• insanlarin yapay insan formlarini (resim, maket, robot, cgi) gerceginden ayirt edebilme yeteneginin sonucu olusan duygusal tepkiyi arastiran hipotez.

    bu hipoteze gore, olusturulan formlar basit ozellikleriyle insana benzemeye baslayinca sempati topluyorlar. buna ornek olarak asimo verilebilir. bu benzerlik arttikca bir noktadan sonra sempati korkuya donusuyor. korkunun en dip noktasinda zombiye benzeyen insan formlari var. beowulf filmindeki cgi'ler ve japonyada uretilen insansi actroid'ler gercege cok benzemesine ragmen, cogu kisi tarafindan ucube yaratiklar olarak tanimlaniyorlar.

    yapay insan formlarindaki kusurlar giderildikce korku tekrar sempatiye donusuyor, bu donusumun nedeni artik insanlarin yapay formlari gerceginden ayirt edememeleri ve onlari gercek olarak kabul etmeleri.

    morpheus da zamaninda soylemis:
    "what is real? how do you define real? if you're talking about what you feel, taste, smell, or see, then real is simply electrical signals interpreted by your brain."
  • konuyu, bir 30 rock diyaloğu ile açıklayacak olursak;

    frank: insan tasvirleri gerçekçi hale geldikçe, sempatik değil ürkütücü görünmeye başlıyolar.
    tracy: star wars'la anlat..
    frank: r2-d2 ve c-3po'yu düşün.
    tracy: severiz.
    frank: (grafiğin en üstünü göstererek) burada da han solo gibi gerçek insanlar var.
    tracy: önemsemiyor gibi davranıyor ama aslında önemsiyor.
    frank: (grafiğin en altını göseriyor) burada da cgi storm trooper'lar ve polar express'teki tom hanks var.
    tracy: korkuyorum!
  • (bkz: abject)
  • robotlarin insana cok fazla benzemeleri halinde, benzerligin kritik bir andan itibaren insanlarda urkuntu veren hisler uyandirdigini iddia eden hipotez.

    http://www.acikbilim.com/…syalar/tekinsiz-vadi.html
  • bugün animasyon filmlerin, cgi teknolojisinin epeyce gelişmiş olmasına rağmen hala çizgi filmimsi, gerçekten uzak yapılmasının nedenidir. gerçeğe çok daha benzer şekilde yapılabilirler belki, ama gerçekten tamamen ayırt edilebilir olmadıkları sürece insanlara rahatsız edici geliyorlar, karikatürümsü animasyonlar ise daha şirin bulunuyor. gerçekçi animasyonların sinemalarda ciddi şekilde yer bulabilmesi için uncanny valley'nin aşılması lazım. tabii aynı şey robotlar için de geçerli.
  • dresden'den kopup gelen bir elektronik müzik label'ı. rosterlarından jacob korn ve cuthead ısrarla tavsiye edilir.
  • the dismemberment plan'in change'den tam 12 sene sonra çıkardığı en son albümü, eski günler yok ama yine de fena değil.
hesabın var mı? giriş yap