaan’ın hayatına flashbacklerle kendi ağzından dinleriz. velhasıl film bir acıklı hayat kadını umrao jaan ve bir nawab sultan arasında geçen aşk hikayesini anlatır. filmde asıl olarak aiswariya rai’inin ‘’güzelliğine, yüzüne, mujra dansına’’ performansına şahit oluruz. aslında bu hikayenin yeniden filme aktarılmanın sebebi de rai’nin güzelliğidir. lakin rai’ye çok üzüldüm filmin 2 saat yaşlı gözlerle seyirciyi ağırladı. film hikayeyi çok drametize etmiş olağandan fazla kamera hareketleri var.
  • (bkz: rekha)'nın 1981 yapımı filminden sonra, 2006'da (bkz: aishwarya rai) versiyonu ile cilalanan, 1899' da yayınlanmış bir (bkz: mirza hadi ruswa) eseridir.
hesabın var mı? giriş yap